Menu

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

РІШЕННЯ

 

22.08.2022                                                                                                           №86

Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав

Керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 8, 12 Закону України «Про охорону дитинства», статтею 164 Сімейного кодексу України, Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року № 866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» (із змінами), розглянувши протокол засідання Комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Сергіївської сільської ради від 29.07.2022 року №2, на підставі статей 19, 164, 165 Сімейного кодексу України, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити висновок про доцільність позбавлення батьківських прав Мамедова Руслана Агаларовича, 17.12.1980 року народження, по відношенню до сина Мамедова Єгора Руслановича, 30.07.2016року народження (додається).
  2. Доручити начальнику служби у справах дітей Виконавчого комітету Сергіївської сільської ради Валентині ХРАПАЛЬ виступати представником органу опіки та піклування стосовно даного питання на засіданнях суду по даній справі.
  3. Контрользавиконанням рішення покласти на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Дичка О.Р.

 

 

Сільський голова                         Ігор ЛІДОВИЙ

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішення виконавчого комітету

Сергіївської сільської ради

від 22.08.2022 № 86

 

Висновок

про доцільність позбавлення батьківських прав

 

Службою у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради розглянуто та вивчено документи, представлені громадянкою Ващенко Ольгою Олексіївною, яка виховує малолітнього сина Мамедова Єгора Руслановича, щодо позбавлення батьківських прав його батька Мамедова Руслана Агаларовича.

Встановлено, що громадянин Мамедов Руслан Агаларович та Ващенко Ольга Олексіївна перебували у зареєстрованому шлюбі з березня 2016 року. Від подружнього життя у батьків народився син Мамедов Єгор Русланович (свідоцтво про народження серія І-КЕ № 248360, видане Гадяцьким РВ ДРАЦС ГТУЮ у Полтавській області). Однак, сімейне життя у громадян не склалося через несумісність поглядів на сімейні відносини.

28 вересня 2017 року Рішенням Гадяцького районного суду Полтавської області  шлюб між громадянами було розірвано (справа № 526/1863/17), а неповнолітнього сина залишено проживати разом із мамою.

Згідно довідки завідуючої ЗДО «Ромашка» Сергіївської сільської ради (№ 01-20/4 від 01.07.2022) Мамедов Р. А. у вихованні сина участі не приймає, контакту з ЗДО «Ромашка» Сергіївської сільської ради не підтримує, з вихователями та адміністрацією ЗДО не спілкується, батьківські збори не відвідує з 23.05.2018 по даний час. Сина до ЗДО приводить і забирає тільки мати, на виклики до закладу приходить тільки мати, участь у заходах бере тільки мати.

28 липня 2022 року начальником служби у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради, начальником відділу освіти,молоді, спорту, культури та соціального захисту та юристом виконавчого комітету, обстежено умови проживання дитини за адресою: с. Качанове вул.Зоряна,5, в ході обстеження встановлено, що будинок складається з 3-х кімнат, кухні, коридору. Умови проживання добрі, дитина забезпечена усім необхідним для комфортного проживання, навчання та проведення дозвілля.

На обліку у Службі у справах дітей ні малолітній Мамедов Є. Р., ні його мати Ващенко О. О., не перебувають як такі, що опинилися у складних життєвих обставинах.

На засідання комісії з питань захисту прав дитини, було запрошено батьків малолітнього Мамедова Єгора Руслановича: Ващенко Ольгу Олексіївну (телефоном)  та Мамедова Руслана Агаларовича (рекомендованим листом № 01-36/50 від 01.07.2022 р., однак лист- запрошення Мамедову Р. А. вручено не було). Мамедов Руслана Агаларович на зв'язок не виходить.

Зі слів матері з 2017 року Мамедов Руслан Агаларович став проживати окремо від сина та дружини, займався виключно своїм життям. Взагалі перестав цікавитися своїм сином. Батько не виявляв жодного бажання займатися його вихованням та в добровільному порядку матеріальної допомоги на утримання малолітньої сина не надавав.

Із 2017 року Ващенко Ольга Олексіївна одна займається вихованням сина, з її слів, батько не дарував подарунків своєму синові ні на День народження, ні на День святого Миколая, а ні на Новий рік.

Батько не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини, не забезпечує необхідного харчування та медичного догляду. Не бачиться з дитиною, не здійснює підготовку до дорослого життя та не проявляє інтересу до її внутрішнього світу.

Ващенко О.О. надала на розгляд комісії Розрахунок заборгованості, у якій обчислено розмір заборгованості зі сплати аліментів Мамедовим Р. А. (від 11.07.2022 № 18387/5). Сума заборгованості на 30.06.2022року становить 27526,46 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про охорону дитинства»,  ч. 2, 3 ст. 150 та ст. 180 Сімейного кодексу України передбачено, що кожна дитина має право на піклування батьків, а батьки мають право та зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток, матеріально забезпечувати та утримувати її.

Відповідно до ст. 164 Сімейного кодексу України батьки можуть бути позбавлені батьківських прав по відношенню до своїх дітей за ухилення від виконання батьківських обов’язків. Згідно ст. 165 Сімейного кодексу України громадянка має право звернутися з позовом до суду про позбавлення батьківських прав, так як є мамою з якою проживає дитина.

Враховуючи наведене, вважаємо, що доцільно позбавити громадянина Мамедова Руслана Агаларовича, 17.12.1980 року народження, батьківських прав по відношенню до сина Мамедова Єгора Руслановича, 30.07.2016 року народження.

 

Сільський голова,

голова органу опіки та піклування                    Ігор ЛІДОВИЙ

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору