Menu

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ  СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ

 

 РІШЕННЯ

 

22.02.2021                                                                                                             №17

 

Про затвердження Положення про надання платних послуг Центром культури та дозвілля Сергіївської сільської ради

 

Керуючись ст. ст. 27, 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в

Україні», ст. 26 Закону України «Про культуру», Бюджетним кодексом України, відповідно до Постанов Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 № 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності» та від 12.12.2011р. №1271 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», наказу Міністерства культури України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 01.12.2015р. №1004/1113/1556 «Про Затвердження Порядку визначення вартості та надання платних послуг закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23.07.2010р. № 736/902/758 «Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами», статутів закладів культури, виконавчий комітет сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити Положення про надання платних послуг Центром культури та дозвілля Сергіївської сільської ради (додається).
  2. Центру культури та дозвілля Сергіївської сільської ради активізувати роботу комунальних закладів культури щодо надання платних послуг з метою підвищення їх якості, вдосконалення організаційно-господарського механізму

діяльності закладів.

  1. У зв’язку з придбанням мультимедійного обладнання 3D затвердити ціну на прокат стереоокулярів в розмірі 5 (п’ять) грн./шт. (калькуляція додається).
  2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дичка О.Р.

 

Сільський голова                                                                                                                                                                         І.Г. Лідовий

          ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради

від 22.02.2021 №17

 

ПОЛОЖЕННЯ

про надання платних послуг Центром культури та дозвілля Сергіївської сільської ради

 

  1. Загальні положення

 

1.1. Це положення поширюється на Центр культури та дозвілля Сергіївської сільської ради (далі – Центр), що належать до комунальної власності Сергіївської сільської територіальної громади.

1.2 Платні послуги здійснюються Центром відповідно до Закону України «Про культуру», Бюджетного кодексу України, Постанов Кабінету Міністрів

України від 27.08.2010 № 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності» та від 12.12.2011р. №1271 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», наказу Міністерства культури України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 01.12.2015р. №1004/1113/1556 «Про затвердження Порядку визначення вартості та надання платних послуг закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23.07.2010р. № 736/902/758 «Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами» та власних статутів.

1.3. Платні послуги введені з метою створення найбільш сприятливих умов для задоволення духовних, моральних та інтелектуальних потреб населення, організації змістового дозвілля, удосконалення обслуговування користувачів.

1.4. Надання платних послуг не є основною діяльністю Центру та здійснюється в робочий час без зниження об’єму та якості їх основної статутної

діяльності.

1.5. Положення визначає організаційно-правову форму надання платних послуг юридичним та фізичним особам.

1.6. Платні послуги - додаткове джерело фінансування діяльності Центру.

1.7. Для виконання платних послуг Центр використовує свої фонди, основні засоби, матеріальні та нематеріальні активи.

1.8. Платні послуги надаються працівниками Центру за рахунок раціонального використання робочого часу.

1.9. Працівники, відповідальні за платні послуги у Центрі, надають користувачам консультації щодо порядку надання платних послуг.

 

  1. Основні завдання

2.1. Поліпшення якості та оперативності обслуговування користувачів за рахунок надання платних послуг.

2.2. Забезпечення та зберігання фондів, основних засобів, матеріальних та

нематеріальних активів.

2.3. Поліпшення матеріально-технічної бази Центру.

 

  1. Організація роботи

3.1. Використання цього Положення передбачає:

 - перелік та вартість платних послуг у Центрі;

 - взаємовідносини між користувачами, замовниками та працівниками Центру;

 - відповідальність працівників за надання послуг;

 - забезпечення систематичного та чіткого обліку всієї роботи з надання платних послуг та контролю за якістю їх виконання.

 

  1. Права і обов’язки

Центр має право:

4.1 Вносити пропозиції щодо використання коштів, одержаних від надання

платних послуг.

4.2 Визначати можливість і доцільність виконання послуг.

4.3 Рекламувати платні послуги, вносити пропозиції про розширення або

припинення надання платних послуг чи окремих їх видів.

4.4 Вносити свої пропозиції щодо зміни вартості на платні послуги.

Центр зобов’язані:

4.5 Чітко дотримуватись виконання цього Положення.

4.6 Забезпечувати якісне та оперативне обслуговування замовників, користувачів.

4.7. Аналізувати попит на ті чи інші послуги, вести роботу з удосконалення та вивчення доцільності надання платних послуг.

 

  1. Керівництво роботою з надання платних послуг

5.1. Робота щодо організації та надання платних послуг очолюється директором Центру.

5.2. Платні послуги надаються Центром за договором про надання послуг, в якому зазначаються:

- предмет послуги;

- розмір, строки та порядок оплати;

- термін дії договору;

- відповідальність сторін у разі невиконання договору.

5.3. Відповідальні особи фіксують отримані користувачами та замовниками

послуги.

 

  1. Порядок визначення вартості платних послуг

6.1. Встановлення вартості платної послуги здійснюється на базі економічно обґрунтованих витрат, пов'язаних з її наданням.

Розмір плати за надання конкретної послуги визначається на підставі її вартості, що розраховується на весь строк її надання та у повному обсязі.

Собівартість платної послуги розраховується на підставі норми часу для надання такої послуги та вартості розрахункової калькуляційної одиниці часу.

Центр самостійно визначає калькуляційну одиницю за кожною платною послугою, щодо якої здійснюється розрахунок вартості, та затверджують наказом директора Центру.

Зміна вартості платної послуги може здійснюватися у зв’язку із зміною умов її надання, що не залежить від господарської діяльності Закладу культури.

Заклади культури можуть надавати платні послуги на пільгових умовах,

передбачених законодавством (дітям дошкільного віку, учням, студентам, пенсіонерам, інвалідам) за наявності відповідного документа, посвідчення тощо.

Право безкоштовного обслуговування мають учасники та інваліди війни,

учасники бойових дій, учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, діти з інвалідністю, особи з інвалідністю 1-2 груп, учасники АТО та ООС та члени їх сімей за наявності відповідного документа, посвідчення тощо.

Вартість платних послуг визначається окремо за кожним видом послуг, які

надаються Центром, і складається з витрат, безпосередньо пов’язаних з їх

наданням.

6.2. Складовими вартості платної послуги є:

витрати на оплату праці та преміювання штатних працівників закладу;

нарахування на оплату праці відповідно до законодавства;

безпосередні витрати та оплата послуг інших організацій, товари чи послуги яких використовуються при наданні платних послуг;

капітальні витрати;

індексація заробітної плати, інші витрати відповідно до чинного законодавства.

Вартість платної послуги розраховується на основі економічно обґрунтованих витрат, включно зі сплатою податків, зборів (обов’язкових платежів) відповідно до Податкового кодексу України та з урахуванням положень (стандартів) бухгалтерського обліку і має бути не менше розміру понесених витрат.

Перелік статей калькуляції і склад витрат, що входять до таких калькуляційних статей, Центр встановлює самостійно та визначає їх в наказі про облікову політику Центру.

Розмір плати за той чи інший вид платної послуги визначається, виходячи з розрахунку витрат, пов’язаних з її наданням.

 

  1. Планування та використання доходів від платних послуг

7.1. Кошти, що надійшли від надання платних послуг, зараховуються на:

- спеціальні реєстраційні рахунки, призначені для зарахування до спеціального - фонду відповідних бюджетів власних надходжень бюджетних установ, відкриті в органах Казначейства виконавчим комітетом Сергіївської сільської ради, який є розпорядником коштів місцевого бюджету та використовуються відповідно до бюджетного законодавства;

- рахунки, відкриті в органах Казначейства використовуються для виконання цілей, передбачених статутом Центру.

7.2. Відповідно до ст.13 Бюджетного Кодексу України плата за послуги

зараховується до власних надходжень Центру. Планування витрат за рахунок доходів, одержаних від надання платних послуг, здійснюється за кожним видом послуг відповідно до Бюджетного кодексу України, відповідних постанов Кабінету Міністрів України з питань складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, нормативно-правових актів з питань складання, затвердження та виконання фінансових планів.

7.3. Матеріальні цінності Закладів культури, придбані або створені за рахунок коштів, отриманих від платних послуг, належать Центру на правах, визначених чинним законодавством, та використовуються ним для виконання своїх цілей і завдань, визначених власним статутом.

 

  1. Здійснення обліку та контролю

8.1. Отримання, розподіл, контроль за використанням коштів та відображення доходів, що надійшли від платних послуг, здійснюються відповідно до чинного законодавства.

8.2. Директор Центру, який надає платні послуги юридичним та фізичним особам, забезпечують правильність застосування цін, розмірів плати та надання послуг згідно із чинним законодавством України.

8.3. Звітність про надходження і використання коштів, отриманих за надання платних послуг, Центру складають та подають відповідно до чинного законодавства України.

 

  1. Завдання працівників, безпосередньо пов’язаних з наданням платних послуг

9.1. Надавати користувачам інформацію про всі види платних послуг, які

пропонує Центр.

9.2. Здійснювати оформлення відповідних документів про надані Центром платні послуги.

9.3. Відстежувати якість виконання послуг.

 

  1. Заключні положення

10.1. Відповідальними особами за організацію надання платних послуг, а також обґрунтованість розмірів плати за послуги є директор Центру.

10.2. Відносини не врегульовані цим Положенням, здійснюються відповідно до положень чинного законодавства України.

 

Директор Центру культури та

дозвілля Сергіївської сільської ради                                                                                                                                                             Богуславець Л.В.

 

Пояснювальна записка

до рішення виконавчого комітет у Сергіївської сільської ради «Про затвердження Положення про надання платних послуг Центром культури та дозвілля Сергіївської сільської ради»

 

На сьогодні до комунальної власності Сергіївської сільської територіальної громади належать заклади культури, серед яких:

- Центр культури та дозвілля Сергіївської сільської ради;

- 6 філій Центру культури та дозвілля Сергіївської сільської ради.

 

Платні послуги - додаткове джерело фінансування діяльності закладів культури.

Платні послуги надаються комунальними закладами культури Сергіївської сільської ради відповідно до Закону України «Про культуру», Бюджетного кодексу України, Постанов Кабінету Міністрів України від 27.08.2010 № 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами освіти, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності» та від 12.12.2011р. № 1271 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», наказу Міністерства культури України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 01.12.2015р. №1004/1113/1556 «Про затвердження Порядку визначення вартості та надання платних послуг закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності», наказу Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 23.07.2010р. № 736/902/758 «Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними закладами» та власних статутів.

Надання платних послуг закладами культури сприятиме поліпшенню матеріально-технічної бази комунальних закладів культури, створенню найбільш сприятливих умов для задоволення духовних, моральних та інтелектуальних потреб населення, організації змістового дозвілля та оперативності обслуговування користувачів послуг. Положення про надання платних послуг закладами культури, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Запоріжжя визначає організаційно-правову форму надання платних послуг юридичним та фізичним особам.   

 

Директор Центру культури та

дозвілля Сергіївської сільської ради                                                                                                                                    Богуславець Л.В.

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору