Menu

СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

МИРГОРОДСЬКОГО РАЙОНУ ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

(тридцять друга сесія восьмого скликання)

 

РІШЕННЯ

 

20.12.2023

 

Про затвердження Програми соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік

 

Відповідно до наказу Мінрегіону від 30.03.2016 р. №75 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади», Закону України від 05.02.2015р. №156-VIII «Про засади державної регіональної політики» та Закону України «Про місцеве самоврядування», Стратегії розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року, сільська рада ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити  Програму соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік (далі – Програма), що додається.
  2. Начальнику фінансового відділу виконавчого комітету Сергіївської сільської ради (Лобода В.Г.) передбачити кошти в бюджеті на виконання завдань та заходів Програми.
  3. Спеціалісту І категорії виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Вербі Альбіні Валеріївні оприлюднити це рішення на офіційному Веб-сайті Сергіївської сільської ради в глобальній інформаційній мережі Інтернет - http://sergiyvska-rada.gov.ua/.
  4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням тридцять другої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 20.12.2023 року

 

П Р О Г Р А М А

соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської

територіальної громади на 2024 рік

 

с. Сергіївка – 2023 р.

ЗМІСТ

 

Вступ

 

1.

Аналітична частина

 

 

1.1.Географічне розташування Сергіївської ТГ, опис суміжних територій

 

 

1.2.Демографічна ситуація, ринок праці

 

 

1.3.Стан розвитку інфраструктури громади

 

 

Дорожньо-транспортна інфраструктура

 

 

Соціальна інфраструктура

 

 

Освіта

 

 

Дошкільна освіта

 

 

Загальна середня освіта

 

 

Культура

 

 

Медицина

 

 

Надання соціальних послуг

 

 

Забезпечення правопорядку

 

 

Інформація про об’єднання громадян і засоби масової інформації

Промислова та агропромислова інфраструктура

 

 

Сільськогосподарське виробництво

Екологічна інфраструктура

 

 

Торгівельна інфраструктура

 

 

Житлово-комунальна інфраструктура

 

 

1.4. Динаміка та особливості соціально-економічного розвитку громади

 

 

1.5. Фінансово-бюджетна ситуація територіальної громади

 

 

1.6. Результати SWOT–аналізу

 

2.

Цілі та пріоритети розвитку на 2024 рік

 

3.

Основні завдання та механізми реалізації Програми

 

4.

Механізм моніторингу та оцінка результативності реалізації Програми соціально-економічного розвитку громади

 

5.  План надходження доходів до місцевого бюджету Сергіївської територіальної громади на 2024 рік

 

6.  Показники соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади

7.   Фінансове забезпечення реалізації програми соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік.

 

 

 

 

ВСТУП

      Програма соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік розроблений відповідно до наказу Мінрегіону від 30.03.2016 р. №75 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади», Закону України від 05.02.2015р. №156-VIII «Про засади державної регіональної політики» та Закону України «Про місцеве самоврядування» та враховуючи складну ситуацію, що склалася в зв’язку з російською агресією в Україні.

       Програма соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік (далі – Програма) розроблено виконавчим комітетом Сергіївської сільської ради на основі аналізу поточної ситуації в господарському комплексі сільської територіальної громади та прогнозів і пропозицій підприємств і організацій, виходячи із загальної соціально-економічної ситуації, що склалася на відповідній території, з урахуванням можливостей та місцевих ресурсів, відповідно до пріоритетних напрямків розвитку населених пунктів сільської територіальної громади. Програма відповідає стратегічним та операційним цілям, напрямкам Державної стратегії регіонального розвитку на 2022-2027 роки (постанова Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 №695), Стратегії розвитку Полтавської області на 2022-2027 роки (рішення пленарного засідання двадцять дев’ятої сесії Полтавської обласної ради VII скликання від 20 грудня 2019 року), Плану заходів з реалізації Стратегії розвитку Полтавської області на 2022-2023 роки, затвердженого рішенням тридцять другої позачергової сесії сьомого скликання від 13.03.2020 № 1327, Стратегії розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на період до 2027 року, затвердженої рішенням п’ятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради від 29.04.2021 року.

       Програма підготовлений на основі аналізу розвитку населених пунктів, що входять до складу громади за попередній період та визначає цілі, пріоритети соціально-економічного розвитку та прогнозні показники на 2024 рік, а також заходи, спрямовані на забезпечення необхідних умов для планомірного і послідовного наближення рівня життя мешканців громади та внутрішньо переміщених осіб до європейських стандартів за рахунок збалансованого використання внутрішнього і зовнішнього потенціалу та збереження унікальних духовних і культурних традицій.

       Основною метою Програми є створення умов  для динамічного, збалансованого розвитку громади шляхом забезпечення соціальної та економічної діяльності, зростання добробуту населення, створення високотехнологічного агропромислового виробництва та органічного землеробства, розвинутим малим бізнесом, сучасною інфраструктурою, комфортними умовами праці та відпочинку, з доступними соціальними послугами та інформаційним технологіями. Програма визначає цілі, завдання та основні заходи економічного і соціального розвитку Сергіївської сільської ради на 2024 рік.

       Підготовка Програми відбувалась за участю представників всіх адміністративних одиниць, які увійшли до складу Сергіївської сільської територіальної громади, депутатів, представників місцевих підприємств, приватних підприємців, громадських активістів, фахівців, представників внутрішньо переміщених осіб, шляхом проведення громадських слухань та обговорень.

       Фінансування проєктів та програм/заходів, що передбачаються цим Програмою планується здійснювати з місцевого бюджету та з державного і обласного бюджету, а також донорських та приватних коштів.

       Обсяги фінансування заходів наведені виходячи з оціночних характеристик на час розроблення Програми і у разі необхідності можуть уточнюватись та доповнюватись. Зміни та доповнення до Програми затверджуються рішенням сесії Сергіївської сільської ради.

 

  1. АНАЛІТИЧНА ЧАСТИНА

1.1.Географічне розташування Сергіївської ТГ, опис суміжних територій.

      Сергіївська сільська територіальна громада утворена 21 червня 2016 року. До її складу ввійшли 13 населених пунктів з трьох сільських рад – Сергіївської (с. Сергіївка, с. Лободине, с. Вечірчине, с. Чернече, с. Калинівщина) Розбишівської (с. Розбишівка, с. Крамарщина, с. Веселе), Качанівської (с. Качанове, с. Новоселівка, с. Вирішальне, с. Степове, с. Дачне). Сергіївська ТГ розташована в північній частині Полтавської області на відстані 136 км від м. Полтава. Адміністративним центром сільської громади є с. Сергіївка.

     Постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 р. №807-IX утворено укрупнений Миргородський район шляхом приєднання до нього ліквідованих районів: Великобагачанського, Гадяцького, Лохвицького та Шишацького. 

     До складу Миргородського району (з адміністративним центром у місті Миргород) входять території 17 територіальних громад: Білоцерківської сільської, Великобагачанської селищної, Великобудищанської сільської, Великосорочинської сільської, Гадяцької міської, Гоголівської селищної, Заводської міської, Комишнянської селищної, Краснолуцької сільської, Лохвицької міської, Лютенської сільської, Миргородської міської, Петрівсько-Роменської сільської, Ромоданівської селищної, Сенчанської сільської, Сергіївської сільської, Шишацької селищної.

      Сергіївська ТГ межує з:

1) Північного заходу та заходу – Погарщанський старостат, Лохвицької сільської територіальної громади, Полтавської  області;

2) Північного сходу та сходу – Краснолуцькою ТГ, Полтавської області; 

3) Півночі – Лучанським старостатом, Липоводолинської ТГ, Сумської області;

5) Південного сходу – Гадяцькою ТГ, Полтавської області;

6) Півдня – Петрівсько-Роменською ТГ,  Полтавської  області.

      Відстань від адміністративного центру громади (с. Сергіївка) до с. Лободине –13,7 км; с. Вечірчине –10,8 км; с. Чернече –12,3 км; с. Калинівщина - 18 км; с. Розбишівка - 9 км; с. Веселе - 9 км; с. Крамарщина–12,1 км;  с. Качанове - 13,6 км; с. Новоселівка  - 6,6  км; с. Дачне - 10,9 км; с. Степове -13,1 км; с. Вирішальне – 12,3 км.

       Територія громади знаходиться в межах Дніпровсько-Донецької западини, поверхня – низовинна, основу рельєфу становлять пологохвилясті та платоподібні лісостепові рівнини.

       Рельєф території громади – рівнинний. Підґрунтові води залягають, як правило, на глибині понад 3 м. Ґрунтоутворюючі породи – середні та важкі суглинки, а також легкі глини. Територія громади розташована в смузі чорноземів, в той же час певні гідрографічні умови обумовлюють розмаїтність ґрунтового покриву. Так, в місцях, наближених до річки Хорол та інших понижених зволожених ділянках мають місце ґрунти – лугові солонцюваті, лугові болотні, торф’яники, солонці лугові та їх комплекси. Ці території є сприятливими для пасовищ та сіножатей. У випадку їх осушення, можливе використання під овочеві, технічні культури та кормові угіддя. Частина території громади знаходиться в заболоченій місцевості.

       Відповідно до матеріалів інженерно-геологічних вишукувань, виконаних ФОП Стефанський М.В. у 2018 році, на території Сергіївської громади  залягають нерозчленовані та елювіальні відклади четвертинної системи, що представлені перешаруванням супісків (лесів) (ІГЕ-3), суглинків легких лесовидних (ІГЕ-2), а також сучасні утворення Ґрунт рослинного шару (ІГЕ-1) — суглинок гумусований, чорний, без коренів дерев та чагарників. Потужність ІГЕ складає від 1,80 до 2,00 м.

       Спостереження за температурним режимом та опадами на території області здійснюють метеостанції Полтавського обласного центру з гідрометеорології, які розташовані у містах Кобеляки, Гадяч, Лубни, Полтава та в смт. В.Поділ. Клімат громади різко континентальний, середня кількість опадів 500 міліметрів. Середня температура + 6,5 °С, абсолютна температура холоду -34°С, тепла +37°С. Слід відмітити, що в цілому кліматичні умови за кількістю тепла, світла і вологи сприятливі для вирощування всіх районованих сільськогосподарських культур.

        З корисних копалин громада багата на нафту і природний газ, є поклади Сі.

         Поклади вуглеводнів в Сергіївській громаді
(на території громади 54 свердловини):

        Глинсько-Розбишівське газонафтове родовище:

  • Найбільше по запасах і видобутку нафти – Глинсько-Розбишівське газонафтове родовище(Лохвицький та Гадяцький райони), яке експлуатується з 1959 року (нафта видобувається з 1959 р., газ – із 1970 р.). Основні запаси нафти в нижньопермських і верхньокам'яновугільних відкладах; газу- в верхньокам'яновугільних відкладах

Клинсько-Краснознаменське родовище вуглеводнів:

  • На Клинсько-Краснознаменськомуродовищі корисних копалин – вуглеводнів (газ природний, конденсат, супутній – гелій, етан, пропан, бутани), В експлуатаційному фонді знаходиться 1 свердловина (180), спостережних 2 свердловини (139, 152). В очікуванні ліквідації – 1 свердловина. Клинсько-Краснознаменське родовище відкрите в 1972 році, у 1978 році введено у дослідно-промислову розробку, площа ліцензійної ділянки 50,32 км².

Барзаківська свердловина № 180 – діюча (147 тис м³, конденсат – 32,069

     Близько 7,9%  території  зайняті  лісами  державних  лісогосподарських підприємств,  загальною  площею  1328,48 га.

 

        Об’єкти природно-заповідного фонду

        В межах Сергіївської ТГ знаходиться урочище «Русанове» - 5,0 га, «Дубина» - 8,8 га, гідрологічний заказник місцевого значення «Артополот» - 88,0 га, заповідне урочище «Шпакове» - 350,5 га.

 

       Водні ресурси

       Сергіївська територіальна громада розміщена в західній  частині Миргородського  району Полтавської області  вздовж річки  Хорол. Село Сергіївка розташоване на березі річки Хорол, вище за течією на відстані 1 км розташоване село Веселе, нижче за течією примикає село Петрівка-Роменська. Загальна протяжність річки Хорол по території громади становить 13 км. Річка у цьому місці звивиста, утворює лимани, стариці та заболочені озера. Поруч пролягає автомобільний шлях Т -1705. Село Сергіївка знаходиться в водоохоронній зоні, згідно технічної документації по встановленню водоохоронних зон малих річок та водоймищ Миргородського району Полтавської області.

       Проблема річки Хорол, як і більшості малих річок України в тім, що вони замулені, в результаті чого міліють і пересихають. В 2018 році згідно Плану соціально-економічного розвитку Сергіївської об’єднаної територіальної громади на 2018 рік та Стратегії розвитку Сергіївської ОТГ на 2017-2020 рік проведено інженерно-гідрографічні вишуковування та обстеження річки Хорол в межах с. Сергіївка та с. Розбишівка. Згідно проведених робіт було запропоновано розділити заходи на 8 ділянок. Розчистка річки Хорол залишається пріоритетним заходом в Стратегії розвитку громади на термін до 2027 року. В 2024 році громада планує виготовити проєктно-кошторисну документацію на 2 ділянки і шляхом залучення коштів провести розчистку даних ділянок.

       Відповідно схеми природньо-сільськогосподарського районування України  територія населеного пункту відноситься до шостого Миргородського агроґрунтового (природно-сільськогосподарського) району.

       На території Сергіївської ТГ знаходиться 39 водних об’єктів площею 97,58 га, з них: 38 ставків - загальною площею – 54,18 га та 1 річка р. Хорол - загальною площею 43,4 га  - протяжністю – 16,98 км.

       Земельний фонд Сергіївської сільської територіальної громади:

Категорія земель

Площа, га

% земель

Землі сільськогосподарського призначення

14195,4148

84,6 %

Землі лісогосподарського призначення

1328,4803

7,83 %

Землі природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення

452,35

2,63 %

Землі промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони

141,8

0,8 %

Землі водного фонду

127,5977

0,7 %

Інше призначення

5,5527

0,03 %

Землі рекреаційного призначення

3,3

0,01 %

Землі забудови

564,7584

3,4 %

ВСЬОГО

16776,4429

100,0 %

        Табл. 1. - Структура земель Сергіївської ТГ

Найбільшими землекористувачами на території Сергіївської ТГ є:

Компанія

Площа, га

% земель

ТОВ "ВІКТОРІЯ АГРО"

2097,285

17,02

СТОВ "ЛОБОДІНО"

1344,745

10,91

ТОВ "АГРО-КРАЙ"

1236,659

10,04

СТОВ "ДРУЖБА-НОВА"

955,7994

7,76

ДП "ДГ "НЕКТАР" ННЦ "ІБДЖ ІМ. П.І.ПРОКОПОВИЧА"

928,311

7,53

ФГ "ОБЕРІГ-2000"

418,3999

3,4

ФГ "ЖИТО-3"

332,0685

2,7

ФГ "ІЛЛЯШЕНКО В.О."

301,1968

2,44

ТОВ" АГРОФІРМА "ІМ. ДОВЖЕНКА"

234,1409

1,9

ФГ "МИРОНІВ ГАЙ"

232,7146

1,89

ФГ "КОЛОС 2000"

196,0259

1,59

ТОВ "СП "АГРО - КА ПОЛТАВА"

176,4594

1,43

ФГ "КАБРІЄВЕ"

167,1324

1,36

ФГ "БІЛИКИ"

147,5457

1,2

ДП " ГАДЯЦЬКИЙ ЛІСГОСП"

141,7887

1,15

ФГ "ТРОЯ"

120,6405

0,98

ТОВ "РАЙЗ-СХІД"

117,4574

0,95

ФГ "ЮХИМЕНКО АГРО"

111,9587

0,91

ФГ П.М. ПАЩЕНКО

106,1444

0,86

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ

105,0548

0,85

ДНЗ "ГАДЯЦЬКЕ ВПАУ"

103,6245

0,84

ФОП ОЛЕКСЕНКО ВАЛЕРІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

95,5188

0,78

ПРАТ " ГАДЯЦЬКЕ БУРЯКОГОСПОДАРСТВО"

89,983

0,73

ТОВ "ЛУЧКА АГРО"

80,3632

0,65

Табл. 2 - Землекористувачі Сергіївської ТГ

 

       Виготовлено цифрову оновлену картографічну основу масштабу 1:2000 на території с. Розбишівка. Населені пункти Качанівського старостату мають карту 2000-ку, інвентаризацію земель проведено в 2013 році.

       У 2017 році виготовлено генеральний план с. Сергіївка, а в 2018 році с. Качанове і с. Розбишівка. В 2020 році виготовлено генеральний план с. Новоселівка.

       Протягом 2018-2019 року прийнято в комунальну власність державні землі сільськогосподарського призначення (3920,5145 га). В 2020 році в комунальну власність прийнято 41,8117 га державних земель сільськогосподарського призначення. Повернуто в державну власність землі сільськогосподарського призначення ДП ДГ «Нектар» - 928,4625 га.

       У 2019-2020 роках здійснюється поновлення нормативної грошової оцінки земель сіл Сергіївка, Лободине, Вечірчине, Чернече, Калинівщина, Крамарщина, Степове, Дачне, Новоселівка, Дачне.

       Виготовлений проєкт землеустрою щодо встановлення (зміни) меж населеного пункту села Качанове.

       У 2021 році проведено інвентаризацію земельних ділянок (господарські двори) колективної власності на території с. Розбишівка та с. Сергіївка. Виконано аналіз землекористування на території громади шляхом проведення аудиту земель на базі платформи VkursiZemli.

       Проведено аукціони 4-х земельних ділянок (116,6857 га – 3,3 млн. грн), а також електронні торги на 2 об’єкти комунальної власності.

       В 2022 році планувалося розробку Комплексного плану просторового розвитку території громади але у зв’язку з воєнною ситуацією в Україні розробку не було проведено. Тому в 2024 році Сергіївська громада розпочинає роботу по виготовленню Комплексного плану прострорового розвитку території громади.

 

  • Демографічна ситуація, ринок праці.

Дані станом на 01.11.2023 року

н/п

Назва показника та одиниця вимірювання

Всього

в тому числі:

с. Сергіївка

Центральна садиба

Розбишівський старостат

Качанівський

старостат

1

Чисельність наявного населення на кінець звітного року (на 1 січня наступного за звітним року), тис. осіб

2,664

1,056

0,775

0,833

2

Кількість чоловіків, тис. осіб

1,292

0,498

0,375

0,419

3

Кількість жінок, тис.осіб

1,358

0,544

0,400

0,414

4

Кількість внутрішньо перемішених осіб, тис. осіб

0,205

0,077

0,080

0,048

4

Кількість населення, молодшого від працездатного віку, в тому числі тис.осіб

0,305

0,192

0,095

0,118

5

Кількість населення працездатного віку, тис. осіб

1,568

0,604

0,474

0,490

6

Кількість населення старшого від працездатного віку, тис. осіб

0,683

0,259

0,206

0,218

7

Кількість народжених за звітний рік, тис.осіб

0,007

0,003

0,000

0,004

8

Кількість померлих за звітний рік, тис. осіб

0,028

0,005

0,013

0,010

9

Природний приріст (зменшення), осіб

-21

-2

-13

-6

10

Міграційний приріст (зменшення), осіб

45

+20

+10

+15

11

Чисельність зареєстрованих безробітних, осіб

29

16

6

7

12

Рівень зареєстрованого безробіття, %

24,1

24,1

24,1

24,1

13

Середньомісячна заробітна плата найманого працівника, тис.грн.

10,650

 

10,000

 

10,000

 

12,000

 

 

 

       В зв’язку з повномасштабною війною в України Сергіївська сільська територіальна громада прийняла 491 ВПО. Станом на 01.11.2023 року в громаді залишається 205 ВПО з Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької області. ВПО проживають в приватних будинках та центрі компактного проживання (с. Качанове, вул. Садова,2). На даний час громада спрямовує свої зусилля щоб інтегрувати ВПО до життя в громаді, щоб таким чином збільшити населення і покращити демографічну ситуацію.

 

Діагр. 3 - Кількість ВПО по старостатах

       Найбільше потребують соціального захисту від безробіття громадяни, які не здатні  на рівних конкурувати на ринку праці, в першу чергу молоді особи, особливо випускники навчальних закладів, особи перед пенсійного віку, інваліди, які не досягли пенсійного віку.

        Основними проблемами, що існують на місцевому ринку праці, є:

  • певний дисбаланс попиту та пропонування робочої сили;
  • недостатні можливості підвищення кваліфікаційного рівня працівників;
  • недостатній рівень працевлаштування неконкурентоспроможних на ринку праці верств населення;
  • існування випадків виплати заробітної плати «в конвертах», тіньової зайнятості.

       Вжиття заходів щодо збереження трудового потенціалу громади, розвитку цивілізованого ринку праці, надання підтримки зайнятості неконкуренто спроможним на ринку праці верствам населення дадуть змогу забезпечити створення умов для повного здійснення громадянами прав на працю.

 

  • Стан розвитку інфраструктури громади.

     Дорожньо-транспортна інфраструктура

       Загальна протяжність доріг Сергіївської ТГ комунальної власності – 123,62 км. Наявне транспортне сполучення між населеними пунктами громади та обласним центром Полтава. Поблизу населеного пункту с. Сергіївка проходить ряд автомобільних доріг:

  • територіальна автомобільна дорога: Т-17-05 - Лохвиця - Гадяч - Охтирка - КПП «Велика Писарівка»;
  • обласна автомобільна дорога: О1702016 - Межа обл. – Розбишівка – /Т-17-05/.

      Найважливіші сполучення (відстань від с. Сергіївки): Гадяч – 20 км, Полтава –136 км, Київ – 257 км.

Відстань від с. Сергіївка до залізничної станції Веніславівка – 6 км, крім функції пасажиро перевезень станція має у своєму розпорядженні навантажувально-розвантажувальну дільницю.

Однією з найважливіших проблем сільської громади є стан дорожнього покриття на переважній більшості доріг. Щороку проводиться ямковий ремонт доріг, але ці заходи не можуть в повній мірі вирішити проблему.

В 2023 році громада спрямувала 20 423,506 тис. грн на ремонт доріг а саме: с. Розбишівка, вул. Зоряна та Перемоги, вул. Сумська, вул. Центральна; с. Качанове, вул. Центральна, вул. Гадяцька; с. Сергіївка вул. 40-річчя Перемоги, вул. Шевченка дорога Лободине-Осняги-Харківці, дорога межа області Розбишівка Т-17-05, Погарщина-Качанове, ст. Венеславівка, дорога Сергіївка - Петрівка-Роменська – Комишня.

 Станом на 01.11.2023: відсоток забезпеченості вуличної мережі нічним освітленням становить - 90%, відсоток вулично-дорожньої мережі, яка потребує капітального та поточного ремонтів - 30%, відсоток тротуарів, які потребують поліпшення - 85%.

 

Соціальна інфраструктура

На сьогоднішній день освітні послуги на території громади надаються шістьма закладами освіти, а саме

ЗЗСО:

  • Сергіївський ліцей Сергіївської сільської ради Полтавської області;
  • Качанівська гімназія Сергіївської сільської ради Полтавської області;
  • Розбишівська гімназія Сергіївської сільської ради Полтавської області.

ЗДО:  заклад дошкільної освіти «Джерельце» Сергіївської сільської ради Полтавської області, заклад дошкільної освіти «Перлинка» Сергіївської сільської ради Полтавської області, заклад дошкільної освіти «Ромашка» Сергіївської сільської ради Полтавської області.

На території громади працює філія  Гадяцької музичної школи, зокрема 5 класів образотворчого мистецтва, 1 клас вокалу, 1 клас вокального співу, працює 4 гуртки при Центрі культури та дозвілля Сергіївської сільської ради, а саме: гурток хореографії, гурток «Креативне рукоділля», гурток «Талановиті ручки» та туристично-краєзнавчий гурток. На базі ЗДО «Джерельце» функціонує логопедичний пункт, який надає послуги   вихованцям.

Корекційно-розвиткові  послуги дітям віком від 2 до 18 років, а також допомогу батькам та педагогам в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами надає комунальна установа «Гадяцький інклюзивно-ресурсний центр» Гадяцької міської ради, методичні послуги забезпечує Гадяцький центр професійного розвитку педагогічних працівників Гадяцької міської ради Полтавської області.

Назва ЗО

Проектна потужність

Кількість здобувачів освіти

Кількість педпрацівників/обслуговуючого персоналу

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

Сергіївський ліцей

264

116

104

110

111

114

126

121

20/

13

20/

13

21/

13

19/

13

19/

13

17/13

18/13

Розбишівська гімназія

200

50

50

82

82

86

93

100

13/

11

12/

10

14/

11

14/

10

13/

10

14/10

16/10

Качанівська гімназія

132

73

64

51

54

51

51

56

15/

8

15/

7

16/

7

15/

8

14/

7

14/7

14/7

Всього

596

239

218

243

247

251

270

277

48/

32

47/

30

51/

31

48/

31

46/

30

45/30

48/34

 

Табл. 4. - Заклади середньої освіти

      Загальна потужність ЗЗСО становить 596 місць, а фактична кількість учнів 277. Як бачимо, наповнюваність закладів освіти становить близько 50%. Розрахункова наповнюваність класів  на 2023 рік становить 11, а фактична середня  на даний момент становить 11,17.  

      Всі заклади освіти облаштовані їдальнями, спортивними та актовими залами, бібліотеками, музейними куточками, ресурсними кімнатами, захисними спорудами, кабінетами безпеки.

Назва ЗДО

Проектна потужність

Кількість вихованців

2017-2018

2018-2019

2019-2020

2020-2021

2021-2022

2022-2023

2023-2024

ЗДО «Джерельце»

36

38

41

36

35

37

42

40

ЗДО «Перлинка»

25

18

18

20

17

13

20

16

ЗДО «Ромашка»

32

16

15

23

20

20

18

15

Всього

93

72

74

79

72

70

80

71

Дошкільна освіта.

 

Табл. 5. - Заклади дошкільної освіти

      ІІ. Освіта відносно Закону України «Про повну загальну середню освіту»

       На виконання статті 8 Закону України «Про повну загальну середню освіту» Забезпечення територіальної доступності  100% учнів, які потребують підвезення до закладу освіти і у зворотному напрямку, здійснюється шкільними автобусами за рахунок коштів місцевого бюджету.

      З метою організації безпечного, регулярного і безоплатного перевезення учнів до місць навчання і додому, забезпечення рівного доступу до якісної освіти учнів незалежно від місця проживання у 2019-2020 навчальному році за співфінансування з державним бюджетом для Сергіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів придбано шкільний автобус марки ЕТАЛОН.

       На виконання статті 32. Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти:

       Відповідно до рішення тридцять дев’ятої сесії сьомого скликання Сергіївської сільської ради, з метою приведення шкільної мережі у відповідність до ЗУ «Про повну загальну середню освіту» у 2020 році проведено зміну назви та реорганізацію Розбишівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.. Сергіївської сільської ради на Розбишівську гімназію Сергіївської сільської ради Полтавської області, рішенням сімнадцятої сесії восьмого скликання Сергіївської сільської ради у 2022 році змінено назви закладів освіти:

      Сергіївська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Сергіївської сільської ради на Сергіївський ліцей Серіївської сільської ради Полтавської області,

       Качанівська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів Сергіївської сільської ради на Качанівську гімназію Серіївської сільської ради Полтавської області.

       На виконання статті 9. Забезпечення рівного доступу до здобуття повної загальної середньої освіти, статті 26 Інклюзивне навчання у закладах освіти організовано інклюзивне навчання (у ЗЗСО: 7 інклюзивних класів (8 осіб з особливими освітніми потребами); у ЗДО (у ЗДО «Джерельце») – 1 інклюзивна група, 1 дитина), введено 6 ставки асистента вчителя та 1 ставку асистента вихователя, проводяться корекційно-розвиткові години, у закладах загальної середньої освіти облаштовано ресурсні кімнати, а входи до Розбишівської гімназії, ЗДО «Ромашка», Сергіївського ліцею облаштовано пандусами, що відповідають ДБН.

       Структура і тривалість навчального року, навчального тижня, навчального дня, занять, відпочинку між ними, форми організації освітнього процесу визначаються педагогічною радою закладу освіти у межах часу, передбаченого освітньою програмою, відповідно до обсягу навчального навантаження, встановленого відповідним навчальним планом.

       Організовано навчальне та кадрове забезпечення  закладів освіти Сергіївської громади. Педагогічним працівникам забезпечено своєчасне підвищення  кваліфікації при ПОІППО ім. М.В. Остроградського. У 2023 році 2 педагогічним працівникам  присвоєно звання «Старший учитель», 3 педпрацівникам закладів загальної середньої освіти присвоєно кваліфікаційну категорію «Спеціаліст вищої категорії».

       Відповідно до пункту 3 Прикінцевих та Перехідних положень Закону з директорами закладів загальної середньої освіти припинено безстрокові трудові договори та одночасно укладено з ними трудові договори строком на шість років без проведення конкурсу (Розпорядження сільського голови №23 к від 18.06.2020 року «Про укладення строкового трудового договору з директорами закладів загальної середньої освіти Сергіївської сільської ради»).

        В період  карантину та у військовий час (2021-2023 н.р.), відповідно до управлінських рішень щодо організації освітнього процесу, освітні послуги здобувачам освіти  надавалися з використанням дистанційних технологій.  На  заклади загальної середньої освіти було розроблено  пропозиції та рекомендації  щодо організації навчальних занять із застосуванням дистанційних форм та платформ. 100% педагогічних працівників опанували освітні платформи для проведення онлайн-конференцій та відео уроків: Zoom, Google Meet, ClassRoom тощо. Для зворотнього зв’язку з батьками та здобувачами освітніх послуг використовувалися Viber, Skipe, Messenger. Також з метою ефективного надання освітніх послуг за дистанційної форми навчання вчителі закладів загальної середньої освіти громади у листопаді 2022 року в межах реалізації проекту Міністерства цифрової трансформації «Ноутбук кожному вчителю» та за співфінансування з місцевого бюджету отримали 25 ноутбуків.

        Протягом 2022-2023 та 2023-2024 навчальних років навчання в закладах освіти організовано за очною формою, оскільки за кошти місцевого бюджету облаштовано укриття, які дозволяють забезпечити безпеку всім учасникам освітнього процесу.

       За особливі успіхи у навчанні, дослідницькій, пошуковій, науковій діяльності, культурних заходах, спортивних змаганнях тощо до учнів застосовується матеріальне заохочення у вигляді премії відповідно до Положення «Про преміювання обдарованих дітей та учнівської молоді Сергіївської сільської територіальної громади».

      Працівники та здобувачі освіти громади є переможцями різноманітних конкурсів. Розбишівська гімназія Сергіївської сільської ради Полтавської області: перемога в конкурсі «Громадотворець», оголошеному  компанією АГРОТРЕЙД: 2019 рік – реалізація проекту «Перетворення шкільного фойє в зону комфорту»; 2020 рік – проект «Їдальня моєї мрії», перемога в обласному  конкурсі «Бюджет участі-2019»(проект «Встановлення спортивного майданчика на шкільному подвір’ї»). У  2021 році  на території Розбишівської  гімназії  було облаштовано та встановлено спортивний майданчик,  перемога в конкурсі екологічних громадських ініціатив Полтавської області (проект «Зелена школа»).

      З метою покращення якості питної води здобувачі освіти Розбишівської гімназії та Сергіївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів на конкурс подали проекти «Питна вода учням Сергіївської загальноосвітньої школи» та «Очищена вода учням Розбишівської гімназії» та стали переможцями обласного конкурсу «Шкільний громадський  бюджет участі-2020». У  серпні  2021 року   проведено   встановлення  очисних фільтрів для води у трьох закладах загальної середньої освіти (Сергіївська ЗОШ І-ІІІ ст.., Розбишівська гімназія, Качанівська ЗОШ І-ІІ ст.)

       З метою освоєння інтерактивних технологій та підвищення якості  навчання у початковій школі: за активної підтримки держави, органів місцевого самоврядування протягом 2018-2021 років у початкових класах усіх закладах ЗСО громади створено новий  освітній простір: нове навчальне обладнання, одномісні парти та стільці; сучасні технічні засоби навчання: копіювальна техніка (12 комплектів), інтерактивні комплекси (проектор, дошка, ноутбук) – 12 штук;  

      обладнано 6  старших класів  інтерактивними  комплектами  (біології, історії, української мови)  закладів загальної середньої освіти Сергіївської громади.

       Протягом 2018-2020  н. р. учні  1-4 класів працювали за програмним забезпеченням «Розумники», у 2021 році придбано електронні  засоби  навчального призначення «Дидактичний мультимедійний контент для початкових класів KM MEDIA EdProfi» для закладів загальної середньої освіти (мультимедійний веб-ресурс до 7-ми освітніх галузей для 1-3 х класів Нової Української Школи.

      Протягом 2018-2021 років  чотири заклади освіти Сергіївської ТГ підключено до швидкісного оптоволоконного інтернету.

       У ЗЗСО організовано харчування учнів. Діти пільгових категорій харчуються за кошти місцевого бюджету, всі інші за рахунок батьківських коштів та коштів м/б (50/50).

       У 2021 році у Сергіївській ЗОШ  проведений ремонт харчоблоку, закуплено  столи та стільці для їдальні.

       У 2021 році з метою реалізації заходів протипожежної безпеки у закладах освіти проведено вогнезахисну  обробку дерев’яних будівельних конструкцій, горищ, будівель (82.500 грн Розбишівська гімназія, Дошкільний навчальний заклад «Перлинка), перевірку опору ізоляції  22.000 тис.грн (Сергіївська ЗОШ І-ІІІ ст, Качанівська ЗОШ І-ІІ ст., Розбишівська гімназія), будівлі Розбишівської  гімназії та ДНЗ «Перлинка» облаштовано системою пожежної сигналізації (200 тис.грн).

       Протягом 2021-2022 року приміщення Сергіївського ліцею та ЗДО «Джерельце» обладнано протипожежною сигналізацією, розроблено проект протипожежної сигналізації для Качанівської гімназії.

       На початок 2022-2023 навчального року на території громади зареєстровано 48 осіб шкільного віку та 25 осіб дошкільного віку, з них у закладах загальної середньої освіти громади навчається 29 учнів, а в закладах дошкільної освіти – 16 вихованців; 2023-2024 навчального року – 43 особи шкільного віку, 30 з яких навчаються в ЗЗСО нашої громади, до закладів дошкільної освіти зараховано 13 вихованців. Всі внутрішньо переміщені діти харчуються за кошти місцевого бюджету, учні забезпечені підручниками.

 

      Культура

      Робота закладів культури спрямована на збереження і розвиток української національної культури, активізації діяльності закладів культури, шляхом збереження існуючої мережі і посилення їх ролі в розгортанні процесів національно-культурного відродження, поліпшення матеріально-технічної бази. Проводяться свята, фестивалі, конкурси, інші культурно-мистецькі заходи, пов'язані з відзначенням календарних та пам’ятних дат в Україні.

№ з/п

Назва культурних закладів

Місце розташування

Кількість працівників

1

Центр культури та дозвілля

с. Сергіївка,

вул. Центральна, 15

11

2

Сергіївська сільська бібліотека

с. Сергіївка,

вул. Центральна, 15

1

3

Розбишівський СБК

с. Розбишівка,

вул. Сумська, 1а

6

4

Розбишівська сільська бібліотека

с. Розбишівка,

 вул. Сумська, 1а

1

5

Качанівський клуб

с. Качанове,

 вул. Центральна, 29а

4

6

Новоселівський клуб

с. Новоселівка,

вул. Роміна, 3а

1

7

Качанівська сільська бібліотека

с. Качанове,

вул. Клубна, 10

1

 

 

      Великим кроком в розвитку культури в Сергіївській громаді стало створення в с. Сергіївка Центру культури та дозвілля для творчого, фізичного і культурного дозвілля, що включатиме в себе: атлетичний зал, сучасну бібліотеку, творчу студію, музей, кімнату відпочинку, танцювальний зал завдяки підтримці Міжнародної організації з міграції.

      На території с. Сергіївка побудовано літню сцену, де проходять святкові концерти, кінопокази, наукові шоу та ін. заходи. 

      Враховуючи сучасні реалії і загострену потребу населення в збереженні своєї культурної спадщини, а також в потребі спілкування і реалізації своїх творчих можливостей, головну роль відіграють сільські Будинки Культури, клуби та бібліотеки.

      Вони є центром спілкування, організаторами гуртків за інтересами, а також сприяють відтворенню, збереженню та популяризації надбання культурної спадщини нашого народу: обрядів, традицій, свят рідного краю, зокрема-того куточку України де сами вони проживають. Це і весільні обряди, Різдвяні дійства, Купальські традиції і т. д.

      Окрема, особливо потрібна, сторона роботи наших сільських закладів культури це - робота з дітьми. Це і пізнавальні, розважальні, повчальні заходи які проводяться в наших БК,СК та бібліотеках. Також працюють гуртки: вокальний, танцювальний, театральний, художнього читання, працює клас образотворчого мистецтва.

      На сучасні заклади культури покладена також робота спортивних  секцій. Обладнано спортивний зал де молодь може розвиватись у фізичному напрямку.

      Сільські бібліотеки, окрім  своїх прямих обов’язків, є берегинями етнічного, побутового надбання нашого народу.

      Музейні кімнати, які існують при бібліотеках-це гордість кожного села де зберігається історія рідного села, місце, яке насичене духом старовини, місце де можна не лише побачити, а і відчути дух нашої історії.

       На даний час робота саме в  центрі культури та дозвілля поєднує  в собі гурткову роботу і клубну самодіяльність, затишну бібліотеку, створено комфортну атмосферу щоб читати, спілкуватися, шукати потрібну інформацію, займатися танцями, фітнесом  або декоративно-прикладними роботами. То ж, чим більше культурних послуг запропонує центр користувачам, тим більше гарантій, що до нього  все-таки прийдуть. Як показала практика - одна із  найпоширеніших форм клубної роботи, саме в сільській місцевості  – це клуби за інтересами (любительські об'єднання). Робота в клубах за інтересами  задовольняє психологічну потребу у спілкуванні та вирішує проблему дозвілля. Активне, змістовне дозвілля вимагає певних потреб і здібностей людей. Крім того,  дозвілля повинно бути різноманітним, цікавим, розважальним і ненав'язливим. Молодим , а також старшому поколінню властиво об’єднуватися в групи. Це можливість для жителів  зайнятися улюбленою, цікавою для нього справою (спортом, пошуковою роботою, туризмом, технічною чи художньою творчістю, театром, художньою самодіяльністю, інтелектуальною грою тощо). В основному кістяк таких клубів становлять  старожили , декого приводить у клуб потреба спілкуватися з однодумцями,  до того ж сама атмосфера  невимушеності, ненав’язливості, можливість бути самим собою, допомагає розкритися кожному. Кожен його учасник поставлений в однакові умови, для всіх вироблені спільно єдині вимоги і правила.  Участь у ньому – добровільна. Найважливіше - емоційна атмосфера в ньому, побудована на позитиві. Кожен клуб – оригінальний, неповторний, авторський. Звідси: автором, тобто керівником, має бути обдарована, цікава особистість, яка може привабити й повести за собою інших або ще краще – йди в одному ряду з іншими.

      Ми розуміємо, що в умовах швидкого розвитку інформаційних технологій  – потрібні інтернет-центри, нові форми комунікацій, зацікавлення молоді.  Аби забезпечити в повній мірі комфортне перебування відвідувачів та користувачів культурних послуг потрібно перш за все  достатнє фінансування усіх клубів  та бібліотек, до того ж закупити  оргтехніку та оновити бібліотечні фонди.

 

Медицина

      Охорона здоров’я на території Сергіївської ТГ представлена системою Первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), яка складається з 3 фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) та 2 амбулаторій загальної практики та сімейної медицини, що рівномірно розміщені по громаді.

Назва лікарняного

закладу

Місце

розташування

Чисельність лікарів,

медперсоналу

Сергіївська амбулаторія загальної практики та сімейної медицини

с. Сергіївка,

вул. Центральна, 41

1 лікар

2 сімейні медичні сестри 1 водій

Розбишівська амбулаторія загальної практики та сімейної медицини

с. Розбишівка, вул. Центральна, 18

1 лікар

2 сімейні медичні сестри

1 молодша медична сестра 1 водій

Лободиненський ФАП

с. Лободине,

вул. Квіткова, 9а

1 медична сестра

1 прибиральниця

Качанівський ФАП

с. Качанове,

вул. Перемоги, 3а

2 сімейні медичні сестри

1 молодша медична сестра

Новоселівський ФАП

с. Новоселівка, вул. Шкільна, 5а

1 сімейна медична сестра1 фельдшер

 

 

      Також, на території Сергіївської ТГ діє 1 аптека (с. Розбишівка) та 1 аптечний пункт (с. Сергіївка), що забезпечує мешканців громади всіма необхідними медикаментами.

      На протязі 2023 року для покращення матеріально-технічної бази за рахунок коштів місцевого бюджету було придбано медичний інструмент та обладнання для амбулаторій загальної практики сімейної медицини та фельдшерсько-акушерські пункти згідно табелю матеріально-технічного оснащення. Закуплено автомобіль для лікаря Сергіївської АЗПМСД.

       В 2023 році розпочато реалізація проєкту «Реконструкція нежитлової будівлі (колишня контора) під АЗПМСД в с. Сергіївка, Мирогродського району, Полтавської області». Також отримавши перемогу в проєкті «Людський вимір» організований МОМ на базі Сергіївської АЗПМСД відкрито фізіотерапевтичний кабінет для лікування та профілактики захворюваності жителів Сергіївської громади.

 

Показники

Звіт за січень-листопад

2022 року

2023

прогноз

2022 в %

до  2023

Захворюваність  населення на 1 тисячу населення, всього

646

797

81

В т. ч.

Хвороби системи кровообігу

52

69

75

Травми, отруєння та деякі інші наслідки дії зовнішніх причин

1

1

100

Злоякісні новоутворення

4

7

57

Активний туберкульоз

2

1

200

Хвороби органів дихання

0

0

0

Хвороби органів травлення

10

16

62

Захворюваність на грип та ГРВІ

436

512

85

В т.ч. захворюваність на COVID-19

94

121

77

Смертність населення з основними причинами, всього

23

35

65

В т.ч.  хвороби системи кровообігу

20

30

66

Травми та отруєння  та деякі інші наслідки дії зовнішніх  причин

0

0

0

Новоутворення

3

5

60

COVID-19

1

0

0

Материнська смертність на  1 тисячу живонароджених

0

0

0

Смертність дітей до 1 року життя

0

0

          0

Очікувана тривалість життя  при народженні, роки

70

70

100

 

 

      Центр надання адміністративних послуг

      З метою забезпечення прав громадян на отримання якісних адміністративних послуг в Сергіївській сільській територіальній громаді функціонує відділ (ЦНАП) Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, який результативно взаємодіє з суб'єктами надання адміністративних послуг.

     Основними завданнями та функціями відділу ЦНАП є реалізація державної політики у сфері надання адміністративних послуг для мешканців громади, основними принципами якої є: єдиний відкритий простір, ввічливе ставлення персоналу, зрозумілі процедури, стислі та чітко визначені строки, комфортні умови для клієнтів, максимальна результативність.

      Станом на 01.11.2023 року через відділ ЦНАП надається 209 адмінпослуг. Протягом 2023 року у відділі ЦНАП було надано 6880 послуг. Вся робота у відділі ЦНАП спрямована на якісне обслуговування населення за якомога коротший термін, без порушення законодавства.

      Працівники відділу ЦНАП постійно проходять навчання на платформі Дія Центр, підвищуючи свою кваліфікацію. Впроваджено QR-код для шерингу документів в Дії, а це новітній спосіб подання цифрових документів, який збільшує ефективність роботи відділу  ЦНАП і скорочує час на обробку та перевірку документів. Розроблено сайт відділу ЦНАП Сергіївської територіальної громади https://cnap.sergiyvska-rada.gov.ua/ де розміщується актуальна інформація щодо роботи відділу, адміністративних послуг, порядку надання адміністративних послуг та нормативно-правова база. зацікавлена особа має можливість подати заявку на отримання відповідної послуги онлайн. Запроваджено систему електронного документообігу СЕВОВВ.

      В межах функцій, покладених на відділ ЦНАП, планується у 2024 році продовжувати роботу в напрямку розширення спектру послуг, що надаються через відділ, підвищенням якості обслуговування та використанням у своїй роботі сучасних інформаційних технологій, а також забезпеченням сприятливих умов розвитку і спрощенням процедур надання адміністративних послуг.

 

      Центр надання соціальних послуг

        «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради (далі-ЦНСП) веде облік соціально незахищених категорій населення Сергіївської ТГ та реалізовує державні соціальні програми, в ході яких здійснюються заходи щодо поліпшення становища громадян похилого віку, ветеранів війни, осіб з інвалідністю та інших соціально-незахищених категорій населення та людей що опинилися в складних життєвих обставинах. ЦНСП функціонує з 1 березня 2018 року, де працює 14 чоловік. В центрі працюють 10 соціальних робітників, які надають соціальні послуги за місцем проживання осіб, які їх потребують. За 5 років соціальними робітниками надано  19 953  послуг. В ЦНСП працює фахівець із соціальної роботи та соціальний працівник, який надає послуги з питань соціального захисту населення  та питань пенсійного фонду України, за даний період опрацьовано 826 звернення. В Центрі функціонує «Соціальне таксі» та є пункт прокату технічних засобів реабілітації. В 2023 році «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради проводив соціальний захист внутрішньо перемішених осіб а саме: організація поселення ВПО, надання гуманітарної допомоги, надання соціальних виплат, інтеграція в життя громади.      

