Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(двадцять п’ята сесія восьмого скликання)

РІШЕННЯ

07.04.2023

 

Про затвердження Порядку розгляду електронної петиції адресованої Сергіївській сільській раді

 

Керуючись статтями 27, 59, 73 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання статей 40 та 140 Конституції України і статті 231 Закону України «Про звернення громадян», з метою забезпечення реалізації права громадян на звернення до Сергіївської сільської ради із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Порядок розгляду електронної петиції, адресованої Сергіївській сільській раді, згідно з додатком. (додається).
  2. Доручити відповідальній особі за інформаційно-комунікаційні інформаційні технології (Дичку О.Р.) на головній сторінці офіційного сайту Сергіївської сільської територіальної громади в розділі «Електронні петиції» застосувати посилання на Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Портал Дія».
  3. Спеціалісту І категорії виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі А.В.забезпечити:

- перевірку ініційованої електронної петиції на відповідність вимогам до електронної петиції, визначених законом та цим Порядком;

- ведення бази даних електронних петицій.

  1. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дичка О.Р..

 

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ 

 

                             Додаток

до рішення 25 сесії Сергіївської сільської ради від 07.04.2023 «Про затвердження Порядку розгляду електронної петиції адресованої Сергіївській сільській раді»

ПОРЯДОК

розгляду електронної петиції, адресованої Сергіївській сільській раді

 

 

  1. Порядок розгляду електронної петиції, адресованої Сергіївській сільській раді(далі – Порядок), розроблено з метою забезпечення виконання Закону України «Про звернення громадян».
  2. Цей Порядок визначає процедуру розгляду електронної петиції до Сергіївської сільської ради.
  3. Електронна петиція – особлива форма колективного звернення громадян до Сергіївської сільської ради(далі – Петиція), яка подається та розглядається відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян» та цього Порядку.
  4. Громадяни можуть звертатися з Петиціями до Сергіївської сільської радиз урахуванням її повноважень, визначених Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», іншими законами України.
  5. Громадяни можуть звертатися з Петиціями до Сергіївської сільської радичерез офіційний сайт Сергіївської сільської ради, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції та забезпечують:

- можливість створення Петиції автором (ініціатором);

- безоплатність доступу та користування інформаційно-телекомунікаційною системою, за допомогою якої здійснюється збір підписів;

- електронну реєстрацію громадян для створення та підписання Петиції;

- недопущення автоматичного введення інформації, у тому числі підписання Петиції, без участі громадянина;

- фіксацію дати і часу оприлюднення Петиції та підписання її громадянином;

- електронну ідентифікацію та автентифікацію користувачів, у тому числі з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, кваліфікованих електронних підпису та печатки, а також інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу.

  1. Електронна петиція подається в електронній формі, для чого автор (ініціатор) Петиції заповнює спеціальну форму, яка розміщена на вебсайті. Електронна петиція повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові громадянина чи представника групи осіб або назву громадського об’єднання (із зазначенням посадової особи), а також адресу електронної пошти.
  2. Ініціатор звернення в Петиції викладає суть порушеного питання, пропозицію щодо його вирішення, а в заголовку Петиції зазначає її короткий зміст.

Петиція не може містити заклики до повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганду війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, заклики до вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

  1. Електронна петиція, адресована Сергіївській сільській раді, подається ініціатором через офіційний сайт сільської радишляхом розміщення тексту петиції у розділі «Створити петицію».
  2. Для подання електронної петиції, адресованої Сергіївській сільській раді, ініціатору необхідно пройти реєстрацію на офіційному сайті сільської ради.
  3. Петиція оприлюднюються на офіційному сайті сільської ради протягом двох робочих днів з дня надсилання її автором (ініціатором) після перевірки Петиції спеціалістом Виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, відповідальним за роботу зі зверненнями громадян (далі – спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян) на відповідність вимогам, зазначеним у пунктах 4, 7 цього Порядку.

Дата оприлюднення Петиції на офіційному сайті сільської ради є датою початку збору підписів на її підтримку.

У випадку, якщо вирішення порушеного питання не належить до сфери життєдіяльності Сергіївської сільської територіальної громади, спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян протягом двох робочих днів з моменту реєстрації проєкту Петиції здійснює перенаправлення за належністю, про що невідкладно інформує ініціатора петиції.

У випадку, якщо порушене в Петиції питання стосується життєдіяльності Сергіївської сільської територіальної громади, але не входить до компетенції органів місцевого самоврядування, спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян протягом двох робочих днів з моменту публікації Петиції інформує ініціатора петиції про перенаправлення за належністю та здійснює вказане перенаправлення.

  1. У разі невідповідності вимогам, зазначеним у пунктах 4, 7 цього Порядку, Петиція не оприлюднюється, про що не пізніше двох робочих днів з дня її надсилання повідомляється автора (ініціатора) петиції.

Петиція, яка містить неправдиві відомості, нецензурну лексику та лайливі вислови, також не оприлюднюється та не розглядається, про що у дводенний строк від дня її надходження відділ звернень громадян повідомляє автору (ініціатору) петиції.

  1. Ініціатор, якому відмовлено в оприлюдненні електронної петиції, може виправити недоліки та подати цю петицію повторно.
  2. Громадянин, який бажає підтриматиПетицію, реєструється на офіційному сайті сільської ради та активує позначку «Підтримую» під обраною ним Петицією.
  3. Петиція до Сергіївської сільської радирозглядається відповідно до статті 231 Закону України «Про звернення громадян» та цього Порядку, за умови збору на її підтримку протягом чотирнадцяти днів з дня її оприлюднення не менш ніж 10 підписами громадян.
  4. Петиція, яка протягом установленого строку набрала необхідну кількість підписів на її підтримку, не пізніше наступного дня після набрання необхідної кількості підписів надсилається до спеціаліста по роботі зі зверненнями громадяніз зазначенням інформації про дату початку збору підписів, дату направлення Петиції, загальну кількість та перелік осіб, які підписали Петицію, строк збору підписів.
  5. Інформація про початок розгляду Петиції, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку, оприлюднюється на офіційному сайті сільської ради.
  6. Петиція, яка в установлений строк не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, після завершення строку збору підписів не розглядається як Петиція, про що повідомляється автор (ініціатор) петиції з наданням роз’яснень щодо розгляду та вирішення порушеного питання відповідно до Закону України «Про звернення громадян».
  7. Розгляд Петиції здійснюється невідкладно, але не пізніше десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду.
  8. Організацію розгляду електронних петицій, адресованих Сергіївській сільській раді, забезпечує спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян та заступник сільського голови з питань діяльності органів ради.
  9. Петиція, яка в установлений строк набрала необхідну кількість голосів на її підтримку реєструється відповідальною посадовою особою за звернення громадян і скеровується на розгляд сільському голові.

Сільський голова здійснює первинний розгляд електронного документа, накладає на нього резолюцію, в якій визначає зміст доручення, виконавця, відповідального за розгляд Петиції.

  1. Виконавчий орган сільської ради, до повноважень якого належить розгляд порушених у петиції питань, визначає заінтересовані виконавчі органи сільської ради, підприємства, організації (установи, заклади), що належать докомунальної власності сільської територіальної громади, які подають пропозиції щодо підтримки або не підтримки Петиції та відповіді автору (ініціатору) Петиції із відповідними обґрунтуваннями не пізніше двох робочих днів до закінчення терміну розгляду петиції.
  2. Протягом двох робочих днів виконавчий орган сільської ради, до повноважень якого належить розгляд петиції, опрацьовує та узагальнює одержанівід інших виконавчих органів матеріали та пропозиції, готує відповідь автору (ініціатору) петиції про її розгляд спеціалісту по роботі зі зверненнями громадян.
  3. Якщо вирішення питань, порушених у тексті петиції, вимагає розгляду на засіданні сільської ради або виконавчого комітету сільської ради, виконавчий орган, до повноважень якого належить розгляд порушеного питання, готує відповідний проєкт рішення та інформує спеціаліста по роботі зі зверненнями громадянпро винесення відповідного проєкту рішення на чергове засідання сільської ради або виконавчого комітету. У такому разі строк розгляду Петиції продовжується на строк, необхідний для проведення відповідного засідання, про що спеціаліст по роботі зі зверненнями громадян повідомляє автора (ініціатора) петиції.  

На засідання сільської ради або виконавчого комітету, де буде розглядатись Петиція, запрошується автор (ініціатор). За бажанням автора (ініціатора) Петиції він може зробити виступ щодо питань, порушених у тексті Петиції.

  1. Після розгляду Петиції на засіданні сільської ради або виконавчого комітету сільської ради у термін, що не перевищує десяти робочих днів з дня оприлюднення інформації про початок її розгляду, на офіційному сайті сільської ради оприлюднюється оголошення щодо підтримки або не підтримки Петиції.
  2. Відповідь на Петицію не пізніше наступного робочого дня після закінчення її розгляду оприлюднюється на офіційному сайті сільської ради, а також надсилається у письмовому абосканованому вигляді автору (ініціатору) Петиції на вказану під час реєстрації адресу електронної пошти.

У відповіді на Петицію повідомляється про результати розгляду порушених у ній питань із відповідним обґрунтуванням.

  1. Інформація про кількість підписів, одержаних на підтримку Петиції, та строки їх збору зберігається не менше трьох років з дня оприлюднення петиції.

 

Секретар сільської ради                                                         Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору