Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(двадцять шоста позачергова сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

 

23.05.2023

        

Про затвердження Програми інформатизації Сергіївської сільської територіальної громади на 2023-2025 роки

 

Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування», Закону України від 04.02.1998 № 74/98-ВР «Про Національну програму інформатизації», Закону України «Про Національну програму інформатизації», Стратегії розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму інформатизації Сергіївської сільської територіальної громади на 2023-2025 роки(далі – Програма), що додається.
  2. Начальнику фінансового відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Лобода В.Г.) передбачити кошти в бюджеті на виконання заходів Програми.
  3. Спеціалісту І категорії з організаційної роботи виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі А.В.  оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням двадцять шостої позачергової сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 23.05.2023 року

 

П Р О Г Р А М А

інформатизації Сергіївської сільської територіальної громади 

на 2023-2025 роки

 

с. Сергіївка - 2023 рік

  1. Загальніположення

     Програма спрямована на запровадження технологій електронного урядування та електронної демократії в діяльність органів місцевого самоврядування, з урахуванням соціально-економічного розвитку громади в цілому на досягнення раціонального використання науково-технічного та промислового потенціалу, матеріально-технічних і фінансових ресурсів шляхом створення та використання сучасної інформаційної інфраструктури в інтересах вирішення комплексу поточних та перспективних завдань розвитку громади.

     У цих умовах різко зростають вимоги до рівня інформатизації суспільства та інформаційно-аналітичного забезпечення органів місцевого самоврядування. На сучасному етапі переходу світового співтовариства до інформаційного суспільства ступінь використання інформаційного простору та інформаційних технологій стає безпосереднім чинником економічного зростання, забезпечення соціально-політичної стабільності, попередження і ліквідації екологічних катастроф.

     Основні положення Програми спрямовані на вирішення пріоритетних завдань державної політики у сфері інформаційної та телекомунікаційної інфраструктури, а саме: створення умов для задоволення потреб громадян на основі створення, розвитку і використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій, які побудовані на основі застосування сучасної обчислювальної та комунікаційної техніки.

     Метою Програми є забезпечення територіальної громади, її виконавчих органів та суб’єктів необхідною і достатньою інформацією в усіх сферах діяльності, сприяння становленню державності, підвищенню продуктивності суспільного виробництва послуг на основі широкомасштабного використання інформаційних технологій, зростанню економічного потенціалу, поліпшенню соціально-економічних та екологічних умов життя людини.

     Головне завдання Програми полягає у забезпеченні умов для ефективного управління на усіх рівнях виконавчої влади шляхом створення і впровадження елементів загально-національних програм у сфері інформатизації, що забезпечить інформаційну підтримку прийняття стратегічних і тактичних рішень на основі аналізу оперативної і достовірної інформації, моделювання соціально-економічних процесів.

     Заходи з інформатизації територіальної громади у 2013-2025 роках забезпечать розбудову інформаційного середовища і, як наслідок, підвищення ефективності вирішення завдань соціально-економічного розвитку громади, а в кінцевому підсумку — своєчасного та якісного інформування населення.

 

  1. МетаПрограми

     Головною метою Програми є розбудова інформаційного суспільства та регіональної складової електронної інформаційної системи, удосконалення системи забезпечення органів місцевого самоврядування повною й достовірною інформацією для підтримки процесів прийняття управлінських рішень, забезпечення інформаційних потреб громадян, суспільства та держави, сприяння соціально-економічному розвитку регіону шляхом упровадження сучасних та перспективних інформаційних технологій в усі сфери життєдіяльності громади, створення необхiдних умов для задоволення технологічних, інформаційних потреб відділів апарату сільської ради для надання своєчасної, достовiрної та повної iнформацiї шляхом використання iнформацiйних технологiй, інформатизація населення щодо діяльності територіальної громади, комунальних підприємств, оприлюднення проектів та рішень сільської ради на офіційному веб-порталі.

 

  1. Завданнята заходи щодо реалізації Програми

     Головним завданням Програми є забезпечення громадян та суспільства своєчасною, достовірною та повною інформацією на основі широкого використання інформаційних технологій.

     Розвиток е-урядування у виконавчих органах Сергіївської сільської ради, вдосконалення електронних сервісів, що функціонують та створення нових, придбання нового та подальше оновлення комп’ютерного та серверного обладнання, модернізація локальних мереж, об’єднання віддалених локальних мереж з мережею виконавчого комітету, подальше вдосконалення системи електронного документообігу, що дасть можливість зробити максимально простим і доступним щоденне спілкування влади та громадян ТГ, створення єдиної системи контролю результатів діяльності органів місцевого самоврядування.

     Пріоритетними напрямами інформатизації є:

- формування та впровадження правових, організаційних, науковотехнічних, економічних, фінансових, технологічних, методичних умов розвитку інформаційного суспільства з урахуванням світових тенденцій;

- всебічний розвиток загальнодоступної інформаційної інфраструктури та інформаційно-телекомунікаційних систем;

- збільшення різноманітності та кількості послуг населенню та бізнесу, що надаються за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій;

- забезпечення участі громадськості в побудові інформаційного суспільства, забезпечення конституційних прав людини, суспільства та держави в інформаційній сфері;

- розширення сегменту Інтернет в територіальній громаді за рахунок веб-ресурсів;

- організація доступу до національних і світових інформаційних ресурсів через мережу Інтернет, упровадження надання інформаційних та адміністративних послуг через офіційний веб-портал сільської ради;

- модернізація веб-сайту сільської ради;

- організація робіт з автоматизації надання адміністративних послуг;

- забезпечення доступу до публічної інформації, створення реєстру публічної інформації;

- поліпшення технічного забезпечення оргтехнікою;

- поступова і планова легалізація програмного забезпечення;

- переорієнтація на програмне забезпечення з відкритим кодом;

- впровадження антивірусного захисту інформаційних ресурсів в органах державної влади;

- введення системи електронного підпису;

- забезпечення захисту персональних даних;

- впровадження систем технічного захисту інформації

- розширення чат-бота «СВОЇ».

 

  1. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

     У результаті досягнення цілей Програми значними надбаннями розвитку інформатизації, що прискорять успіх у вирішенні завдань соціально- економічного розвитку Сергіївської територіальної громади, стануть:

- отримання громадянами рівного якісного доступу до послуг у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо;

- створення інформаційних ресурсів для надання електронних адміністративних послуг;

- підвищення ступеня інтегрованості громади у світовий інформаційний простір;

- побудова сучасної системи управління з питань розвитку громади.

     У результаті виконання завдань і заходів Програми очікується:

- залучення громадян до процесів прийняття та оцінювання управлінських рішень громади шляхом широкого застосування інформаційно-комунікаційних технологій;

- забезпечення доступу для громадян та бізнес-структур на всій території громади до систем надання публічних, зокрема адміністративних, послуг у електронній формі через розвиток телекомунікаційного середовища та впровадження електронних сервісів у сфері освіти, охорони здоров’я та житлово-комунального господарства;

- охоплення системою безпаперового документообігу всіх суб’єктів громади з використанням електронного цифрового підпису та інших систем ідентифікації;

- запровадження комплексної системи освіти у сфері використання комп’ютерних технологій для мешканців громади, службових та посадових осіб;

- створення захищеного Дата-центру з високошвидкісними каналами передачі даних та із забезпеченням безперебійної роботи інформаційних систем та ресурсів громади;

- упровадження рішень у сфері розвитку е-урядування та е-демократії, у тому числі із залученням міжнародних проектів;

- забезпечення дотримання вимог законодавства у сфері авторського права та захисту інформації.

     Застосування передових інноваційних технологій у рамках виконання заходів Програми дозволить забезпечити подальший розвиток інформаційного суспільства у громаді, інтегрувати її до світового простору та прискорити реалізацію цілей прийнятої Стратегії розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року, що забезпечить сталий економічний розвиток громади.

 

  1. КООРДИНАЦІЯ ТА КОНТРОЛЬ ЗА ХОДОМ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

     Безпосередній контроль за виконанням заходів і завдань Програми здійснює відповідальний виконавець, а за цільовим та ефективним використанням коштів – головний розпорядник бюджетних коштів.

 

  1. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

     Фінансування заходів Програми проводиться в установленому законодавством порядку за рахунок коштів міського бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

 

ПАСПОРТ ПРОГРАМИ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2023 РІК

 

1.

 

Ініціатор розроблення Програми

Відділ економічного розвитку та залучення інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

 

Підстава для прийняття Програми

Закону України «Про місцеве самоврядування», Закону України від 04.02.1998 № 74/98-ВР «Про Національну програму інформатизації», Закону України «Про Національну програму інформатизації», Стратегії розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року

 

2.

 

Розробник Програми

Відділ економічного розвитку та залучення інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

 3.

Співрозробник Програми

-

4.

       Відповідальний      

        виконавець   

        Програми

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

5.

Учасники Програми

Жителі, комунальні та приватні установи, Сергіївської сільської територіальної громади

6.

Термін реалізації Програми

2023 рік

7.

Мета Програми

Розбудова інформаційного суспільства та регіональної складової електронної інформаційної системи

 

8.

Загальний орієнтовний обсяг

фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, всього

-

кошти сільського бюджету

-

Кошти обласного бюджету

-

кошти державного бюджету

-

кошти інших джерел

-

9.

Очікувані результати виконання

Забезпечення подальшого розвитку інформаційного суспільства у громаді

10.

Ключові показники ефективності

Відсоток інформатизації громади

 

Секретар сільської ради                                                         Надія ІЛЛЯШЕНКО

ЗАХОДИ ПРОГРАМИ ЗДІЙСНЕННЯ ЗЕМЛЕУСТРОЮ НА ТЕРИТОРІЇ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2023 РІК

№ п/п

Заходів Програми

Строк виконання заходу

Виконавці

Джерела фінансу-вання

Орієнтовні обсяги фінансування (вартість) тис. гривень

Очікуваний результат

1.

Проведення щорічної інвентаризації інформаційних та програмно-технічних ресурсів виконкому сільської ради

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Створення та актуалізація реєстру інформаційних ресурсів

 

Забезпечення дотримання вимог типових посадових інструкцій державних службовців щодо обов’язкового володіння інформаційно-комп’ютерними технологіями, підвищення інформаційної  грамотності та культури користувачів, їх кваліфікації

2.

Організація навчання фахівців виконкому сільської ради, у тому числі, на базі спеціалізованих

установ та підприємств, з питань електронного урядування та  інформаційних технологій

2023-2025 рік

Фінансування не потребує

3.

Розвиток системи електронного документообігу

 

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Забезпечення ефективного впровадження Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»

 

4.

Розвиток центру надання адміністративних послуг виконкому сільської ради  із впровадженням інформатизації

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Розвиток віртуального офісу електронних адміністративних послуг

 

5.

Робота з реєстром громади (на базі реєстрів вулиць, будинків, населення тощо)

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Створення єдиного реєстру громади для підвищення ефективності надання послуг та забезпечення збору статистичних даних

 

Планування, виконання та моніторинг місцевого бюджету,  моніторингу та підготовки інформації щодо процедур та договорів закупівлі товарів, робіт, послуг за державні кошти

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Підвищення ефективності та прозорості роботи відділів виконкому сільської ради

 

 

Розширення зони вільного доступу до WI-FI у громадських місцях та поширення технології  бездротової мережі у роботі  органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Забезпечення можливості отримання населенням сучасних електронних сервісів та послуг. Упровадження бездротової мережі Wi-Fi. Створення умов для вільного доступу до мережі Інтернет населення сільської ради

 

Створення рівного доступу до публічної інформації у сільській місцевості, у т.ч. створення інформаційно-ресурсних центрів на базі центру культури і дозвілля

2023-2025 рік

«Центр культури та дозвілля»Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Покращення доступу до публічної інформації у сільській місцевості

 

 

Послуги у сфері інформаційних технологій: консультування, розробка програмного забезпечення, послуги мережі і Інтернет послуги підтримки

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Упровадження технологій швидкісної передачі даних до органів влади та органів місцевого самоврядування

 

 

Створення комплексної системи захисту інформації на програмно-технологічні  

комплекси інформаційної системи, тощо

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Забезпечення захисту інформації

 

 

Підтримка безперебійного функціонування  існуючих інформаційних систем

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Забезпечення функціонування інформаційних систем сільської ради

 

 

Придбання засобів інформатизації для виконавчих органів сільської ради, установ, а також удосконалення локальної мережі, забезпечення функціонування Веб-сайту сільської ради

 

2023-2025 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Фінансування не потребує

Оснащення новою сучасною комп’ютерною технікою, обладнанням та приладдям  структурних підрозділів та установ сільської ради

 

Разом

-

 

 

           Секретар сільської ради                                                                                                                                   Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору