Menu

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

РІШЕННЯ

 

18.12.2023                                                                                                        №100

 

Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав Крупник Марини Юріївни

 

Керуючись статтею 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 8, 12 Закону України «Про охорону дитинства», статтею 164 Сімейного кодексу України, Порядком провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 вересня 2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаної із захистом прав дитини» (із змінами), враховуючи рішення комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Сергіївської сільської ради від 14 грудня 2023 року №13, виконавчий комітет Сергіївської сільської  ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити висновок органу опіки та піклування Сергіївської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав Крупник Марини Юріївни, 08.05.1998 року народження відносно малолітньої дитини Крупник Анни Сергіївни, 18.10.2023 року народження (додається).
  2. Службі у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради надати до Гадяцького районного суду Полтавської області висновок органу опіки та піклування Сергіївської сільської ради про доцільність позбавлення батьківських прав Крупник Марини Юріївни, 08.05.1998 року народження відносно малолітньої дитини Крупник Анни Сергіївни, 18.10.2023 року народження.
  3. Контроль за виконання цього рішення залишаю за собою.

 

Виконуюча обов’язки сільського голови,

секретар виконавчого комітету

Сергіївської сільської ради                                                    Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

 

 

                            Додаток

до рішення виконавчого комітету №100 від 18.12.2023 «Про затвердження висновку про доцільність позбавлення батьківських прав Крупник Марини Юріївни» 

 

Висновок

органу опіки та піклування Сергіївської сільської ради

про доцільність позбавлення батьківських прав Крупник Марини Юріївни, 08.05.1998 року народження відносно малолітньої дитини Крупник Анни Сергіївни, 18.10.2023 року народження

 

Громадянка КРУПНИК Марина Юріївна, 08 травня 1998 року народження, зареєстрована та фактично проживає за адресою: вул. Садова, 2, кв. 14, с. Качанове Миргородського району, Полтавської області. Вона має малолітню дочку КРУПНИК Анну Сергіївну, 18 жовтня 2023 року народження (свідоцтво серія І-КЕ №372665, видане Шевченківський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місці Полтава Східного міжрегіонального управління). Відомості про батька дитини зазначені у свідоцтві про народження малолітньої Крупник А С. відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України (Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України додається).

Перше повідомлення про неналежне виконання матір’ю своїх батьківських обов’язків стосовно Крупник А.С надійшло 23.10.2023 року надійшло до «Центру надання соціальних послуг» Сергіївської сільської ради від Полтавського обласного центру соціальних служб (лист від 23.10.2023 р.№ 968/01-20 «Щодо породіллі Крупник М.Ю»), а саме породілля не забезпечувала дитину всім необхідним, що викликало занепокоєння та невпевненості у спроможності матері забезпечувати адекватний та повноцінний догляд за немовлям. Реагуючи на цей лист проведено засідання комісії з питань захисту прав дитини Сергіївської сільської ради (протокол № 9 від 30.10.2023 року), де розглянули питання про умови проживання сім’ї Крупник Марини Юріївни, 08.05.1998 р.н., умови проживання для новонародженої дитини були неналежними: у будинку брудно, відсутні санітарно-гігієнічні умови для перебування дитини, кімната потребувала прибирання та косметичного ремонту (акт обстеження матеріально- побутових умов домогосподарства від 20.10.2023 р.,). Спільними зусиллями  «Центром надання соціальних послуг» були створенні необхідні умови для проживання та перебування новонародженої дитини (акт обстеження матеріально - побутових умов домогосподарства від 28.11.2023 р.,), (фото).

30.11.2023 року повернуто породіллю з новонародженою дитиною Крупник Анною додому за адресою реєстрації матері, вул. Садова,2, кв.14, с. Качанове, Миргородського району Полтавської області.

Мати, Крупник Марина Юріївна, неодружена, не працює, не проявляє батьківської турботи, не звертає уваги на стан здоров’я Анни, не бере участі у її вихованні. Зловживає спиртними напоями, веде аморальний спосіб життя. Характеризується жителями с. Качанове за місцем проживання вкрай негативно. В побуті веде себе асоціально-агресивно, зухвало, безвідповідальна, постійно зловживає спиртними напоями. Народила п’ятьох дітей, на чотирьох з яких була позбавлена батьківських прав. Має схильність до неосілого та аморального способу життя (довідка-характеристика виконавчого комітету Сергіївської сільської ради №3 від 12.12.2023 року №199 додається)   

В зв'язку із встановленням факту ухилення матері Крупник Марини Юріївни від виконання батьківських обов'язків (повідомлення директора «Центру надання соціальних послу» Сергіївської сільської ради від 30.11.2023 р. № 03-07-213 додається), службою у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради,  взято на облік дитину, Крупник Анну Сергіївну, 18.10.2023 р.н. як таку, яка перебуває в складних життєвих обставинах. (Про що підтверджено наказом від 05.12.2023 № 34 додається). Затверджено індивідуальний план соціального захисту дитини, яка перебуває в складних життєвих обставинах (додається),  для здійснення соціальної роботи із сім’єю.

З мамою дитини проводилися бесіди, було запропоновано перебування у Полтавському обласному соціальному центрі матері та дитини разом з її малолітньою донькою Крупник Анною. На що мати Крупник Марина не дала свою згоду. Натомість мати продовжував вживала спиртні напої (фото, відео фіксація).

Однак мати, Крупник Марина Юріївна,08.05.1998 р.н., висновків не зробила. Продовжила вживати спиртні напої.

10.12.2023 року до служби надійшло телефонне повідомлення від директора «Центру надання соціальних послуг» про те, що Крупник М.Ю. знаходиться в стані алкогольного сп’яніння, за адресою вул. Садова, 2, кв.14, с. Качанове, Миргородського району Полтавської області. Прибувши за даною адресою, міждисциплінарна команда виявили наступне: у будинку було дуже брудно, брудна підлога, розкидані брудні дитячі речі та пляшки з-під спиртного, великі запаси алкоголю. Спочатку Крупник М.Ю намагалась прокоментувати ситуацію, але вимова її була нерозбірливою, а згодом стала поводитись байдужа, не звертаючи увагу на те, що відбувалось у будинку. В цей час взяла на руки малолітню Анну, намагалася її одягти та нагодувати, але ледь не впустила дитину, більше того намагалася нагодувати новонароджену дитину небезпечною для її життя сумішшю(розчинити порошок у брудній пляшці холодною некип’яченою водою), не могла визначити (згадати) час останнього прийому їжі дитини (фото, відео фіксація додається). Під час виїзду проведено акт рівня безпеки дитини, де була зроблена оцінка рівня безпеки дитини, і зроблено висновок, що дитині небезпечно залишатися з матір’ю в будинку, проведено акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства/фактичного місця проживання особи від 10.12.2023 року №79 та надано соціальну послугу дитині, складено відповідний акт надавання неповнолітній особі соціальних послуг екстрено (кризово) втручання від 10.12.2023р. №2.

Поведінка Крупник Марини Юріївни свідчить про те, що вона ухиляється від виконання батьківських обов’язків, і не бажає виховувати належним чином свою доньку.

Відповідно до п. 2 ст. 170 Сімейного кодексу України, у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров'я дитини, до голови органу опіки та піклування, служба у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради подала клопотання про вирішення питання про негайне відібрання дитини від матері (на підставі екстреного рішення засідання комісії з питань захисту дітей № 11 від 10.12.2023 р.) де вирішено це питання.

Начальнику служби у справах дітей виконавчого комітету Сергіївської сільської ради невідкладно звернутись до органу опіки та піклування Сергіївської сільської ради з клопотанням про необхідність вжиття заходів щодо негайного відібрання малолітньої дитини у матері.

Таким чином на екстреному засіданні виконавчого комітету 10.12.2023 року розглянуто клопотання та прийнято Рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради №88 «Про негайне відібрання малолітньої дитини від матері».

10.12.2023 року дитину Крупник А.С направлено швидкою медичною допомогою до Гадяцької МЦЛ, для задоволення медичних потреб.

В медичному закладі підтверджено факт вживання алкоголю гр. Крупник М.Ю. з результатом 2.84 проміле. За результатами отриманих відомостей та зібраних доказів відносно Крупник Марини Юріївни,08.05.1998 р.н складено протокол про адміністративне правопорушення за ч. 1 ст. 184 КУпАП «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей».

Згідно довідки від 13.12.2023 завідуючої «Гадяцької МЦЛ» дитячого відділення з 10.12.2023 року і по теперішній час, мати Крупник М.Ю не з’являлась, станом здоров’я не цікавилась, дитина знаходиться повністю під наглядом медичного персоналу (додається).

Відповідно до частини 2 пункту 1 Сімейного кодексу України: мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини.

Відповідно до п. 2 ст. 170 Сімейного кодексу України, у виняткових випадках, при безпосередній загрозі для життя або здоров'я дитини, орган опіки та піклування або прокурор мають право постановити рішення про негайне відібрання дитини від батьків.

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно зі статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, духовного розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно ст. 43, 45 Цивільно-процесуального Кодексу України у випадках, встановлених законом, органи державної виконавчої влади можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб, або державних чи суспільних інтересів та брати участь у цих справах. При цьому органи державної влади повинні надати суду документи, які підтверджують, наявність поважних причин, що унеможливлюють самостійне звернення цих осіб до суду для захисту своїх прав, свобод та інтересів.

 

Виконуюча обов’язки сільського голови,

заступник органу опіки та піклування

Сергіївської сільської ради                                                    Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору