Menu

 

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(двадцять восьма сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

18 серпня 2023 року

 

Про внесення змін до Програми «Розвиток та удосконалення цивільного захисту населення Сергіївської сільської територіальної громади» на 2022-2026 роки

 

З метою виконання завдань у сфері цивільного захисту, охорони життя людей на водних об’єктах, відповідно до Кодексу Цивільного захисту України, постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2015 року №755  «Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій», від 27 вересня 2017 року №733 «Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту, відповідно до ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Стратегії розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Внести зміни до Програми «Розвиток та удосконалення цивільного захисту населення Сергіївської сільської територіальної громади» на 2022-2026 роки (далі – Програма) затвердженої рішенням тринадцятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 23 грудня 2022 року, а самевикласти в новій редакції (додаток 1).
  2. Спеціалісту І категорії з організаційної роботи виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі А.В.  оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на комісію з питань планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

 

Сільський голова                                                                                   Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням двадцять восьмої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 18.08.2023

Програма

«Розвиток та удосконалення цивільного захисту населення Сергіївської сільської територіальної громади» на 2022-2026 рік (нова редакція)

с. Сергіївка 2023 р.

Вступ

Програма «Розвиток та удосконалення цивільного захисту населення об’єднаної сільської територіальної громади»  на 2022-2026 роки (далі – Програма) розроблено на основі реалізації завдань, визначених Законом України від 7 червня 2012 року № 4909-VІ «Про загальнодержавну цільову програму захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру на 2013 – 2017 роки» та відповідно до Стратегії розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року.

Основним принципом Програми є дотримання загальнодержавних інтересів, що досягаються шляхом формування системи взаємоузгоджених заходів органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування на загальнодержавному, регіональному і місцевому рівнях, спрямованих на розв’язання проблеми ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій і пожеж, їх попередження, охорону життя і здоров’я людей.

Програма визначає основні цілі і завдання розвитку місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту з питань попередження і оперативного реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, захисту від них населення і території до 2026 року.

 

  1. Загальні положення Програми

Розробці цієї Програми передував аналіз ситуації по громаді: розвитку цивільного захисту, запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, аварійно-рятувального обслуговування, який здійснювався через вивчення стану справ у громаді та виявлення проблем, стан та готовність укритті.

На території громади розмішені наступні укриття:

  1. ПРУ №60911 в с. Качанове, Миргородський район, Полтавська область, власника ПАТ «Укрнафта», місткість 70 осіб;
  2. ПРУ №60983 в с. Качанове, вул. Гадяцька,2 Миргородський район, Полтавська область, власника ПАТ «Укрнафта», місткість 100 осіб;
  3. ПРУ №60953 в с. Розбишівка, вул. Першотравнева,44, Миргородський район, Полтавська область, власника обласна рада, місткість 150 осіб;
  4. ПРУ №61061 в с. Розбишівка, вул. Центральна,18, Миргородський район, Полтавська область, власника Сергіївська сільська рада, місткість 300 осіб;
  5. ПРУ №60960 в с. Сергіївка, вул. Центральна, Миргородський район, Полтавська область, власника Сергіївська сільська рада, місткість 50 осіб;
  6. Найпростіше укриття в с. Сергіївка, пров. Шкільний,3, Миргородського району, Полтавської області, власник Сергіївська сільська рада, місткість 170 осіб;
  7. Найпростіше укриття в с. Качанове, вул. Клубна,2, Миргородського району, Полтавської області, власник Сергіївська сільська рада, місткість 120 осіб.

На основі проведеного аналізу висвітлено проблемні питання та недоліки, які можуть бути вирішені за участі органів місцевого самоврядування громади, підприємств, установ та організацій усіх форм власності, виходячи із наявних матеріально-технічних, трудових ресурсів  та фінансових можливостей.

Програма – це узгоджений за ресурсами, виконавцями і термінами реалізації комплекс заходів, виконання яких передбачається з таким ступенем деталізації, який вважається доцільним з урахуванням пріоритетних напрямів розвитку і спрямованих на створення правових, фінансових, економічних, організаційно-господарських та інших умов розвитку системи цивільного захисту, забезпечення пожежної безпеки, запобігання і реагування на надзвичайні ситуації та створення на території громади страхового фонду документації.

 

  1. Визначення проблем, на вирішення яких спрямовано Програму

     Сергіївська сільська територіальна громади знаходиться під впливом чинників, пов’язаних з загальною ситуацією в країні. Наразі гостро стоїть питання збереження людського життя, захисту інфраструктури, забруднення навколишнього природного середовища, виникнення надзвичайних ситуацій і небезпечних подій.  

Незважаючи на досягнуті певні позитивні результати, значний ряд проблем у сфері захисту населення і територій залишається невирішеним.

  1. Актуальність проблеми забезпечення техногенної та природної безпеки населення і територій зумовлена тенденцією зростання кількості пожеж, які наносять шкоду населенню і територіям, збитки господарському комплексу.
  2. Проблемним питанням залишається несправність наявних  гучномовців по території громади та  відсутність систем оповіщення інформування населення про надзвичайні ситуації. В 2022 році виготовлена проектно-кошторисна документація на встановлення центральної системи оповіщення в Сергіївській громаді, але відсутність фінансування не дозволила впровадити  систему.

3.Особливої важливості набуває наявність засобів колективного захисту населення. Наявний фонд захисних споруд громади складається з 4 протирадіаційних укриттів. В 3 укриттях проведені поточні ремонти, щоб забезпечити загальноосвітні заклади очною формою навчання. 1 укриття потребує капітального ремонту і доукомплектування спец обладнанням. Враховуючи недостатню кількості місць в укриттях потрібно збільшити їх кількість.

4.Однією із важливих проблем громади залишається низька обізнаність населення щодо надзвичайних ситуації і подальших дій.

Проблема відсутності проходження відповідних курсів по цивільному захисту органами місцевого самоврядування обумовлена зовнішніми чинниками, але вона також потребує вирішення.

Враховуючи, що кожна із вищерозглянутих проблем вимагає необхідного рівня координації дій та концентрації ресурсів громади, вирішення завдань щодо зниження ризиків виникнення надзвичайних ситуацій і подій може бути досягнуто завдяки ресурсному забезпеченню.

 

  1. Мета Програми

Головною метою Програми є забезпечення мінімально достатнього рівня безпеки населення і території Сергієвської громади та досягнення ефективних дій щодо попередження і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру.

Досягти мети  Програми можливо через послідовне зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків таких ситуацій, вдосконалення та розвитку системи централізованого оповіщення і зв’язку, підтримання існуючого фонду захисних споруд у відповідну готовність. 

  1. Шляхи і засоби вирішення проблем, строки та етапи виконання Програми

Програма передбачає виконання першочергових заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій за такими напрямами:

1) запобігання виникненню та ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій на об’єктах і територіях, що характеризуються незадовільним техногенним та екологічним станом;

2) підвищення ефективності оперативного та комплексного реагування на надзвичайні ситуації;

 3)    приведення фонду захисних споруд в готовність до використання за призначенням, придбання та ремонт спецобладнання;

 4) удосконалення складових елементів територіальної системи централізованого оповіщення цивільного захисту у громаді, що суттєво вплине на своєчасність оповіщення та доведення необхідних сигналів і повідомлень до керівного складу.

5) удосконалення роботи консультаційних пунктів і як результат підвищення обізнаності населення під час надзвичайних ситуацій.

Виконання Програми здійснюється протягом п’яти  років.

 

 

Додаток 1

до рішення двадцять восьмої

сесії восьмого скликання від

18.08.2023 року

 

ПАСПОРТ

Програми «Розвиток та удосконалення  цивільного захисту населення Сергіївської сільської територіальної громади» на 2022-2026 роки

 

1

Ініціатори розроблення Програми

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

2

Підстава для прийняття Програми

Кодексу Цивільного захисту України, постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2015 року №755 «Про затвердження Порядку створення та використання матеріальних резервів для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій», від 27 вересня 2017 року №733 «Про затвердження Положення про організацію оповіщення про загрозу виникнення або виникнення надзвичайних ситуацій та зв’язку у сфері цивільного захисту, відповідно до ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Стратегія розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року

3

Розробники Програми

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

4

Співрозробники Програми

-

5

Відповідальний виконавець

Фінансовий відділ виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, місцеві пожежні частини, відповідальна особа з цивільного захисту

6

Учасники Програми

Місцеві пожежні частини, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

7

Термін реалізації

2022-2026 рік

8

Мета Програми

Послідовне зниження ризику виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру

9

 

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

2022 р. – 1 791,907 тис. грн.

2023 р. – 1 529,669 тис. грн

2024 р. – 2 465,541 тис. грн.

2025 р. – 1 130,000 тис. грн.

2026 р. – 1 130,000 тис. грн.

коштів сільського бюджету

2022 р. – 1 791,907 тис. грн.

2023 р. – 1 529,669 тис. грн

2024 р. – 1 765,541 тис. грн.

2025 р. – 1 130,000 тис. грн.

2026 р. – 1 130,000 тис. грн.

коштів обласного бюджету

2024 р. – 700,000 тис. грн

коштів державного бюджету

-

коштів інших джерел

-

10

Очікувані результати виконання

Підвищення рівня безпеки населення і захищеності територій від наслідків техногенних та природніх надзвичайних ситуацій

11

Ключові показники ефективності

Відсоток зменшення виникнення техногенних та природніх надзвичайних ситуацій

 

       Додаток 2

до рішення двадцять восьмої

сесії восьмого скликання від 18.08.2023 року

 

З А Х О Д И програми «Розвитку та удосконалення цивільного захисту населення Сергіївської сільської територіальної громади» на 2022 – 2026 р.

 

Напрям діяльності

Заходи

Термін реалізації

Відповідальні виконавці

Джерела фінансування

Загальна сума

2022

2023

2024

2025

2026

Очікувані результати виконання програми

1. Удосконален ня системи реагування на надзвичайні ситуації

1.1. Закладення матеріально-технічних засобів в місцевий резерв для попередження, ліквідації надзвичайних ситуацій та життєзабезпечення постраждалого населення

2021-2026

Виконком Сергіївської  сільської ради

Бюджет Сергіївської

ТГ, інші джерела фінансування не заборонені  законом

-

-

-

-

-

-

Підвищення рівня готовності до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, відновлення нормальної життєдіяльності постраждалого населення

1.2. Утворення місцевої системи автоматизованого оповіщення, її експлуатаційно-технічного обслуговування, інтеграція місцевої системи автоматизованого оповіщення до регіональної системи.

 

2022-2024 рік

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

Бюджет Сергіївської сільської ТГ

Обласний бюджет

 

1 422,541

87,000

-

1 335,541

-

-

Оперативне інформування осіб керівного складу, координаційних органів місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, населення про надзвичайні ситуації

 

1.4.  Приведення наявного фонду захисних споруд  цивільного захисту у готовність до використання  за призначенням

 

 

2021-2026

 

Виконком

Відділ освіти

Відділ ЦЗ

Бюджет Сергіївської сільської ТГ

1 700,000

800,000

600,000

100,000

100,00

100,00

Підвищення рівня готовності захисних споруд цивільного захисту до укриття населення

 

 

2. Технічне оснащення служб цивільного захисту

2.1. Утримання Петрівко-Роменської місцевої пожежної охорони (шляхом надання субвенції)

2022-2026

рік

Пожежна охорона, фінансовий відділ виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

Бюджет Сергіївської сільської ТГ

4 524,576

904,907

829,669

930,000

930,000

930,000

Зменшення негативних наслідків від пожеж і збереження життя і здоров’я населення

2.2. Придбання: курток зимових повсякденних робочих, костюмів літніх повсякденних робочих, кепі літніх повсякденних робочих для пожежного депо 6 державної пожежно-рятувальної частини (м. Гадяч) 5 державного пожежно-рятувального загону (м. Миргород) Головного управління ДСНС України в Полтавській області

2022-2026 рік

Пожежне депо 6 Пожежно-рятувальна частина 5 (м. Гадяч) державного пожежно-рятувального загону, фінансовий відділ виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

Бюджет Сергіївської сільської ТГ

400,000

-

100,00

100,00

100,00

100,00

Покрашення матеріально-технічного забезпечення пожежного депо 6 Пожежно-рятувальна частина 5 (м. Гадяч) державного пожежно-рятувального загону

3.Підвищення обізнаності стратегій дій у надзвичайних ситуаціях

Запровадження роботи консультативних пунктів

2022-2026 рік

Відповідальна особа з цивільного захисту

Не потребує фінансування

-

-

-

-

-

-

Покращення обізнаності та інформування населення про дії в разі надзвичайних ситуацій

3. Захист вразливих категорій населення

Складання списків осіб вразливих категорій населення

2022-2026 рік

«Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради

Не потребує фінансування

-

-

-

-

-

-

Виявлення осіб, що потребують допомоги

 

Секретар сільської ради                                                                                                                                           Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

 

       Додаток 2

до рішення двадцять восьмої

сесії восьмого скликання від 18.08.2023 року

 

ПОКАЗНИКИ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ ПРОГРАМИ «Розвитку та удосконалення цивільного захисту населення Сергіївської сільської територіальної громади» на 2022 – 2026 р.

 

№ з/п

Назва показника

Одини-ця виміру

Вихідні данні на початок дії Програми

 

2022 рік

 

2023 рік

 

2024 рік

 

2025 рік

 

2026 рік

1

2

3

4

5

6

7

8

9

 

І. Показники витрат

 

1

Обсяг ресурсів на реалізацію заходів програми, всього

тис. грн.

-

1784,907

1529,669

2 465,541

1 230,000

1230,000

ІІ. Показники продукту

 

1

Накопичення матеріальних запасів у місцевому матеріальному резерві для запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій

% від затвердженої номенклатури

10

5

5

5

5

5

2

Підтримання в працездатному стані та забезпечення експлуатаційно-технічного обслуговування місцевої системи автоматизованого оповіщення

Кількість проведених ремонтних робіт

0

1

1

1

1

1

 

4

Забезпечення укриттям населення в наявному фонді захисних споруд цивільного захисту

Кількість укритого населення (осіб)

 

12,5

12,7

12,9

13,1

13,3

13,5

5

Забезпечення аварійно-рятувальних служб  пожежної охорони сучасними засобами радіозв’язку, спецодягу, спецобладнання та іншим

% забезпечення від норми

20

10

10

10

10

10

ІІІ. Показники ефективності

 

1

Забезпечення аварійно-рятувальних служб спеціалізованим обладнанням для проведення необхідних інженерно-технічних заходів цивільного захисту

% забезпечення від потреби

50

+5

+5

+5

+5

+5

2

Зменшення економічних збитків в наслідок проведення інженерно-технічних заходів цивільного захисту спрямованих на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій

% від середнього рівня

100

-5

-5

-5

-5

-5

ІV. Показники якості

 

1

Зменшення загального небезпечного чинника виникнення небезпечної події на території громади

% від середнього рівня

100

-5

-5

-5

-5

-5

 

Секретар сільської ради                                                                                                                                      Надія ІЛЛЯШЕНКО

Карта захисних споруд полтавської області

вгору