  

        Забезпечення правопорядку

       У Сергіївській територіальній громаді 18 вересня 2019 року відкрили поліцейську станцію. Для роботи дільничного офіцера поліції створені належні комфортні умови для виконання функціональних обов’язків, пов’язаних із забезпеченням публічної безпеки й порядку в громаді. На території сіл сільської громади встановили камери відео спостереження, а приміщення оснастили якісною технікою та спеціальним зв’язком.

       Станція завжди відкрита для спілкування, консультацій та правової підтримки, що сприятиме налагодженню взаємовідносин між суспільством і поліцейськими та формуванню довірливих відносин.

        В 2022 році створено добровільне формування територіальної оборони де зареєстровано 26 добровольців які здійснюють патрулювання та захист громади. Також наявна добровільна пожежна охорона де зареєстровано 26 добровольців. В 2023 році ДПО отримавши перемогу в конкурсі ГО «Добровольці-Вогнеборці» отримала навчання та технічне забезпечення.

 

        Інформація про об’єднання громадян і засоби масової інформації

        На території Сергіївської сільської  територіальної громади діють:

  1. Громадська організація «Краснознаменська громада»
  2. Громадська організація Молодіжне об’єднання «Нове покоління України»,
  3. Громадська організація рибалок-любителів «Золота рибка»,
  4. Громадська організація  «Сергіївські козаки».

       Основні засоби масової інформації Сергіївської сільської територіальної громади:

- сайт Сергіївської громади http://sergiyvska-rada.gov.ua/;

- Сергіївська  територіальна громада – офіційна сторінка в Facebook;

- Новини Сергіївської громади – офіційний Telegramканал та Viberканал;

- Ютуб канал Сергіївської громади (рубрика «Ведення особистого селянського господарства).

https://www.youtube.com/channel/UCFMNfXLiyOZP92r1ZuAHnWg

 

       Промислова та агропромислова інфраструктура

      Економіка громади має промислово-аграрну спеціалізацію. На території Сергіївської сільської територіальної громади знаходяться родовища корисних копалин нафти і газу та, відповідно, потужна група підприємств нафтогазового комплексу України:

  1.  ПАТ  «Укрнафта»

1.1. Об’єкти  НГВУ «Полтаванафтогаз»  ЦВНіГ- 1 (с. Качанове):

- контора УКПН  - вул. Промислова, 1, с. Качанове;

- цех  капітального та підземного ремонту свердловин  (ЦКПРС) - вул. Промислова, 31, с. Качанове;

- магазин - вул. Промислова, 3а, с. Качанове Гадяцький район;

-  пожежне депо - вул. Промислова, 3, с. Качанове;

- будівельно-монтажний цех (БМЦ) - вул. Промислова, 2, с. Качанове;

- їдальня - вул. Промислова, 5, с. Качанове;

- А\К 4  - вул. Промислова, 13, с. Качанове;

- котельня АБЗ - вул. Промислова, 10, с. Качанове;

- очисні споруди -  вул. Промислова, 31, с. Качанове;

- база УКПН - вул. Промислова, 1б, с. Качанове;

- котельня №1- вул. Промислова, 3 б, с. Качанове;

- кустова насосна станція (КНС)- вул. Промислова, 12, с. Качанове;

- протирадіаційне укриття (ПРУ) -  вул. Промислова, 4, с. Качанове;

- мехмайстерня - вул. Промислова, 7 , с. Качанове;

- будівельні склади - вул. Промислова, 11, с. Качанове;

- ГТУ – 1  - вул. Промислова, 14, с. Качанове;

- ГТУ -2 -  вул. Промислова, 16, с. Качанове;

- газліфт №1  - вул. Промислова, 18, с. Качанове;

- А\К 5 – вул. Гадяцька, 2а, с. Качанове;

-  АЗС контейнерного типу - вул. Промислова, 1в, с. Качанове;

- АБЗ (асфальто-бетонний завод) - вул. Промислова, 10, с. Качанове Гадяцький район. Юридична адреса: 36020 м. Полтава, вул. Монастирська, 12, керівник Наслєдніков Сергій Валерійович.

1.2 УАС   ПАТ «Укрнафта» - вул. Нафтовиків, 2б, с. Качанове. Юридична адреса:04053 м. Київ, пров. Несторівський, 3-5, керівник Скрипка Тетяна Юріївна.

1.3. Об’єкти  Прикарпатського  УБР по вул. Гадяцька, 2б, с. Качанове (БВО,  РІТС-3 ). Юридична адреса: 77504,  м. Долина, Івано-Франківська обл.  вул. Степана Бандери, 1,керівник - Федорук Іван Михайлович

1.4. Об’єкти Качанівського ГПЗ:

- факельне  господарство - вул. Газовиків,  1 а, с. Качанове;

- товарний парк - вул. Газовиків, 1 б, с. Качанове. Юридична адреса:42730  с. Мала Павлівка, Охтирський  р-н., вул. Центральна, 1, керівник Каша Олег  Анатолійович.

1.5.  Цех №3  Полтавського тампонажного управління - вул. Гадяцька, 2в,  с. Качанове. Юридична адреса: 36020 м. Полтава, вул. Половки,  90, керівник Королько Любомир Ілліч.

  1.  Об’єкти  ПАТ  «Укртранснафта»

2.1. майновий комплекс  Глинсько-Розбишівської  ЛВДС- вул. Нафтовиків, 4, с. Качанове.

2.2. приміщення підсобно-виробничого і обслуговуючого призначення Гадяцького ЦЗ ПУВТУЗ - вул. Нафтовиків, 2 б , с. Качанове. Юридична адреса:39605,  м. Кременчук,  вул. Перемоги, 32\5, керівник Величко Віталій Володимирович.

Сільськогосподарське виробництво

На території сільської територіальної громади переважають особисті селянські господарства, для яких характерні: невелика площа господарства, низька продуктивність, використання ручної робочої праці. Велику частину земель орендують сільськогосподарські підприємства (30 с/г виробників), які використовують сучасну техніку та технології. Галузь сільського господарства, як базова, є "локомотивом" у забезпеченні економічної безпеки ТГ.

 

 

      Стан навколишнього природного середовища Сергіївської ТГ можна охарактеризувати, як задовільний. Забруднення ґрунту у межах норми відбувається при використанні засобів хімізації в аграрному секторі ТГ.

      Використання отрутохімікатів і пестицидів за допомогою авіації у  2019-2021 році проводилося лише ТОВ «Агротрейд виробництво». Крім того, має місце недотримання принципів сівозміни для збереження родючості ґрунтів.

Тваринництво в Сергіївській ТГ представлене:

Скотарство ВРХ 167 корів;

свинарство: свиноферма с. Лободине, ФОП Лобода Сергій Васильович;

рибне господарство - на базі ставків розводять коропів, карасів, товстолобів;

бджільництво–близько 187 бджолосімей.

На території громади з початку повномаштабної війни  Україні розпочали свою діяльність 2 реолокованих сільськогосподарських виробників: ФОП Кіріченко О.В. (утримують 27 голів ВРХ та виробляють крафтову молочну продукцію) та ФОП Шуйський І.А. (вирощування плодоовочевих культур).

Близько 7,9%  території  зайняті  лісами  державних  лісогосподарських  підприємств,  загальною  площею  1328,48 га.

 

       Екологічна інфраструктура

       Надзвичайно актуальним питанням у Сергіївській громаді є екологічна ситуація. Вплив людини на навколишнє середовище стає все більш помітним і дослідження характеру цього впливу – головний напрям у розв’язанні проблеми охорони природного середовища. Але, при цьому, є деякі питання, які необхідно вирішити, щоб не допустити погіршення стану навколишнього природного середовища на території громади. Проблема забруднення атмосферного повітря потребує особливої уваги. Основними забруднювачами навколишнього середовища у громаді є структурні підрозділи НГВУ «Полтаванафто газ».

       Головними причинами впливу об’єктів газової галузі на навколишнє середовище є викиди газу при його видобутку, транспортуванні, переробці та зберіганні.

      Важливою екологічною проблемою для громади залишається питання щодо поводження з відходами (їх утворення, накопичення, утилізація, вивіз на місця неорганізованого складування та ін.). Крім того, проєктом Програми поводження з твердими побутовими відходами на території Сергіївської  територіальної громади на період 2022–2025 років передбачено виконання ряду заходів, що дасть змогу охопити системою повного унітарного збору та системою сортування ТПВ населені пункти громади, забезпечити спеціалізованими транспортними засобами процесу перевезення ТПВ до полігону.

       Торгівельна інфраструктура

       На території громади функціонують торгівельні заклади, які повністю забезпечують населення продуктами харчування та промисловими товарами. На сьогоднішній день діють 11 стаціонарних магазини та 1 кафе, а саме: магазин пром-продтовари «Хорол», магазин «Київський», магазин «Престиж», магазин «Затишок», магазин продтовари, бар «Лівша», магазин «Анастасія», магазин «Промтовари», магазин «Продукти», магазин пром-продтовари «Оазис», магазин продтовари «Вікторія», Кафе «Димок»

       Також на території громади наявні приватні організації:

  • Будівельні організації - ТОВ АГРОБУД-СН
  • Ремонтні організації - ПП Скороход В’ячеслав Вікторович
  • Транспортні організації - ПП Скороход Анатолій Вікторович
  • Переробка с/г продукції – зерносушка ФГ «Колос-2000», переробка соняшника на олію ФОП Кревсун М.І.
  • ТОВ «Сергіївський продукт»

       З 2018 році на території села Сергіївка діє «Фонду підтримки підприємництва». Участь у Фонді взяли 4 підприємці: ФОП Опришко В.І., ФОП Скороход А.В., ФОП Кучеренко О.Є., ФОП Кіріченко О.В..

       Громада активно залучає міжнародно-технічну та державну допомогу для розвитку бізнесу на території громади. В 2022 році на розвиток бізнесу було залучено близько 2 млн грн. Станом на 01.11.2023 року залучено 2,5 млн. грн.

 

        Житлово-комунальна інфраструктура

      Газифіковано житлових будинків – 84,9%.

      Централізованим водопостачанням забезпечені села Сергіївка, Качанове,  Вирішальне;централізованим водопостачанням забезпечені частково села Розбишівка, Лободине, Вечірчине, Новоселівка. Використовується питна вода з індивідуальних криниць та свердловини.

      Послуги газопостачання надає Гадяцький цех ТОВ «Кременчукгаз-постачання»- 1024 абоненти:

ШРП 1 шт. с. Вечірчино

ГРП – 1 шт., ШРП – 1 шт. с. Вирішальне

ГРП – 1 шт., ШРП – 1 шт. с. Качанове

ГРП – 1 шт., ШРП – 5 шт. с. Сергіївка

ГРП – 1 шт. с. Лободіно

ГРП – 1 шт.,  ШРП – 2 шт. с. Новоселівка

ГРП – 2 шт., ШРП – 3 шт.

Електропостачання здійснюється  Гадяцьким РЕМ ТОВ «Полтаваобленерго»: 1100 Опор, 1002 опори 10кВт.

КТП:

с. Качанове – 5

с. Сергіївка – 12

с. Розбишівка – 10

с. Лободіно – 3

с. Вечірчино, с. Чернече, с. Новоселівка, с. Дачне, с. Степове, с. Вирішальне по 1 шт.

       На території громади встановлені відеокамери, що забезпечує безпечне середовище. Інтернет-послуги надають провайдери: «Всесвіт Онлайн», «Avator», «FiberLink». Близько 76% домогосподарств в громаді має доступ до Інтернету. В с. Сергіївка та с. Розбишівка в 2019-2020 році відразу два провайдера FiberLink та Avator провели оптоволоконний Інтернет за технологією GPON та здійснюють підключення абонентів. Швидкість Інтернету зросла до 100 Мбіт/с.

       В Сергіївській ТГ знаходиться 1 відділення Укрпошти та 2 відділення Нової пошти.

       На території Сергіївської громади працює комунальне підприємство КП «Сергіївське», яке здійснює діяльність у сферах:

  1. Водопостачання. В 2018 році в с. Новоселівка був проведений капітальний ремонт водогону. Протягом 2 років було замінено дві водонапірні вежі. В трьох проведений капітальний ремонт. Замінено близько 1,5 км водогону,але потреба в заміні і прокладанні нового водогону залишається. В 2019 році за рахунок коштів інфраструктурної субвенції проведено реконструкцію водопровідної мережі в с. Сергіївка по вул. Вертелецька та Полтавська протяжністю близько 1,5 км та с. Новоселівка протяжністю близько 2 км.В 2021 році здійснено поточний ремонт водогону по вул. Лохвицька,  вул. Сумська, вул. Роменська с. Розбишівка. Проведене центральне водопостачання в с. Вирішальне. В 2023 році розпочато роботи з реконструкції централізованого водопостачання для жителів с. Розбишівка по вул. Центральна.
  2. Благоустрій. В кінці 2018 року всі мережі вуличного освітлення перейшли на баланс комунального господарства «Сергіївське».

       Також на території громади працює спеціалізоване комунальне господарство «Добробут» Сергіївської сільської ради, що займається збереження та  раціональне використання земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами.

       За роки існування громади була здійснена реконструкція вуличного освітлення в с. Сергіївка, с. Вирішальне, с. Новоселівка з використанням сучасних LED технологій. За рахунок інфраструктурної субвенції та коштів місцевого бюджету здійснено реконструкцію вуличного освітлення вулиць с. Розбишівка.

 

  • Динаміка та особливості соціально-економічного розвитку громади

       Основними проблемами соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади є:

  • від’ємний природний приріст, зменшення кількості населення, старіння населення - шлях вирішення проблеми є створення нових робочих місць; збереження та розвиток наявної соціальної інфраструктури; інтеграція внутрішньо переміщених осіб;
  • нераціональне використання земельних ресурсів сільськогосподарського призначення - шлях вирішення проблеми є розробка та забезпечення заходів охорони та раціонального використання земель; пошуку інвесторів для створення інфраструктури агропромислового ринку;
  • безробіття та наявність тіньової зайнятості населення - шлях вирішення проблеми є легалізація та створення нових робочих місць, створення умов для розвитку малого та середнього бізнесу, сприяння працевлаштуванню зареєстрованих безробітних, надання допомоги малому і середньому бізнесу в отриманні грантів;
  • незадовільний стан автомобільних шляхів; шляхом вирішення проблеми є залучення коштів різних бюджетів та спонсорів на умовах співфінансування для ремонту доріг;
  • знаходження потужної групи підприємств нафтогазового комплексу на території сільської ради, що незадовільно впливає на екологічну ситуацію громади;

       Вирішення цих проблем планується шляхом реалізації основних пріоритетних напрямів, завдань та заходів, які передбачені Програмою соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік. Основною метою соціально-економічного розвитку громади є створення умов для подальшого економічного зростання, наповнення місцевого бюджету коштами, покращення на цій основі бюджетного фінансування установ освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту та поліпшення життя населення.

 

  • Фінансово-бюджетна ситуація ТГ

        Головною метою громади є формування достатніх ресурсів для фінансування пріоритетних напрямків соціально-економічного розвитку ТГ та підвищення ефективності використання бюджетних коштів.

 

 

        На даний час підприємства нафтогазового комплексу, що знаходяться на території Сергіївської ТГ сплачують ПДФО до інших місцевих бюджетів, що є проблемою для Сергіївської сільської ради.

 

 

 

 

     1.6. Результати SWOT- аналізу

       SWOT-аналіз Сергіївської ТГ проведено з урахуванням стану та тенденцій розвитку громади, актуальних проблемних питань галузей господарського комплексу та соціальної сфери.

 

Сильні сторони

Слабкі сторони

1. Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради

 Наявність висококваліфікованих трудових ресурсів

 відсутність просторового планування населених пунктів

 Наявність інформаційних ресурсів для висвітлення діяльності роботи життя громади: офіційний веб- сайт Сергіївської сільської ради,

сторінка у Facebook, Telegram–канал, Ютуб канал, Чат бот «СВОЇ»

 недостатній рівень щодо створення та просування позитивного іміджу громади та її можливостей

2. Інфраструктура

 

2.1. Комунальна інфраструктура

 наявність розгалуженої мережі електропостачання, водопостачання, газопостачання

 відсутність очисних споруд та незадовільний стан переважної більшості мережі водопостачання

 впровадження

енергозберігаючих технологій для вуличного освітлення

 відсутність можливості утилізації ТПВ, відсутність полігону

 встановлення системи

відеоспостереження  в громаді

 відсутність повного комплекту сучасної комунальної техніки та обладнання

 приведення дорожньої мережі в належний стан

 незадовільний стан переважної більшості тротуарів

 наявність телекомунікаційного покриття (телефонний, мобільний, Інтернет, поштовий)

 неналежне забезпечення комунальними послугами

 

2.2. Соціальна інфраструктура

 

2.2.1. Освіта

 

 наявна достатня мережа навчальних закладів: 3 школи, 3 дошкільних закладів. Наповнюваність закладів освіти становить близько 50%.

 

 приміщення потребують впровадження заходів із підвищення енергоефективності

 

 

 

 наявність закладів позашкільної освіти: центр культури та дозвілля, танцювальний зал, художній клас

 недостатня кількість дітей шкільного та дошкільного віку у

населених пунктах громади

 

2.2.2. Медицина

 розвинута система медичних закладів в громаді

 застаріле діагностичне та лікувальне обладнання медичних закладів

 наявність молодих спеціалістів

 поширення небезпечних інфекційних захворювань, погіршення стану здоров’я населення

 

2.2.3. Культура та спорт

 розвинена мережа закладів культури –  Центр культури та дозвілля, 1 СБК та 3 клуби

 недостатній розвиток сфери дозвілля та культурно-духовного збагачення для всіх верств населення

 функціонування 6 колективів художньої самодіяльності

 недостатня кількість територій для дитячого відпочинку

 музей, що зберігає історичний та культурний спадок нашої місцевості

 мережа бібліотечних установ

громади нараховує 3 бібліотеки

 

3. Економіка

 фінансово спроможна громада, що має високий рейтинг на обласному та всеукраїнському рівні

 відтік молоді, висококваліфікованої робочої сили у великі міста та за кордон

• інвестиційно-приваблива територія

 

 

 

 

 

 

 відсутність можливостей для працевлаштування, високий рівень безробіття, низький рівень заробітної плати на існуючих підприємствах

 наявність земельних ділянок («браунфілд» - ділянок, які вже використовувались для промислових цілей раніше)

 зменшення кількості наявного працездатного населення через відсутність робочих місць

 різноманітність сільськогосподарських

суб’єктів (фермери, агроформування)

 привабливі природно-

рекреаційні умови громади

 віддаленість від великих економічних центрів

 наявність підприємств нафтогазового комплексу, які створюють робочі місця і формують близько 30 % сільського бюджету

 

4. Навколишнє середовище

 наявність природних ресурсів: лісових масивів, ставків, являються потенціалом для розміщення продуктивних сил у громаді

 зниження рівня ґрунтових вод, занедбані водойми

 високий рівень забруднення навколишнього природного середовища підприємствами нафтогазового комплексу

 

5. Громадськість та їх активність

 зареєстровано 4 громадські організацій та активність окремих жителів громади

 відсутність соціального партнерства

 залучення громадськості до написання Стратегії розвитку громади

 креативне бачення перспектив

розвитку громади

6. Туризм та історико-архітектурна спадщина

 туристичний та рекреаційний потенціал у громаді

 недостатньо використовується

потенціал громади для організації та розвитку туризму

 багата та цікава історико- архітектурна і духовна спадщина, сприятлива для розвитку громади,

 нерозвинута туристична інфраструктура (готелі, виставки)

 мальовничі та привабливі ландшафти (ліси, ставки, річка), які можуть бути використані для

відпочинку та зеленого туризму (це і є туристичний та рекреаційний потенціал у громаді

 відсутність упорядкованих місць відпочинку біля водойм

Можливості

 

 

Загрози

 розширення міжрегіональних та міжнародних зв’язків

 відтік людських ресурсів (із сільської місцевості до міської через відсутність перспектив, з регіону за кордон)

 зростання іміджу, посилення

інтересу до громади

 недосконалість  державної

регуляторної політики

 участь у державних  проєктах із впровадження інноваційних підходів на місцевому рівні

 зростання вартості енергоресурсів, висока вартість землі, нерухомості, орендної плати для малого та середнього бізнесу

 збільшення рівня донорської

допомоги міжнародними фондами та інституціями

 зниження рівня ґрунтових вод

 формування стимулюючих механізмів ресурсної підтримки

представників малого і середнього бізнесу

 зниження купівельної

спроможності населення, рівня його зайнятості

 зростання попиту на

сільськогосподарську продукцію- розвиток аграрного бізнесу

· погіршення екологічної ситуації

 розвиток відновлюваної та нетрадиційної енергетики

 можливості надання соціальних послуг іншим громадам

 

 

 

 

 

  1. ЦІЛІ ТА ПРІОРИТЕТИ РОЗВИТКУ СЕРГІЇВСЬКОЇ ТГ НА 2024 РІК

     Для забезпечення сталого соціально-економічного розвитку Сергіївської сільської територіальної громади, на основі аналізу результатів розвитку за попередні періоди, нагальних потреб територіальної громади і можливостей сільського бюджету на 2024 рік, визначено цілі, пріоритети та завдання виконавчого комітету Сергіївської сільської територіальної громади на 2024 рік.

     Стратегічна ціль 1. Висока якість життя, комфортні умови та добробут.

     Наріжним каменем для розвитку Сергіївської громади стала демографічна ситуація. Кількість померлих в значні рази перевищує кількість народжених. Велика кількість молодих людей виїжджають в інші місця для постійного проживання. Щоб зупинити даний процес потрібно створити безпечні умови проживання, створити умови для молодих сімей, покращити систему медичного обслуговування, якості соціальних послуг, належні умови для працевлаштування, та багато інших складових.

     Перенесення акцентування цілей стратегічного планування на розвиток людського капіталу має привернути увагу до якості життя як індикатора конкурентоспроможності громади.

     Стратегічна ціль 2. ПІДВИЩЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ГРОМАДИ.

     Сергіївська громада володіє природними ресурсами (корисні копалини, чорноземи), інфраструктурними об’єктами та вільними земельними ділянками, які можуть бути запропоновані для інвесторів.

     Очікується, що реалізація стратегічної цілі 2 у середньостроковій перспективі призведе до таких результатів:

  • створення нових високотехнологічних виробництв та інноваційних підприємств.
  • залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій до регіональної економіки;
  • створення нових робочих місць;
  • підвищення доходів населення;
  • розвинутий малий і середній бізнес;

      Стратегічна ціль 3. ОНОВЛЕННЯ екологічної та соціальної інфраструктури теритрії.

      Принцип розвитку Сергіївської територіальної громади, спрямований на комфортному проживанню жителів орієнтований на створення середовища високої якості, що визначається інтегрованою інфраструктурою. Різноманітне та змішане використання територій має задовольняти різні функціональні потреби мешканців. Громаді необхідно формувати діючої мережі доріг, системи поводження з ТПВ, поліпшувати соціальну інфраструктуру території.

 

 

  1. ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ ТА МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПЛАНУ

    Метою розроблення Плану соціально-економічного розвитку громади на 2024 рік - є створення умов для динамічного, збалансованого розвитку Сергіївської  ТГ, забезпечення соціальної та економічної єдності, створення необхідних умов для планомірного і послідовного наближення рівня життя мешканців громади до європейських стандартів.

     Для досягнення мети плану було визначено стратегічні, операційні цілі, а також завдання, необхідні для досягнення соціально-економічного розвитку громади.

Стратегічні цілі

Операційні цілі

Завдання

1.Висока якість  життя, комфортні умови та добробут

1.1. Універсальна система соціального захисту та безпечні умови життя.

1.1.1. Протидія домашньому насильству, насильству за ознакою статі, та торгівлі людьми.

1.1.2. Надання якісних соціальних послуг у ЦНСП.

1.1.3. Забезпечення пільгових перевезень.

1.1.4. Матеріальна підтримка найбільш вразливих верст населення.

1.1.5. Створення системи заходів із благоустрою території громади.

1.1.6. Забезпечення надання якісних медичних послуг.

1.1.7. Забезпечення пожежної безпеки, цивільного захисту.

1.1.8. Розвиток інфраструктури безпеки на території громади.

1.1.9. Реалізація гендерної політики.

1.1.10. Інтеграція внутрішньо переміщених осіб.

1.1.11. Підтримка ветеранів війни, Захисників і Захисниць України та членів їх родини та членів сімей загиблих Захисників та Захисниць України.

1.2. Створення умов для дітей та молоді.

1.2.1. Створення території для відпочинку (парки, пляжі).

1.2.2.Створення центру громадського дозвілля в с. Розбишівка та с. Качанове.

1.2.3.Матеріальна підтримка сім’ям при народженні дітей та усиновленні.

1.2.4.Організація літнього оздоровлення та відпочинку.

1.2.5. Позашкільна  освіта.

1.2.6. Сучасний освітній простір.

1.3. Розвиток спроможностей для громадської активності жителів громади, молоді.

1.3.1.Підтримка громадських організацій створених на території Сергіївської ТГ.

1.3.2.Проведення навчань, тренінгів, семінарів для залучення та активізації молоді в житті громади.

1.3.3. Розвиток фізичної культури і спорту.

2. Підвищення економічної ефективності використання ресурсного потенціалу громади

 

2.1.Ефективна бізнес інфраструктура та інвестиційна привабливість.

2.1.1. Залучення інвестицій шляхом розробки інвест-пропозицій, залучаючи майно та землі колективної власності.

2.1.2. Підтримка перспективних напрямів розвитку промисловості та АПК (в т.ч. органічно чистого виробництва, сучасних форм кооперативів).

2.1.3. Розвиток дорадництва.

2.1.4. Збільшення кількості реолокованих підприємств.

2.2. Підтримка розвитку МСП.

2.2.1. Підтримка малого і середнього бізнесу.

2.2.2. Просування продукції та послуг місцевого бізнесу на нові ринку, створення бренду «Сергіївський продукт».

2.2.3. Підтримка громадських ініціатив з розвитку підприємництва(в т.ч. молодіжного підприємництва).

2.3. Ефективне управління просторовим розвитком.

2.3.1. Проведення інвентаризації та поновлення оцінки земель.

2.3.2. Виявлення та взяття на облік безхозного майна та земель лісових ресурсів, водних об’єктів.

2.3.3. Комплексний план просторового розвитку території Сергіївської територіальної громади.

2.4. Розвиток комунальних підприємств.

2.4.1. Розвиток спеціалізованого комунального підприємства «Добробут».

2.4.2. Розвиток альтернативних видів енергії та біопалива.

3. Оновлення екологічної та соціальної інфраструктури території

3.1. Збереження та відтворення довкілля.

3.1.1. Розчистка річки Хорол.

3.1.2. Озеленення території – збільшення площ лісів, парків та зелених насаджень.

3.1.3. Комплексна система заходів щодо впорядкування та збереження лісів та лісосмуг.

3.2. Покращення управління відходами.

3.2.1. Покращення управління відходами.

3.2.2. Ліквідація несанкціонованих сміттєзвалищ.

3.2.3. Поводження з  небезпечними відходами.

3.2.4. Проведення інформаційної роз’яснювальної роботи щодо поводження з ТПВ.

3.3.Поліпшення соціальної інфраструктури.

3.3.1. Капітальні ремонти з впровадженням енергоефективних заходів в приміщеннях соціальної інфраструктури громади.

3.4. Оновлення діючої мережі доріг.

3.4.1. Проведення капітальних і поточних ремонтів доріг Сергіївської ТГ.

3.4.2. Сприяння діяльності дорожньої бригади при КП   «Сергіївське».

3.4.3.Розвиток дорожньої інфраструктури.

 

 

 

 

 

  1. МЕХАНІЗМ МОНІТОРИНГУ ТА ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТИВНОСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ГРОМАДИ

Основною метою моніторингу є забезпечення реалізації та постійної       підтримки актуальності Програми соціально-економічного розвитку Сергіївської  ТГ.

У ході моніторингу виконання Програми вирішуються наступні завдання:

  • Стимулювати реалізацію Плану  в цілому та в окремих цілях і завданнях;
  • Оцінити ступінь досягнення бачення, стратегічних та операційних цілей Програми, надати інформацію для прийняття рішень про розподіл ресурсів на досягнення цілей чи про їх коригування;
  • Оцінити ступінь реалізації цілей, надати інформацію для уточнення і коригування цілей.

Пропозиції з коригування та оновлення Програми за стратегічними та оперативними цілями, завданнями  можуть вноситись:

  • Членами Виконавчого комітету Сергіївської сільської ради;
  • Відповідальними за виконання стратегічних та оперативних цілей, завдань;
  • Депутатами сільської ради;
  • Зацікавленими організаціями, установами, громадськими організаціями та жителями громади.

Пропозиції щодо коригування основного тексту Програми соціально-економічного розвитку розглядаються і обговорюються на чергових та позачергових засіданнях Виконавчого комітету Сергіївської сільської ради і виноситься на розгляд сесії сільської ради.

Також для проведення моніторингу та оцінки результативності виконання запланованих заходів можуть застосовуються офіційні статистичні дані, показники виконання бюджету, інша інформація, отримана від структурних підрозділів обласної та районної державної адміністрації, територіальних підрозділів центральних органів влади.

Для об’єктивної оцінки результативності реалізації Програми необхідно ввести ряд індикаторів, що могли б візуалізувати отримані результати. Відповідно до вище зазначених завдань реалізації Програми індикаторами результативності будуть:

  1. Збільшення кількості дітей охоплених оздоровленням в літній період.
  2. Зменшення безробіття.
  3. Зменшення обсягу споживання енергоресурсів.
  4. Підвищення громадської активності.
  5. Підвищення якості доріг.
  6. Збільшення кількості молоді, яка займається спортом.
  7. Збільшення кількості новостворених малих та середніх підприємств.
  8. Збільшення кількості релокованих підриємств.
  9. Збільшення кількості підприємців, які скористалися «Фондом підтримки підприємництва»
  10. Збільшення кількості людей, що отримують соціальні послуги.
  11. Збільшення народжуваності.
  12. Збільшення кількості людей, які уклали договір на вивіз сміття.
  13. Збільшення кількості людей, які сортують ТПВ.

Моніторинг проводиться за підсумками року. Результати моніторингу оприлюднюються на офіційному сайті Сергіївської сільської ради Полтавської області (http://sergiyvska-rada.gov.ua/) та в засобах масової інформації.

 

  1. ПЛАН НАДХОДЖЕНЬ ДОХОДІВ ДО МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ  СЕРГІЇВСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024 РІК

 

 

Найменування

Уточнений план на 2024 рік

 

 

 

 

Податкові надходження  

80 012 500,00

 

Податки на доходи, податки на прибуток, податки на збільшення ринкової вартості  

33 304 000,00

 

Податок та збір на доходи фізичних осіб

33 296 000 ,00

 

Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку у вигляді заробітної плати

30000000,00

 

 

Податок на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, що сплачується податковими агентами

276000,00

 

 

Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами, із доходів платника податку інших ніж заробітна плата

3000000,00

 

 

Податок на доходи фізичних осіб, що сплачується фізичними особами за результатами річного декларування

                         20000,00

 

 

Податок на прибуток підприємств  

8000,00

 

 

Податок на прибуток підприємств та фінансових установ комунальної власності 

8000,00

 

 

Рентна плата та плата за використання інших природних ресурсів

19 673 000,00

 

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів

40000,00

 

 

Рентна плата за спеціальне використання лісових ресурсів (крім рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої в порядку рубок головного користування)

40000,00

 

 

Рентна плата за користування надрами загальнодержавного значення

19 633 000,00

 

Рентна плата за користування надрами для видобування інших корисних копалин загальнодержавного значення

3000,00

 

 

Рентна плата за користування надрами для видобування нафти

2000000,00

 

 

Рентна плата за користування надрами для видобування природного газу

16000000,00

 

 

Рентна плата за користування надрами для видобування газового конденсату

1630000,00

 

 

Внутрішні податки на товари та послуги  

29 500,00

 

Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів

29 500,00

 

Акцизний податок з реалізації виробниками та/або імпортерами, у тому числі в роздрібній торгівлі тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, що оподатковується згідно з підпунктом 213.1.14 пункту 213.1 статті 213 Податкового кодексу України

7500,00

 

 

Акцизний податок з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (крім тих, що оподатковуються згідно з підпунктом 213.1.14 пункту 213.1 статті 213 Податкового кодексу України)

22000,00

 

 

Місцеві податки та збори, що сплачуються (перераховуються) згідно з Податковим кодексом України

27 006 000,00

 

Податок на майно

23 072 000,00

 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений юридичними особами, які є власниками об`єктів житлової нерухомості

70000,00

 

 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об`єктів житлової нерухомості

16000,00

 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений фізичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості

110000,00

 

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, сплачений  юридичними особами, які є власниками об`єктів нежитлової нерухомості

1000000,00

 

Земельний податок з юридичних осіб

10211000,00

 

Орендна плата з юридичних осіб

10618000,00

 

Земельний податок з фізичних осіб

200000,00

 

Орендна плата з фізичних осіб

847000,00

 

Єдиний податок  

3 934 000,00

Єдиний податок з юридичних осіб 

279000,00

 

Єдиний податок з фізичних осіб 

1155000,00

 

Єдиний податок з сільськогосподарських товаровиробників,  у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків

2500000,00

 

Неподаткові надходження  

98 900,00

Доходи від власності та підприємницької діяльності  

2 000,00

Інші надходження  

2 000,00

Адміністративні штрафи та інші санкції 

1000,00

 

Штрафні санкції, що застосовуються відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального»

1000,00

 

Адміністративні збори та платежі, доходи від некомерційної господарської діяльності 

93 900,00

Плата за надання адміністративних послуг

42 000,00

Плата за надання інших адміністративних послуг

2000,00

 

Адміністративний збір за державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень

40000,00

 

Надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим державним майном  

51 800,00

 

Надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності

51 800,00

 

Державне мито  

100,00

Державне мито, що сплачується за місцем розгляду та оформлення документів, у тому числі за оформлення документів на спадщину і дарування  

100,00

Орендна плата за водні об’єкти (їх частини), що надаються в користування на умовах оренди Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, місцевими радами

0,00

Орендна плата за водні об’єкти (їх частини), що надаються в користування на умовах оренди Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, районними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, місцевими радами

0,00

Інші неподаткові надходження  

3 000,00

 

Інші надходження  

3 000,00

 

Інші надходження  

3000,00

 

Табл. 11 - План надходжень доходів на 2024 рік

Показник

Всього, тис. грн

Оплата праці

19 902,000

Нарахування на заробітну плату

4 776,500

Придбання медикаментів

9,000

Придбання продуктів харчування

1 438,560

Оплата комунальних послуг та енергоносіїв

2 938,280

 

Табл. 12 - Захищені видатки 2024 рік

 

  1. ПОКАЗНИКИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

 

Показник

Одиниця виміру

2024 рік очікуване

2025 рік прогноз

2024 в % до 2025

Постійні дошкільні заклади

одиниць

3

3

100

Кількість дітей у дошкільних закладах

осіб

75

83

110

Загальноосвітні навчально-виховні заклади

одиниць

4

4

100

Кількість учнів у загальноосвітніх школах

осіб

263

279

106

Рівень комп’ютеризації

%

85

88

103

Сільські бібліотеки

одиниць

3

3

100

Книжковий фонд

примірників

33 600

33 900

100

Заклади клубного типу

одиниць

4

4

100

Гуртки естетичного виховання (дитячі музичні, художні, хореографічні школи, школи мистецтв)

одиниць

7

8

114

У них учнів

осіб

110

126

114

Середньомісячна заробітна плата одного штатного працівника

гривень

9300

10600

113

У тому числі:

 

 

 

 

в промисловості

гривень

11500

12000

104

в сільському господарстві

гривень

8600

8900

103

в оптовій та роздрібній торгівлі

гривень

7500

7800

104

Кількість наявного населення

тис. осіб

2717

2860

105

Створено нових робочих місць

один.

12

16

133

 

 

 

 

 

  1. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СЕРГІЇВСЬКОЇ сільської ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НА 2024 РІК

 

Таблиця 1. Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, районної у місті ради (у разі її створення), міської, селищної, сільської ради  (0210150).

 

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, районної у місті ради (у разі її створення), міської, селищної, сільської ради  

13 533,769

1

Заробітна плата

9 690,689

2

Нарахування на оплату праці

2 131,840

3

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

530,000

4

Оплата послуг (крім комунальних)

911,600

5

Видатки на відрядження

15,000

6

Оплата електроенергії

137,000

7

Оплата природного газу

117,640

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, районної у місті ради (у разі її створення), міської, селищної, сільської ради  

60,000

1

Придбання обладнання і предметів довгострокового користування

60,000

 

Таблиця 2. Надання дошкільної освіти (0211010).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету сільської територіальної громади

Надання дошкільної освіти

5 982,879

1

Заробітна плата

3 793,950

2

Нарахування на оплату праці

834,810

3

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

364,015

4

Медикаменти та перев’язувальні матеріали

6,000

5

Продукти харчування

528,900

6

Оплата послуг (крім комунальних)

83,814

7

Оплата електроенергії

185,000

8

Оплата природного газу

186,390

Спеціальний фонд бюджету сільської територіальної громади

Надання дошкільної освіти

79,000

1

Придбання обладнання і предметів довгострокового користування

79,000

 

Таблиця 3. Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти (0211021).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти (0211021)

9 986,870

1

Заробітна плата

3 391,460

2

Нарахування на оплату праці

743,950

3

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

1 444,015

4

Медикаменти та перев’язувальні матеріали

7,500

5

Продукти харчування

358,760

6

Оплата послуг (крім комунальних)

2 195,795

7

Видатки на відрядження

15,000

8

Оплата теплопостачання

752,310

9

Оплата електроенергії

876,190

10

Оплата природного газу

1,890

11

Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг

200,000

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти (0211021)

 

1 472,657

 

1

Придбання обладнання і предметів довгострокового користування

215,000

2

Капітальний ремонт інших об’єктів

1 257,657

Таблиця 4. Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти за рахунок освітньої субвенції (0211031).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти за рахунок освітньої субвенції

12 286,500

1

Заробітна плата

10 070,900

2

Нарахування на оплату праці

2 215,600

 

Таблиця 5. Компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян (0213033).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Компенсаційні виплати на пільговий проїзд автомобільним транспортом окремим категоріям громадян

860,904

1

Інші виплати населенню

860,904

 

Таблиця 6. Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (0213050).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Пільгове медичне обслуговування осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

18,595

1

Інші виплати населенню

18,595

 

Таблиця 7. Видатки на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни (0213090).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету сільської територіальної громади

Видатки на поховання учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни

4,000

1

Інші виплати населенню

4,000

 

Таблиця 8. Забезпечення соціальними послугами за місцем проживання громадян, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю (0213104).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету сільської територіальної громади

Забезпечення соціальними послугами за місцем проживання громадян, які не здатні до самообслуговування у зв’язку з похилим віком, хворобою, інвалідністю

2 247,332

1

Заробітна плата

1 736,332

2

Нарахування на оплату праці

426,000

3

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

20,000

4

Оплата послуг (крім комунальних)

65,000

 

Таблиця 9. Надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги (0213160).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Надання соціальних гарантій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, дітям з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги

312,000

1

Інші виплати населенню

312,000

 

Таблиця 10. Встановлення телефонів особам з інвалідністю І і ІІ груп (0213172).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Встановлення телефонів особам з інвалідністю І і ІІ груп

0,100

1

Інші виплати населенню

0,100

 

Таблиця 11. Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення (0213242).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Інші заходи у сфері соціального захисту і соціального забезпечення

165,000

1

Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку

35,000

2

Інші  виплати населенню

130,000

 

Таблиця 12. Забезпечення діяльність палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля та інших клубних закладів (0214060).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Забезпечення діяльність палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля та інших клубних закладів

3 566,605

1

Заробітна плата

2 171,590

2

Нарахування на оплату праці

478,300

3

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

244,040

4

Оплата послуг (крім комунальних)

264,715

5

Видатки на відрядження

3,000

6

Оплата електроенергії

281,860

7

Оплата природного газу

117,640

8

Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку

5,460

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Забезпечення діяльність палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля та інших клубних закладів

3 871,000

1

Придбання обладнання і предметів довгострокового користування

171,000

2

Капітальний ремонт інших об’єктів

1 700,000

3

Реконструкція та реставрація інших об’єктів

2 000,000

 

Таблиця 13. Інші заходи в галузі культури та мистецтв (0214082).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Інші заходи в галузі культури та мистецтв

100,000

1

Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку

100,000

 

Таблиця 14. Забезпечення діяльності водопровідно-каналізаційного господарства (0216013).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Забезпечення діяльності водопровідно-каналізаційного господарства

2 000,000

1

Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)

2 000,000

 

Таблиця 15. Організація благоустрою населених пунктів (0216030).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету сільської територіальної громади

Організація благоустрою населених пунктів

8 574,220

1

 

Оплата послуг (крім комунальних)

200,000

2

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

405,000

3

Оплата електроенергії

993,000

4

Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)

6 976,220

 

Таблиця 16. Здійснення заходів із землеустрою (0217130)

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Здійснення заходів із землеустрою

103,950

1

Оплата послуг (крім комунальних)

103,950

 

Таблиця 17. Будівництво інших об’єктів комунальної власності (0217330)

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Будівництво інших об’єктів комунальної власності

4 281,703

1

Реконструкція та реставрація інших об’єктів

4 281,703

 

Таблиця 18. Розроблення схем планування та забудови територій (містобудівної документації) (0217350)

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Розроблення схем планування та забудови територій (містобудівної документації)

1 500,000

1

Дослідження і розробки, окремі заходи розвитку по реалізації державних (регіональних) програм

1 500,000

 

Таблиця 19. Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок місцевого бюджету (0217461)

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок місцевого бюджету

7 435,000

1

Оплата послуг (крім комунальних)

7 435,000

 

Таблиця 20. Членські внески до асоціації органів місцевого самоврядування (0217680).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Членські внески до асоціації органів місцевого самоврядування

20,170

1

Інші поточні видатки

20,170

 

Таблиця 21. Заходи та роботи з мобілізаційної підготовки місцевого значення (0218220).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Заходи та роботи з мобілізаційної підготовки місцевого значення

50,000

1

Інші виплати населенню

50,000

 

Таблиця 22. Заходи та роботи з територіальної оборони (0218240).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Заходи та роботи з територіальної оборони

50,000

1

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

50,000

 

Таблиця 23. Інша діяльність у сфері екології та охорони природних ресурсів (0218330).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Інша діяльність у сфері екології та охорони природних ресурсів

473,640

1

Оплата послуг (крім комунальних)

473,640

 

Таблиця 24. Керівництво і управління у відповідній сфері у містах (місті Києві), селищах, селах, територіальних громадах (3710160).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Керівництво і управління у відповідній сфері у містах (місті Києві), селищах, селах, територіальних громадах

1 161,043

1

Заробітна плата

907,043

2

 

Нарахування на оплату праці

200,000

 

3

Предмети, матеріали, обладнання та інвентар

8,000

 

4

Оплата послуг (крім комунальних)

46,000

 

Таблиця 25. Резервний фонд місцевого бюджету (3718710).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Резервний фонд місцевого бюджету

500,000

1

Нерозподілені видатки

500,000

 

Таблиця 26. Субвенція з місцевого бюджету на утримання об’єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об’єктів спільного користування (3719710).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Субвенція з місцевого бюджету на утримання об’єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об’єктів спільного користування

3 739,658

1

Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів

3 739,658

Спеціальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Субвенція з місцевого бюджету на утримання об’єктів спільного користування чи ліквідацію негативних наслідків діяльності об’єктів спільного користування

145,000

1

Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів

145,000

 

Таблиця 27. Субвенція з місцевого бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (3719730).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Субвенція з місцевого бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах

7 812,000

1

Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів

7 812,000

 

Таблиця 28. Субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів (3719800).

№ з/п

Найменування видатків згідно бюджетної класифікації

Обсяг фінансування, запланований у бюджеті  сільської територіальної громади

тис. грн.

Загальний фонд бюджету  сільської територіальної громади

Субвенції з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів

50,000

1

Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів

50,000

 

 

П А С П О Р Т

Програми СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ на 2024 рік

1

Ініціатори розроблення Програми

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

2

Підстава для прийняття Програми

       Відповідно до наказу Мінрегіону від 30.03.2016 р. №75 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо формування і реалізації прогнозних та програмних документів соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади», Закону України від 05.02.2015р. №156-VIII «Про засади державної регіональної політики» та Закону України «Про місцеве самоврядування»

3

Розробники Програми

Відділ економічного розвитку та інвестицій виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

4

Співрозробники Програми

-

5

Відповідальний виконавець

Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради, КП «Сергіївське» Сергіївської сільської ради, «Центр надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради, «Центр культури та дозвілля» Сергіївської сільської ради

6

Учасники Програми

Жителі Сергіївської громади

7

Термін реалізації

2024 рік

8

Мета Програми

Соціально-економічний розвиток Сергіївської ТГ

9

 

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього, у тому числі:

79 035,894 тис. грн.

коштів сільського бюджету

66 703,699 тис. грн.

коштів обласного бюджету

45,695

коштів державного бюджету

12 286,500

коштів інших джерел

-

 

Секретар сільської ради                                                        Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору