Menu

Запобігаємо виникненню випадків порушень суб’єктами господарювання вимог порядку формування, встановлення та застосування цін на товари, що мають істотну соціальну значущість.

07.11.2022 спеціалісти Лубенського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в  Полтавській області  здійснили 3 контрольних заходи на території Чорнухинської ОТГ.

У ході заходів спеціалісти роз’яснили норми чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін.

Порушення порядку формування цін встановили на всіх об’єктах, що перевірили (100% від загальної кількості).

За результатами проведеної роботи ціни були знижені до економічно обґрунтованого рівня за рахунок зниження торговельної надбавки з 28% до 10%.

Звертаємо увагу, що суб’єкти господарювання   на  ринку продовольчих товарів мають дотримуватись діючих норм державного регулювання цін, а саме:

– граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) в розмірі не більш як 10 % при формуванні цін на такі продукти, як: борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5% (у плівці), хліб житньо-пшеничний, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка куряча, четвертина тушки курячої), батон, олія соняшникова рафінована – відповідно до пункту 4112 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 №1236;

– крім того, запроваджено процедуру декларування зміни ціни та/або реєстрації ціни на товари, які мають істотну соціальну значущість, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. №341 (далі – постанова №341), зокрема на наступні товари: крупа гречана, цукор-пісок, макаронні вироби вітчизняного виробництва (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту), вода мінеральна негазована, масло вершкове жирністю 72,5 відсотка.

Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання у разі збільшення роздрібної ціни на 5 і більше відсотків проти роздрібної ціни на момент набрання чинності постанови №341 або з попередньо задекларованою роздрібною ціною.

 

 

Головне управління Держпродспоживслужби

в Полтавській області

вгору