Menu

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ  СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ

 

РІШЕННЯ

 

20.12.2021                                                                                                       №134

 

Про затвердження Інструкції з діловодства у Сергіївській сільській раді та її виконавчих органах

 

Керуючись ст. 40 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Типовою інструкцією з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року №55, Правилами організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.06.2015 року №1000/5, відповідно до Національного стандарту України «Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлювання документів. ДСТУ 4163-2020» (далі – ДСТУ 4163-2020), затвердженого наказом Державного підприємства «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» від 01.07.2020 №144, з метою вдосконалення порядку документування і організації роботи з документами, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. Затвердити Інструкцію з діловодства у Сергіївській сільській раді та її виконавчих органах (далі – Інструкція), що додається.

2. Керівникам структурних підрозділів апарату Сергіївської сільської ради та її виконавчих органів:2.1. організувати вивчення Інструкції з працівниками;2.2. забезпечити неухильне дотримання вимог Інструкції, затвердженої цим рішенням.3. Визнати таким, що втратило чинність, рішення виконавчого комітету Сергіївської сільської ради від 06.02.2017 року №31 «Про затвердження Інструкції з діловодства у виконавчому комітеті Сергіївської сільської ради».

  1. Контроль за виконання даного рішення покласти на заступника сільського голови Сергіївської сільської ради з питань діяльності виконавчих органів ради Дичка О.Р.

Сільський голова                                                                                          Ігор ЛІДОВИЙ

                                                                            ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення виконавчого комітету

                                                                          Сергіївської сільської ради

                                                         20.12.2021 №134

 

ІНСТРУКЦІЯ
з діловодства у Сергіївській сільської ради та її виконавчих органах

  1. Загальні положення

 

  1. Інструкція з діловодства у Сергіївській сільській раді та її виконавчих органах (далі інструкція) встановлює вимоги щодо документування управлінської інформації та організації роботи з документами, створеними у паперовій формі у Сергіївській сільській раді та її виконавчих органах (далі виконавчі органи). Перелік виконавчих органів встановлюється рішенням Сергіївської сільської ради (далі сільська рада).
  2. Порядок здійснення діловодства стосовно документів, що містять інформацію з обмеженим доступом, за зверненнями громадян, запитами на інформацію визначається окремими нормативно-правовими актами та не може регулюватися цією Інструкцією.

Порядок організації електронного документообігу із застосуванням електронного цифрового підпису, роботи з електронними документами та документування управлінської діяльності в електронній формі у разі його застосування визначається Типовою інструкцією з документування управлінської інформації в електронній формі та організації роботи з електронними документами в діловодстві, електронного міжвідомчого обміну, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 55 (далі – Інструкція з діловодства в електронній формі).

Дана Інструкція розроблена на підставі Типової інструкції з діловодства в міністерствах, інших центральних та місцевих органах виконавчої влади, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 55, (далі – Інструкція з діловодства).

  1. Не допускається одночасне проходження одного і того ж документа в електронній та паперовій формі.
  2. Відповідальність за організацію діловодства у Сергіївській сільській раді та Виконавчому комітеті Сергіївської сільської ради покладено на секретаря сільської ради, у виконавчих органах - на керівника.
  3. За підготовлений проект документа відповідальним є його автор.
  4. Організація діловодства у кожному виконавчому органі покладається на відповідальну особу, що забезпечує реєстрацію, облік, організацію документообігу службових документів, зберігання документаційного фонду або його частини до передавання на зберігання до архівної установи. Дані повноваження мають бути визначені посадовою інструкцією такої особи.
  5. Організація діловодства в апараті виконавчого комітету покладається на заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Сергіївської сільської ради, а в структурних підрозділах - на спеціально призначену для цього особу.

 

IІ. Документування управлінської інформації

Загальні вимоги щодо створення документів


  1. Документування управлінської інформації полягає у створенні документів, в яких фіксується з дотриманням установлених правил (додаток 1) інформація про управлінські дії.
  2. Під час підготовки організаційно-розпорядчих документів у паперовій формі працівники виконавчих органів оформляють їх з урахуванням ДСТУ 4163-2020.
  3. Право на створення, підписання, погодження, затвердження документів визначається актами законодавства, та цією Інструкцією.
  4. У виконавчих органах визначається сукупність документів, передбачених номенклатурою справ, необхідних і достатніх для документування інформації про їх діяльність.

З питань, що становлять взаємний інтерес і належать до компетенції різних установ, однією з яких є сільська рада або її виконавчий орган, можуть створюватись спільні документи.

  1. Вибір виду документа, призначеного для документування управлінської інформації (розпорядження, рішення, постанова, протокол тощо), зумовлюється правовим статусом виконавчого органу, компетенцією посадової особи та порядком прийняття управлінського рішення (на підставі єдиноначальності або колегіальності).
  2. Документ повинен відповідати положенням актів органів державної влади та спрямовуватись на виконання виконавчими органами сільської ради покладених на них завдань і функцій.
  3. Класи управлінської документації визначаються згідно з
    національним класифікатором НК 010:2021 (далі - національний класифікатор).
  4. Документ повинен містити обов’язкові для певного його виду реквізити, що розміщуються в установленому порядку, а саме: найменування виконавчого органу - автора документа, назву виду документа (крім листів), дату документу, реєстраційний індекс документа, заголовок до тексту документу, текст, підпис.

Під час підготовки та оформлення документів можуть застосовуватись не тільки обов’язкові, а також інші реквізити, якщо це відповідає призначенню документа або способу його опрацювання.

  1. З метою підвищення ефективності та оперативності організації роботи з документами однакові за змістом документи можуть бути уніфіковані шляхом розроблення трафаретних текстів, які включаються до збірника (альбому) уніфікованих (типових) форм документів установи.
  2. Діловодство здійснюється державною мовою. Документи складаються державною мовою, крім випадків, передбачених законодавством про мови в Україні.

Документи, які надсилаються іноземним адресатам, оформлюються українською мовою або мовою держави-адресата, або однією з мов міжнародного спілкування.

  1. Окремі внутрішні документи (заяви, пояснювальні та доповідні записки тощо), авторами яких є посадові та інші фізичні особи, дозволяється оформлювати рукописним способом.

 

Бланки документів

 

19.Організаційно-розпорядчі документи, що мають обґрунтовані підстави для опрацювання в паперовій формі відповідно до Інструкції з діловодства в електронній формі та не є примірниками або копіями документів, створених в електронній формі, оформлюються на бланках, що виготовляються згідно з вимогами цієї Інструкції.

Для виготовлення бланків використовуються аркуші паперу формату А4 (210 х 297 міліметрів) та А5 (210 х 148 міліметрів). Дозволено використовувати бланки формату А3 (297 х 420 міліметрів) для оформлення документів у вигляді таблиць.

Бланки документів повинні мати такі поля (міліметрів):

30 - ліве;

10 - праве;

20 - верхнє та нижнє.

  1. Виконавчі органи застосовують бланки документів відповідно: Сергіївської сільської ради, її виконавчого комітету або виконавчого органу, який має статус юридичної особи. Виконавчі органи, утворені без статусу юридичної особи використовують власні бланки у разі, коли таке право передбачене положенням про нього.

20.1. В апараті та структурних підрозділах виконавчого комітету використовуються такі бланки документів:

бланк рішення сесії (додаток 2);

бланк рішення виконавчого комітету (додаток3);

бланк розпорядження (додаток 4);

бланки для листа (додаток 5, 6).

У випадку застосування системи електронного документообігу, види бланків визначаються Інструкцією з діловодства в електронній формі.

  1. У виконавчих органах можуть застосовуватись бланки документів як самих виконавчих органів, так і відділів, структурних підрозділів, у випадку, коли керівник підрозділу має право підписувати документи в межах його повноважень.
  2. Бланки документів виготовляються за допомогою комп’ютерної техніки на білому папері високої якості фарбами насичених кольорів (паперові бланки).
  3. Види бланків у паперовій формі, що виготовлені друкарським способом, підлягають обліку та обліковуються згідно з Інструкцією.

Облік ведеться за порядковим номером, що проставляється нумератором, друкарським або іншим способом на нижньому полі зворотного боку бланка або на лівому полі лицьового боку бланка.

  1. Деякі внутрішні документи (заяви працівників, доповідні записки, довідки тощо) та документи, що створюються від імені кількох установ, оформлюються не на бланках.

 

Зображення Державного Герба України

 

  1. Зображення Державного Герба України розміщується на бланках документів відповідно до постанови Верховної Ради України від 19 лютого 1992 р. № 2137-XII«Про Державний герб України».
  2. Зображення Державного Герба України, розміщується по центру верхнього поля. Розмір зображення становить 17 міліметрів заввишки, 12 міліметрів завширшки.

 

Коди

 

  1. Код установи проставляється згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (ЄДРПОУ). Зазначений код розміщується після реквізиту «Довідкові дані про установу» на бланку листа, а на загальному бланку та бланку конкретного виду документа пыд реквізитом «Код форми документа».
  2. Код форми документа (за наявності) розміщується згідно з національним класифікатором у правій частині верхнього поля документа вище реквізиту «Назви виду документа».

Рішення щодо необхідності фіксування коду уніфікованої форми документа приймає керівник виконавчого органу окремо щодо кожного виду документа.

 

Найменування установи

 

  1. Найменування установи - автора документа повинне відповідати найменуванню зазначеному в положенні (статуту) про неї. Скорочене найменування установи вживається у разі, коли воно офіційно зафіксовано в зазначених документах. Скорочене найменування розміщується (у дужках або без них) нижче повного найменування окремим рядком у центрі документа.

Найменування органу вищого рівня зазначається у скороченому вигляді, а у разі відсутності офіційно визначеного скорочення - повністю. Найменування структурного підрозділу виконавчого органу зазначається у разі, коли вони є авторами документа, і розміщується нижче найменування виконавчого органу.

 

 

Довідкові дані про установу

 

  1. Довідкові дані про установу містять: поштову адресу, номери телефонів, адресу електронної пошти, адресу офіційного веб-сайту тощо. Довідкові дані розміщуються нижче найменування установи або структурного підрозділу.

Реквізити поштової адреси зазначаються в такій послідовності: назва вулиці, номер будинку, назва населеного пункту, району, області, поштовий індекс.

Номери телефонів зазначаються відповідно до національного формату в такій послідовності: міжміський префікс, код населеного пункту (в дужках), телефонний номер, який відділяється від коду та розділяється пробілами.

 

Назва виду документа

 

  1. Назва виду документа (доручення, протокол, рішення, розпорядження, акт тощо) зазначається на бланку друкованим способом та повинна відповідати назвам, передбаченим національним класифікатором. Назва виду документа розміщують посередині під реквізитом «Найменування установи».

 

Дата документа

 

  1. Датою документа є дата його реєстрації, підписання, складання. Дата зазначається арабськими цифрами в один рядок у такій послідовності: число, місяць, рік. Дата оформлюється цифровим або словесно-цифровим способом.

У разі оформлення дати цифровим способом число і місяць проставляються двома парами цифр, розділеними крапкою; рік - чотирма цифрами, крапка наприкінці не ставиться.

Приклад

02.04.2021

У текстах нормативно-правових актів та посиланнях на них і документах, що містять відомості фінансового характеру, застосовується словесно-цифровий спосіб зазначення дат з проставлянням нуля в позначенні дня місяця, якщо він містить одну цифру.

Приклад

02 квітня 2021 року

Дозволяється вживати слово «рік» у скороченому варіанті «р.».

Приклад

02 квітня 2021 р.

Дату документу на бланку проставляють у спеціально відведеному місці.

Якщо документ складено не на бланку (внутрішні документи- заяви, доповідні і службові записки), дату проставляють ліворуч від особистого підпису.

Обов’язковому датуванню і підписанню підлягають усі службові відмітки на документах, пов’язані з їх проходженням та виконанням (резолюції, погодження, візи, відмітки про засвідчення копії документа, відмітки про ознайомлення з документом, відмітки про виконання документа і направлення його до справи).

Дата документа проставляється посадовою особою, яка його підписує або затверджує.

На документі, виданому двома або більше установами, зазначається одна дата, яка відповідає даті останнього підпису.

 

Реєстраційний індекс документів

 

  1. Індексація документів полягає у присвоєнні їм умовних позначень - індексів, які надаються документам під час їх реєстрації.

Реєстраційний індекс складається з порядкового номера документа у межах групи документів, що реєструються, який доповнюється індексами, що застосовуються в установі, зокрема індексами за номенклатурою справ виконавчого органу, кореспондентів, посадових осіб, які розглядають або підписують документ, виконавців, питань діяльності яких стосується документ.

Складові частини реєстраційного індексу відокремлюються одна від одної правобічною похилою рискою. Послідовність написання складових частин реєстраційного індексу може змінюватися залежно від того, який документ реєструється, - вхідний чи такий, що створений в сільській раді або її виконавчих органах.

Для вхідних документів реєстраційний індекс складається з порядкового номера та індексу справи за номенклатурою.

Приклад

845/01-10, де 845 – порядковий номер, 01-10-індекс за кореспондентом.

Місце розташування реєстраційного індексу визначається формою бланка.

Уразі застосування автоматизованої системи реєстрації документів може використовуватись штрих-код.

У спільному документі, підготовленому від імені двох і більше юридичних осіб, реєстраційний індекс має містити індекси, присвоєні документу кожною з цих юридичних осіб, які проставляють через правобічну похилу риску в тій послідовності, у якій документ підписано його авторами.

Посилання на реєстраційний індекс і дату документа має містити реєстраційний індекс та дату того документа, на який дають відповідь.

Посилання на реєстраційний індекс і дату документа розміщують нижче або на рівні реєстраційного індексу у спеціально відведеному місці на бланку.

 

Посилання на документ

 

  1. Посилання у тексті документа на документ, на який дається відповідь або на виконання якого підготовлено цей документ, наводиться у такій послідовності: назва виду документа, найменування установи - автора документа, дата та реєстраційний індекс, короткий зміст документа.

Посилання у тексті документа на порядкові номери розділів, підрозділів, глав, статей, пунктів та підпунктів нормативно-правового акта робиться цифрами; порядкові номери частин статей, абзаців і речень - словами. Посилання у тексті нормативно-правового акта на цей документ або його структурні одиниці робиться з використанням вказівного займенника «цей».

 

Місце складення або видання

 

  1. Відомості про місце складення або видання зазначаються на всіх документах, крім листів. Зазначені відомості оформляються відповідно до адміністративно-територіального поділу України. Якщо відомості про географічне місцезнаходження входять до найменування установи, цей реквізит не зазначається.

 

Адресат

 

  1. Документи адресуються установі, її структурним підрозділам або конкретній посадовій особі. У разі адресування документа установі або її структурним підрозділам без зазначення посадової особи їх найменування наводяться у називному відмінку, наприклад:

 

Національне агентство

з питань державної служби

 

Український центр оцінювання

якості освіти

У найменуванні адресата допустимо зазначати скорочене найменування

юридичної особи.

Якщо документ надсилається посадовій особі, найменування установи та її структурного підрозділу наводяться у називному відмінку, а посада і прізвище адресата - у давальному, наприклад:

Державна архівна служба

Начальнику фінансово-економічного

управління

Власне ім’я і ПРІЗВИЩЕ

 

У разі коли документ адресується керівникові установи або його заступникові, найменування установи входить до складу найменування посади адресата, яке наводиться у давальному відмінку, наприклад:

 

Голові Державної митної служби

Власне ім’я і ПРІЗВИЩЕ

 

Якщо документ адресується кільком однорідним за характером діяльності установам, зазначається узагальнене найменування адресатів, наприклад:

 

Міським головам

 

Документ не повинен мати більше чотирьох адресатів. Слово «копія» перед найменуванням другого - четвертого адресатів не ставиться. У разі надсилання документа більше ніж чотирьом адресатам складається список на розсилку із зазначенням на кожному документі тільки одного адресата.

Реквізит «Адресат» може включати адресу. Порядок і форма запису відомостей про адресу установи повинні відповідати Правилам надання послуг поштового зв’язку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009 р. № 270 (Офіційний вісник України, 2009 р., № 23, ст. 750). Повна адреса зазначається уразі надсилання документа разовим кореспондентам, наприклад:

 

Міністерство юстиції

вул. Городецького, буд. 13, м. Київ, 01001

У разі надсилання документа фізичній особі спочатку зазначається у давальному відмінку власне ім’я та прізвище, потім поштова адреса, наприклад:

  Олександру Гончаруку

            вул. Сурикова, буд. 3а,

                                м. Київ, 03178

 

У разі надсилання документа органам законодавчої і виконавчої влади, постійним кореспондентам їх поштова адреса на документах не зазначається.

У разі коли документ адресується конкретній особі, у листі нижче атрибута “адресат” може наводитись особисте звертання у кличному відмінку:

Пане (пані) Власне ім’я

або

Пане (пані) Прізвище

або

Пане (пані) посада

або

Панове

Наприклад:

Пане Олексію

Пані Іваненко

Пані директор

У разі необхідності перед словом “Пане”, “Пані” або “Панове” може використовуватися слово “Шановний”, “Шановна” або “Шановні” відповідно, наприклад:

Шановна пані Ковальська.

 

Гриф затвердження документа

 

  1. Документ може бути затверджений розпорядчим документом виконавчого органу або у випадках, визначених у (додатку 6), посадовою особою (посадовими особами), до повноважень якої (яких) належать питання, зазначені у такому документі. Нормативно-правові акти (положення, інструкції, правила, порядки тощо) затверджуються розпорядчим документом установи, що видала відповідний акт.

Документ, який не є примірником або копією документа, створеного в електронній формі, може бути затверджений конкретною посадовою особою. У такому випадку гриф затвердження складається із слова «ЗАТВЕРДЖУЮ», найменування посади, підпису, власне ім’я і прізвища особи, яка затвердила документ, дати затвердження. Приклад

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Сільський голова

підпис Власне ім’я  ПРІЗВИЩЕ

02 квітня 2021 року

 

У разі коли документ затверджується постановою, рішенням, наказом, розпорядженням, гриф затвердження складається із слова «ЗАТВЕРДЖЕНО», назви виду документа, яким затверджується створений документ, у називному відмінку із зазначенням його дати і номера. Приклад

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження сільського

голови

02 квітня 2021 року № 298

 

Гриф затвердження розміщується у правому верхньому кутку першої сторінки документа.

У разі затвердження документа кількома посадовими особами грифи затвердження розташовуються на одному рівні.

 

Резолюція

 

  1. Резолюція є основною формою реалізації управлінських доручень у письмовій формі, що передбачає постановку конкретного завдання, визначення його предмета, мети, строку та відповідальної за виконання особи, що викладена у вигляді напису на документі.

Резолюція має такі обов’язкові складові: прізвище, власне ім’я виконавця (виконавців) у давальному відмінку, зміст доручення, строк виконання, особистий підпис керівника, дата.

Приклад

Прізвище  Власне ім’я  

Прошу підготувати проект договору

до 25.12.2021

підпис

Дата

 

Якщо доручення надано кільком посадовим особам, головним виконавцем документа є зазначена першою особа, якій надається право скликати інших виконавців.

Створення неконкретних («прискорити», «поліпшити», «активізувати», «звернути увагу» тощо) за змістом резолюцій не допускається.

На документах із строками виконання, які не потребують додаткових вказівок, у резолюції зазначаються виконавець, підпис автора резолюції, дата.

Резолюція проставляється безпосередньо на документі нижче реквізиту «Адресат» паралельно до основного тексту. Якщо місця для резолюції недостатньо, її можна проставляти на вільному від тексту місці у верхній частині першої сторінки документа з лицьового боку, але не на полі документа, призначеному для підшивання.

 

Короткий зміст документа

 

  1. Заголовок до тексту (короткий зміст) документа повинен містити стислий виклад суті документа. Заголовок до тексту документа (короткий зміст), обсяг якого перевищує 150 знаків (п’ять рядків), дозволяється продовжувати до межі правого поля. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

Заголовок (короткий зміст) відповідає на питання «про що?», «кого?», «чого?».

Приклад

Розпорядження (про що?) про надання відпустки

Протокол (чого?) засідання атестаційної комісії

Посадова інструкція (кого?) головного спеціаліста.

Супровідні листи, доповідні та службові записки складаються без заголовка.

 

Відмітка про контроль

 

  1. Відмітка про контроль означає, що документ взято на контроль для забезпечення його виконання в установлений строк.

Відмітка про контроль робиться шляхом проставлення літери «К» чи слова «Контроль» (від руки або з використанням штампа) на лівому полі першої сторінки документа на рівні заголовка до тексту.

 

Текст документа

 

  1. Текст документа містить інформацію, для фіксування якої його створено, і стосується того питання, яке сформульоване в заголовку до тексту документ.

Інформація в тексті документа викладається стисло, грамотно, зрозуміло та об’єктивно. Документ не повинен містити повторів, а також слів і зворотів, які не несуть змістового навантаження. Під час складання документів вживається діловий стиль, для якого характерний нейтральний тон викладення, позбавлений образності та емоційності.

Текст документа оформляється у вигляді суцільного зв’язного тексту, анкети чи таблиці або шляхом поєднання цих форм.

Документ складається державною мовою, крім випадків, передбачених законодавством про мови в Україні.

Суцільний зв’язний текст документа містить граматично і логічно узгоджену інформацію про управлінські дії. Така форма викладення тексту документа використовується під час складання положень, порядків, правил, розпорядчих документів і листів.

Текст, як правило, складається з вступної, мотивувальної та заключної частин. Вступна частина містить підставу, обґрунтування або мету складення документа, мотивувальна - обґрунтування позиції установи, в заключній - висновки, пропозиції, рішення, прохання.

Тексти складних і великих за обсягом документів (положення, правила, інструкції, огляди, звіти тощо) поділяються на розділи, підрозділи, пункти, підпункти, які нумеруються за допомогою римських або арабських цифр без/з крапкою або дужкою. Абзац пункту та підпункту починається з відступу від лівого поля сторінки без будь-якої позначки (дефіс, крапка тощо). Кожна структурна одиниця нормативно-правового акта (крім абзацу) відокремлюється від попередньої пропуском рядка. Визначення термінів у нормативно-правовому акті наводяться в алфавітному порядку і в називному відмінку.

  1. Форма анкети використовується у разі викладення у цифровому або словесному вигляді інформації про один об’єкт за певним обсягом ознак. Постійною інформацією в анкеті є узагальнені найменування ознак, за якими проводиться опис об’єкта, а змінною - конкретні характеристики.
  2. Таблична форма документа використовується у разі викладення у цифровому або словесному вигляді інформації про кілька об’єктів за рядом ознак. Заголовки граф таблиці пишуться з великої літери, підзаголовки - з малої літери. Крапки в кінці заголовків і підзаголовків граф не ставляться. Заголовки і підзаголовки граф та рядків таблиці повинні бути викладені іменником у називному відмінку однини. У заголовках і підзаголовках рядків і граф таблиці вживаються лише загальноприйняті умовні позначення і скорочення. Графи таблиці, які розміщуються на кількох сторінках, нумеруються. На другій та наступних сторінках таблиці зазначаються номери граф, а також у верхньому правому кутку - слова «Продовження додатка».

 

Відмітки про наявність додатків

 

  1. Додатки до документів, крім додатків до супровідних листів, складаються з метою доповнення, пояснення окремих питань або документа в цілому.
  2. Додатки до документів можуть бути таких видів:

додатки, що затверджуються розпорядчими документами (положення, інструкції, правила, порядки тощо);

додатки, що доповнюють та/або пояснюють зміст основного документа;

додатки, що надсилаються із супровідним листом.

У тексті основного документа робиться така відмітка про наявність додатків: «що додається», «згідно з додатком», «(додаток 1)», «відповідно до додатка 2» або «(див. додаток 3)».

  1. Додатки оформлюються, як правило, на стандартних аркушах паперу. На другій і наступній сторінках додатка робиться така відмітка: «Продовження додатка», «Продовження додатка 1».

На додатках до положень, правил, інструкцій тощо проставляється відмітка у верхньому правому куті першої сторінки додатка, яка включає номер додатка, заголовок нормативно-правового акта та посилання на відповідну структурну одиницю. У разі доповнення нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, новою структурною одиницею з посиланням на додаток або виключення з тексту нормативно-правового акта структурної одиниці, яка містить посилання на додаток, нумерація додатків та відповідні посилання на них у тексті нормативно-правового акта змінюються.

Сторінки кожного додатка мають свою нумерацію. У кінці під текстом додатка проставляється риска, що свідчить про його закінчення.

У разі наявності кількох додатків на них зазначаються порядкові номери, наприклад: додаток 1, додаток 2. Знак «№» перед цифровим позначенням не ставиться.

Усі додатки до документів візуютьюся працівником, який створив документ, та   керівником структурного підрозділу, в якому його створено.

Додатки нормативно-правового характеру (положення, інструкції, правила, порядки тощо), що затверджуються розпорядчими документами, підписуються керівником виконавчого органу, заступником сільського голови з питань діяльності виконавчих органів, секретарем (відповідно до розподілу обов’язків) на лицьовому боці останнього аркуша додатка.

У разі коли додатки надсилаються із супровідним листом, відмітка про наявність додатків розміщується після тексту листа перед підписом.

Якщо документ має додаток, повне найменування якого наводиться в його тексті, відмітка про наявність цього додатка оформлюється за такою формою:

 

Додаток: на 7 арк. у 2 прим.

 

Якщо документ має додатки, повне найменування яких у тексті не наводиться, їх необхідно перелічити після тексту із зазначенням кількості сторінок у кожному додатку та кількості їх примірників:

 

Додатки:

1.     Довідка про виконання плану розвантажувальних робіт   

за I квартал 2021р. на 5 арк. в 1 прим.

2.     Графік ремонтних робіт на I квартал 2021 р. на 3 арк. в 1

прим.

Якщо до документа додається інший документ, який має додатки, відмітку про наявність додатка оформляють за такою формою:

 

Додаток: лист Укрдержархіву від 20 вересня2021 р.

                № 595/04-12 і додаток до нього,

                всього на 20 арк. в 1 прим.

 

  1. У разі коли документ містить більше десяти додатків, складається опис із зазначенням у документі такої відмітки:

 

Додаток:

згідно з описом на 3 арк.

 

Якщо додаток надсилається не за всіма зазначеними в документі адресами, відмітка про наявність документа оформлюється за такою формою:

 

Додаток:

на 5 арк. у 2 прим. на першу адресу.

Підпис

 

  1. Посадові особи підписують документи в межах своїх повноважень, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Регламентом сільської ради, положеннями про відповідні структурні підрозділи, затверджені в установленому порядку.

Документи, що надсилаються до органів державної влади, підприємствам, установам, організаціям, громадянам, підписуються керівником виконавчого органу.

49.Підпис складається з найменування посади особи, яка підписує документ (повного - у разі, коли документ надрукований не на бланку, скороченого - у разі, коли документ надрукований на бланку), особистого підпису, власного імені і прізвища, наприклад:

 

Сільський голова

підпис

 Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

  1. У разі надсилання документа у паперовій формі одночасно кільком установам підписується тільки оригінал, який залишається у справі установи - автора такого документа, а на місця розсилаються засвідчені копії.
  2. Документи підписуються, як правило, однією посадовою особою, а у разі, коли за зміст документа несуть відповідальність кілька осіб (акти, фінансові документи тощо), - двома або більше посадовими особами. При цьому підписи посадових осіб розміщуються один під одним відповідно до підпорядкованості осіб. Наприклад:

 

Сільський голова

підпис

 Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

Головний бухгалтер

    підпис

 Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

  1. У разі підписання спільного документа кількома особами, які займають однакові посади, їх підписи розміщуються на одному рівні і скріплюються печатками установ, наприклад:

Міністр юстиції

Міністр фінансів

підпис

Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

підпис

Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

відбиток гербової печатки

відбиток гербової печатки

Документи колегіальних органів підписують голова колегіального органу і секретар, наприклад:

 

Голова комісії

підпис

Власне ім’я  ПРІЗВИЩЕ

Секретар комісії

підпис

Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

  1. У разі відсутності посадової особи, найменування посади, прізвище, власне ім’я якої зазначено на проекті документа, його підписує особа, що виконує її обов’язки, або її заступник. У такому разі обов’язково зазначаються фактична посада, власне ім’я і прізвище особи, яка підписала документ, при цьому виправлення вносить рукописним способом особа, яка підписує документ.

Не допускається під час підписання документа ставити прийменник “За” чи правобічну похилу риску перед найменуванням посади. У разі заміщення керівника за розпорядженням (наказом) до найменування посади додаються символи «Т.в.о.».

Підпис розміщують під текстом документа або під відміткою про наявність додатків.

  1. Факсимільне відтворення підпису посадової особи на документах не допускається.
  2. У разі створення установою документа у паперовій формі за наявності для цього обґрунтованих підстав для їх подальшого надсилання установам загальним відділом створюється в установленому порядку електронна копія паперового оригіналу відповідного документа, яка надсилається адресатам через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади.

 

Візи та гриф погодження для документів,

що створюються у паперовій формі

 

  1. Погодження документа у разі потреби може здійснюватися в установі посадовими особами, які відповідно до їх компетенції  вирішують  питання, порушені  в проекті документа (внутрішнє погодження) та за її межами іншими заінтересованими установами (зовнішнє погодження).
  2. Внутрішнє погодження документа оформлюється шляхом проставляння візи. Віза включає особистий підпис, власне ім’я і прізвище особи, яка візує документ, дату візування із зазначенням у разі потреби найменування посади цієї особи.

Візу проставляють нижче реквізиту «Підпис» без відступу від межі лівого поля на лицьовому або зворотному боці останнього аркуша документа, примірник якого залишається у юридичної особи.

  1. Віза проставляється на лицьовому або в разі, коли місця на лицьовому боці останнього аркуша недостатньо, на зворотному боці останнього аркуша проекту документа. Візи проставляються на паперових примірниках документів, що створюються у разі наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення установою документів у паперовій формі, та залишаються в установі.
  2. Зауваження і пропозиції до проекту документа викладаються на окремому аркуші, про що на проекті робиться відповідна відмітка:

 

       Начальник загального відділу

Д

підпис

Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

      Зауваження і пропозиції додаються

      Дата

 

  1. Перелік посадових осіб, які повинні завізувати документ, визначає працівник, який створює документ, виходячи з його змісту.
  2. За зміст документа, який візується кількома особами, такі особи відповідають згідно з компетенцією.
  3. Зовнішнє погодження проектів документів, створених у паперовій формі, оформляється шляхом проставлення на них грифа погодження, який включає в себе слово «ПОГОДЖЕНО», найменування посади особи та установи, з якою погоджується проект документа, особистий підпис посадової особи, скріплений гербовою печаткою, власне ім’я, прізвище і дату або назву документа, що підтверджує погодження, його дату і номер (індекс), наприклад:

 

ПОГОДЖЕНО

Сільський голова

підпис                Власне ім’я  ПРІЗВИЩЕ

Дата

ПОГОДЖЕНО

Протокол засідання експертної

комісії Сергіївської сільської ради

Дата №

 

  1. Гриф погодження (схвалення) документа розміщують нижче реквізиту «Підпис» на лицьовому або зворотному боці останнього аркуша документа, якщо місця для нього на лицьовому боці останнього аркуша не вистачає.
  2. У разі коли зміст документа стосується більше ніж трьох установ, складається аркуш погодження, про що робиться відмітка у документі на місці грифа погодження, наприклад:

 

Аркуш погодження додається.

 

  1. Аркуш погодження оформлюється на лицьовому та у разі потреби зворотному боці одного аркуша за такою формою:

 

АРКУШ ПОГОДЖЕННЯ

Назва проекту документа

Найменування посади

підпис

Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

Дата

  1. Зовнішнє погодження у разі потреби, визначеної законодавством, здійснюється в такій послідовності: установи однакового рівня та інші установи; громадські організації; органи, які здійснюють державний контроль в певній сфері; установи вищого рівня.

Строк між датою зовнішнього погодження проекту нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, і датою прийняття такого акта не повинен перевищувати 60 днів.

 

Відбиток печатки

 

  1. На документах, що засвідчують права громадян і юридичних осіб, на яких фіксується факт витрачання коштів і проведення операцій з матеріальними цінностями, підпис посадової (відповідальної) особи скріплюється гербовою печаткою установи.

Перелік інших документів, підписи на яких необхідно скріплювати гербовою печаткою, визначається установою на підставі нормативно-правових актів та примірного переліку документів, підписи на яких скріплюються гербовою печаткою (додаток 7).

  1. Відбиток печатки, на якій зазначено найменування установи або її структурного підрозділу (без зображення герба) у разі потреби ставиться на копіях документів, що надсилаються в інші установи, та на розмножених примірниках розпорядчих документів.

Відбиток печатки ставиться таким чином, щоб він охоплював останні кілька літер найменування посади особи, яка підписала документ, але не підпис посадової особи, або на окремо виділеному для цього місці з відміткою «МП».

  1. Розпорядженням сільського голови визначається порядок використання, місце зберігання гербової печатки і посадова особа, відповідальна за її зберігання, а також перелік осіб, підписи яких скріплюються гербовою печаткою.

 

Відмітка про засвідчення паперових копій документів

 

  1. Установа може засвідчувати копії лише тих документів, що створюються в ній, крім випадків створення паперових копій електронних документів, що надійшли до установи через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади (далі - система взаємодії), а також у випадках, передбачених цим пунктом.

У разі підготовки документів для надання судовим органам, під час вирішення питань щодо прийняття громадян на роботу, навчання, засвідчення їх трудових, житлових та інших прав у взаємовідносинах з установою, а також під час формування особових справ працівників можуть виготовлятися копії документів, виданих іншими установами (копії дипломів, свідоцтв про одержання освіти тощо).

Відмітка «Копія» проставляється у верхньому правому кутку першої сторінки паперового документа.

  1. Напис про засвідчення документа у паперовій формі складається із слів «Згідно з оригіналом», найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені і прізвища, дати засвідчення копії і проставляється нижче реквізиту документа «Підпис» на лицьовому боці останнього аркуша копії документа, наприклад:

 

Згідно з оригіналом

Начальник

загального відділу

підпис

      Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

 

Дата  

  1. Напис про засвідчення паперової копії скріплюється печаткою із зазначенням на ній найменування відповідної установи або печаткою структурного підрозділу (загального відділу, бухгалтерії, тощо) установи або печатки «Для копій».
  2. На копіях документів у паперовій формі, щодо яких здійснюється виїмка, зазначається найменування посади особи, яка засвідчила копію, її особистий підпис, дата засвідчення та відбиток печатки структурного підрозділу, наприклад:

Згідно з оригіналом

Начальник

загального відділу

підпис             Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

 

Дата

        відбиток печатки  загального відділу

 

 

  1. На копіях вихідних документів, що залишаються у справах, повинні бути візи посадових осіб, з якими вони погоджені, відповідно до вимог інструкції з діловодства.
  2. Копія документа повинна відповідати оригіналу.

 

Відмітки про створення, виконання, ознайомлення та надходження документа

 

  1. Власне ім’я та прізвище працівника, який створив документ, і номер його службового телефону зазначаються в нижньому лівому кутку останньої сторінки паперового документа, наприклад:

 

Ольга Глущенко (067)  483 51 05

 

  1. Після завершення роботи з документом проставляється відмітка про його виконання. Відмітка про виконання документа свідчить про те, що роботу над документом завершено і його можна долучити до справи. Відмітка може містити слова «До справи», номер справи, посилання на дату і реєстраційний індекс документа, який засвідчує його виконання, найменування посади, підпис і дату. Якщо документ не потребує письмової відповіді, зазначаються короткі відомості про виконання. Підпис і дату відмітки проставляє працівник, який створив документ, або керівник структурного підрозділу. Зазначений реквізит проставляється від руки у лівому кутку нижнього поля першої сторінки, наприклад:

 

До справи № 01-10

 

Або

До справи № 01-19

 

Лист-відповідь від 02.04.2021

№ 03-10/802

Питання вирішено позитивно

під час телефонної розмови

02.04.2021

 

посада

підпис

Власне ім’я  ПРІЗВИЩЕ

посада

підпис

Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

02.04.2021

02.04.2021

 

  1. Відмітка про надходження паперового документа до установи проставляється від руки або за допомогою штампа, автоматичного нумератора чи штрих-коду на лицьовому полі у правому кутку нижнього поля першого аркуша оригіналу документа. Елементами зазначеного реквізиту є скорочене найменування установи - одержувача документа, реєстраційний індекс, дата (уразі потреби година і хвилини) надходження документа.

Якщо кореспонденція не розкривається відповідно до пункту 148 цієї Інструкції, відмітка про надходження документа проставляється на конвертах (упакуваннях).

У разі надходження зброшурованих документів разом із супровідним листом відмітка ставиться на супровідному листі.

  1. Відмітка про ознайомлення з документом свідчить про факт ознайомлення працівника(-ів) зі змістом управлінської(-их) дії(-й) стосовно нього (них) та складається з таких елементів: слів «З документом ознайомлений(-а, -і):» (без лапок), особистого(-их) підпису(-ів), власного(-их) імені(імен), дати, яку кожний працівник власноручно проставляє під час ознайомлення. У відмітці про ознайомлення з документом замість слова «документ» може бути зазначено його конкретний вид (наказ, розпорядження, акт, посадова інструкція тощо).

Приклади

З розпорядженням ознайомлений (а):

Підпис                     Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ       

Дата

 

  1. Відмітка про надходження документа до юридичної особи має містити такі елементи: скорочене найменування юридичної особи, до якої надійшов документ, вхідний реєстраційний індекс, дату (за потреби — годину і хвилину) надходження документа.

Відмітку про надходження документа до юридичної особи проставляють рукописно або з використанням штампа, автоматичного нумератора у правому куті нижнього поля на лицьовому боці першого аркуша оригіналу документа.

У разі застосування інформаційних (автоматизованих) систем організації діловодства цю відмітку проставляють за допомогою штрихового коду (штрих-коду).

Запис про державну реєстрацію

 

  1. Запис про державну реєстрацію робиться щодо нормативно-правових актів установ, включених до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів. До (розпоряджень, постанов, рішень) нормативно-правового характеру не включаються структурні одиниці, якими затверджуються, змінюються або визнаються такими, що втратили чинність, документи, які державній реєстрації не підлягають, крім (розпоряджень, постанов, рішень) про затвердження форм звітності та інструкцій щодо їх заповнення.

У разі подання нормативно-правового акта на державну реєстрацію в електронній формі запис про державну реєстрацію вноситься до реєстраційно-моніторингової картки, та може у разі потреби бути візуалізований засобами системи електронного діловодства під час візуалізації документа.

 

Складення деяких видів документів

 

Розпорядження (накази)

 

  1. Розпорядження (накази) видаються як рішення організаційно-розпорядчого чи нормативно-правового характеру. За змістом управлінської дії розпорядження видаються з основої діяльності, адміністративно-господарських або кадрових питань.
  2. Проекти розпоряджень (наказів) основної діяльності, адміністративно-господарських питань готуються і подаються структурними підрозділами за дорученням керівника установи чи за власною ініціативою.

Проекти розпоряджень (наказів) з кадрових питань (особового складу) (про прийняття на роботу, звільнення, надання відпустки, відрядження тощо) готує відповідальна особа за роботу з кадровими документами на підставі рішень (вказівок)керівника виконавчих органів організаційно-розпорядчого чи нормативно-правового характеру, доповідних записок керівників структурних підрозділів, конкурсних документів (протоколів та рішень атестаційної чи іншої комісії), заяв працівників, трудових договорів та інших документів.

Проекти розпоряджень (наказів) з основної діяльності, адміністративно-господарських питань у разі їх підготовки у паперовій формі та додатки до них візуються працівником, який створив документ, керівником структурного підрозділу, в якому його створено, посадовими особами, які визначені у проекті документа як виконавці завдань, що містяться в ньому, начальником загального відділу, посадовою особою  апарату з юридичного забезпечення, іншими посадовими особами, яких стосується документ.

Проекти розпоряджень (наказів) з кадрових питань (особового складу) візуються відповідальною особою за роботу із кадровими документами, яка створила документ, та його керівником, а також залежно від видів розпоряджень (наказів) посадовою  особою з юридичного   забезпечення, головним бухгалтером, іншими посадовими особами, яких стосується документ.

У разі необхідності проведення оцінки змісту та доцільності видання наказу (розпорядження) здійснюється зовнішнє погодження проекту документа з іншими заінтересованими установами.

  1. Уповноваженою особою з юридичного забезпечення установи обов'язково візуються проекти розпоряджень (наказів) нормативно-правового характеру, а також розпоряджень (наказів) з кадрових питань (особового складу).

Якщо в процесі погодження до проекту розпорядження (наказу) вносяться зміни, він підлягає повторному погодженню (візуванню).

  1. Розпорядження (накази) підписуються керівником установи. У разі відсутності керівника установи розпорядження (накази) підписуються посадовою особою, яка виконує його обов'язки.
  2. Розпорядження (накази, постанови, рішення), які є нормативно-правовими актами, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не встановлено такими розпорядженнями (наказами, постановами, рішеннями), але не раніше дня їх офіційного опублікування.
  3. Розпорядження (накази) оформлюється на бланку розпорядження (наказу). Зміст розпорядження (наказу) коротко викладається в заголовку, який починається з прийменника «Про» і складається за допомогою віддієслівного іменника («Про затвердження...», «Про введення...», «Про створення...») або іменника («Про підсумки...», «Про заходи...»).
  4. Текст розпорядження (наказу) з питань основної діяльності та адміністративно-господарських питань складається з преамбули і розпорядчої частини.

89.У преамбулі зазначаються підстава, обґрунтування або мета видання розпорядження (наказу). Зазначена частина починається із слів «На виконання», «З метою» тощо. Якщо документ видається на підставі іншого розпорядчого документа, у констатуючій частині (преамбулі) зазначається посилання на відповідний документ.

Розпорядча частина починається із слова «наказую», а розпорядження – «зобов’язую», яке друкується жирним шрифтом, після якого ставиться двокрапка.

  1. Розпорядча частина поділяється на пункти і підпункти, які нумеруються арабськими цифрами. У кожному пункті повинні бути зазначені організаційно-розпорядча дія (затвердження або введення в дію інструкції, положення тощо) або конкретне завдання (доручення) із строком його виконання та його виконавці (структурні підрозділи або конкретні посадові особи), наприклад:

 

загальному відділу;

 

керівникам структурних підрозділів;

 

  1. Неконкретні («прискорити», «поліпшити», «активізувати», «звернути увагу» тощо) та неконтрольні («довести до відома», «ознайомити» тощо) доручення в розпорядженнях (наказах) не застосовуються.
  2. Після набрання чинності розпорядження (наказу) внесення змін до нього, визнання його таким, що втратило чинність, чи його скасування здійснюється лише шляхом видання нового розпорядження (наказу).
  3. Розпорядження (наказ), яким вносяться зміни, оформлюється з урахуванням таких вимог:

1) заголовок розпорядження (наказу) починається із слів «Про внесення змін до розпорядження (наказу)...» із зазначенням дати, номера, назви виду розпорядчого документа, до якого вносяться зміни;

2) розпорядча частина розпорядження (наказу) починається з пункту:

“1. Внести до розпорядження (наказу) … такі зміни:” у разі викладення змін у тексті розпорядження (наказу);

“1. Внести до розпорядження (наказу) … зміни, що додаються.” У разі викладення змін у вигляді окремого документа;

3) формулюються зміни у вигляді пунктів та підпунктів розпорядчого характеру, наприклад:

«1. Пункт 2 викласти в такій редакції:...»;

«2. Пункт 3 виключити»;

«1) абзац другий пункту 4 доповнити словами...»;

«2) у підпункті 2 пункту 7 слова «у разі потреби» замінити словом «вимагається»;

у разі доповнення нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, новими структурними одиницями або виключення з такого акта структурних одиниць нумерація відповідно змінюється. Зазначена вимога застосовується також у разі внесення змін до структурної одиниці нормативно-правового акта шляхом заміни її кількома структурними одиницями. Під час внесення змін до пункту (підпункту), який налічує декілька абзаців (речень), вказується місцезнаходження цих змін. Одноманітні зміни за текстом нормативно-правового акта об’єднуються в одну структурну одиницю і розміщуються наприкінці тексту;

4) зміни вносяться до основного нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, а не до акта про внесення змін до нього;

5) зміни до розпорядчого документа нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, викладаються у розпорядчому документі; зміни у додаток до розпорядчого документа оформлюються під грифом затвердження як додаток до розпорядчого документа, за винятком змін до нормативно-правового акта, які мають незначний обсяг (як правило, до двох сторінок);

6) у разі внесення змін до кількох нормативно-правових актів, які підлягають державній реєстрації, текст змін наводиться в хронологічному порядку прийняття актів;

7) у разі внесення змін до нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, шляхом викладення в новій редакції у грифі затвердження робиться посилання на дату і реєстраційний індекс розпорядчого документа, яким було затверджено основний акт, та зазначаються дата і реєстраційний індекс розпорядчого документа, яким затверджується нова редакція нормативно-правового акта. Аналогічні вимоги застосовуються до оформлення відмітки до додатка до розпорядчого документа. У разі доповнення розпорядчого документа нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, новою структурною одиницею щодо затвердження додатка до цього розпорядчого документа у грифі затвердження робиться посилання на дату і реєстраційний індекс розпорядчого документа, яким вносяться зміни до основного розпорядчого документа;

8) у разі коли зміни вносяться до нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації та який викладено в новій редакції, текст структурної одиниці розпорядчого документа викладається з урахуванням того, що зміни вносяться до тексту його нової редакції з посиланням на розпорядчий документ, яким затверджено першу редакцію, із зазначенням його реєстраційних даних; в дужках зазначається розпорядчий документ, яким затверджено нову редакцію, посилання на його реєстраційні дані та попередні редакції нового нормативно-правового акта не робляться.

  1. У разі видання розпорядження (наказу) про визнання таким, що втратив чинність, або скасування іншого розпорядження, у розпорядчій частині зазначається пункт, який повинен починатися із слів «Визнати таким, що втратив чинність,...» або «Скасувати …» відповідно.

Не підлягають визнанню такими, що втратили чинність, структурні одиниці нормативно-правового акта, затвердженого розпорядчим документом, та додатків до нього.

У зв’язку з прийняттям нормативно-правового акта, який підлягає державній реєстрації, визнаються такими, що втратили чинність, раніше прийняті нормативно-правові акти, якщо вони не узгоджуються з нормами цього акта, виявилися такими, що поглинуті ним або втратили свою актуальність; перелік таких нормативно-правових актів наводиться в окремому пункті (підпункті) розпорядчого документа, яким затверджено новий нормативно-правовий акт, або оформлюються додатком до розпорядчого документа. У переліках нормативно-правових актів, які підлягають визнанню такими, що втратили чинність, акти розміщуються в хронологічному порядку їх прийняття. Разом з нормативно-правовим актом, який визнається таким, що втратив чинність, визнаються такими, що втратили чинність, нормативно-правові акти, якими до цього акта внесено зміни.

Не визнаються такими, що втратили чинність, нормативно-правові акти з обмеженим строком дії, строк дії яких минув. Визнання нормативно-правового акта таким, що втратив чинність, не поновлює дію актів, які визнані ним такими, що втратили чинність. Дія окремих структурних одиниць нормативно-правового акта, виключених нормативно-правовим актом, який має обмежений строк дії, відновлюється після закінчення строку його дії.

  1. Контроль за виконанням завдань (доручень), зазначених у розпорядженні (наказі), покладається на відповідних осіб (у розпорядженні обов'язково вказується «контроль за виконанням розпорядження покладено на….»).
  2. Для ознайомлення з розпорядженням (наказом) укладач готує та подає на реєстрацію разом з підписаним розпорядчим документом перелік установ, структурних підрозділів, посадових (службових) осіб, яких треба ознайомити із цим документом.
  3. Розпорядження (накази) з кадрових питань (особового складу) оформлюються у вигляді індивідуальних і зведених розпоряджень (наказів). В індивідуальних розпорядження міститься інформація про одного працівника (співробітника), у зведених - про кількох незалежно від того, які управлінські рішення щодо них приймаються (прийняття на роботу, призначення на посаду, переведення на іншу посаду (роботу), звільнення тощо).
  4. Зміст індивідуального розпорядження (наказу) з кадрових питань (особового складу) стисло викладається в заголовку, який починається з прийменника «Про» і складається за допомогою віддієслівного іменника, наприклад: «Про призначення...», «Про прийняття...».

У зведених розпорядженнях (наказах) може застосовуватися узагальнений заголовок, наприклад: «Про кадрові питання», «Про особовий склад».

  1. У тексті розпоряджень (наказу) з кадрових питань (особового складу), як правило, констатуюча частина (преамбула) не зазначається, крім випадків призначення на посаду або звільнення з посади керівних працівників органом вищого рівня або за іншою процедурою. У такому разі в констатуючій частині (преамбулі) наводиться посилання на відповідний нормативно-правовий акт органу вищого рівня у такій послідовності: вид акта, установа - автор, дата, номер, повна назва.
  2. Розпорядча частина розпорядження (наказу) з кадрових питань (особового складу) починається, як правило, з дієслова у формі інфінітиву «ПРИЙНЯТИ», «ПРИЗНАЧИТИ», «ПЕРЕВЕСТИ», «ЗВІЛЬНИТИ», «ВІДРЯДИТИ», «НАДАТИ», «ОГОЛОСИТИ» тощо. Далі зазначаються великими літерами прізвище працівника, на якого поширюється дія розпорядження (наказу), і малими - його ім’я, по батькові та текст розпорядження .

У кожному пункті розпорядження (наказу) з кадрових питань зазначається підстава для його видання.

Під час ознайомлення з розпорядженням (наказом) згаданими у ньому осіб на першому примірнику розпорядження (наказу) чи на спеціальному бланку проставляються підписи із зазначенням дати ознайомлення.

У розпорядженні (наказі) про призначення або звільнення працівника зазначається повна дата (число, місяць, рік) фактичного виходу працівника на роботу (припинення трудових відносин), розміри його посадового окладу відповідно до штатного розпису, надбавок та доплат.

  1. У зведених розпорядженнях (наказах) з кадрових питань (особового складу) до розпорядчої частини включається інформація, що розміщується у такій послідовності: прийняття на роботу (службу), переведення, звільнення. При цьому до одного зведеного розпорядження (наказу) не може включатися інформація, яка згідно із законодавством має різні строки зберігання.

У зведених розпорядженнях прізвища осіб у межах пунктів розміщуються за алфавітом.

  1. Спільні розпорядження (накази) сільської ради та її виконавчих органів одного рівня оформлюється на чистих аркушах паперу формату А4 (210 х 297 міліметрів). Державний Герб України під час оформлення таких розпоряджень (наказів) не відтворюється. Найменування установ розміщуються на одному рівні, а назва виду документа - посередині. Дата спільного розпорядження (наказу) повинна бути єдиною, відповідати даті останнього підпису, а реєстраційний індекс документа складатися з реєстраційних індексів, які проставляються через правобічну похилу риску в послідовності підписання розпорядження (наказу) керівниками установ. Розпорядча частина може починатися зі слова «ЗОБОВ’ЯЗУЄМО», «НАКАЗУЄМО». Підписи керівників установ розташовуються нижче тексту на одному рівні і скріплюються гербовими печатками цих установ.

Кількість примірників спільних розпоряджень повинна відповідати кількості установ, що їх видають.

У разі коли спільний нормативно-правовий акт, який підлягає державній реєстрації, приймається суб’єктами нормотворення, які видають різні види розпорядчих документів, кількість розпорядчих документів має відповідати кількості суб’єктів нормотворення, при цьому такі розпорядчі документи повинні мати одну дату, однаковий заголовок та однакову структурну одиницю щодо затвердження спільного нормативно-правового акта, внесення до нього змін чи визнання такого акта таким, що втратив чинність, а також однаковий зміст нормативно-правового акта, який цим розпорядчим документом затверджено.

  1. Розпорядження (накази) нумеруються у порядку їх видання у межах календарного року; розпорядження з основної діяльності, адміністративно-господарських питань та з кадрових питань (особового складу) мають окрему порядкову нумерацію.
  2. Копії розпоряджень (наказів) засвідчуються відповідальною особою за роботу із кадровими документами і надсилаються заінтересованим установам, посадовим особам, працівникам у електронній формі. У разі необхідності надсилання копії розпорядження установі, яка не є учасником системи взаємодії, їй надсилається копія у паперовій формі. У такому випадку складається список розсилки (лише щодо тих установ, яким надсилається у паперовій формі), що підписується працівником, який його склав.

 

Протоколи

 

  1. У протоколах фіксується інформація про хід ведення засідань, зборів тощо, прийняття ними рішень. Протокол складається на підставі записів, зроблених безпосередньо під час засідань, поданих текстів та тез доповідей і виступів, довідок, проектів рішень тощо.
  2. Протоколи можуть складатися в повній або стислій формі. У протоколах, складених у стислій формі, фіксуються лише прийняті рішення без ходу обговорення питань.
  3. Протокол, що складається у сільській раді оформлюється на загальному бланку сільської ради з поздовжнім розташуванням реквізитів.
  4. Датою протоколу є дата проведення засідання. Якщо засідання тривало кілька днів, через тире зазначаються перший і останній день засідання.
  5. Номер (індекс) протоколу повинен відповідати порядковому номеру засідання. Нумерація протоколів ведеться в межах календарного року окремо за кожною групою протоколів засідання відповідної комісії, колегії, дорадчого органу, робочої групи тощо.
  6. У реквізиті «місце засідання» зазначається назва населеного пункту, в якому відбулося засідання.
  7. Короткий зміст до тексту протоколу повинен відображати вид засідання (нарада, збори, конференція тощо) або колегіальної діяльності (комісія, рада, колегія, дорадчий орган, робоча група тощо) і включати назву виду документа.
  8. Текст протоколу складається з вступної та основної частин.
  9. У вступній частині протоколу зазначаються прізвища та власне ім’я голови або головуючого, секретаря, запрошених, а також присутніх осіб.

У списку присутніх зазначаються в алфавітному порядку спочатку прізвища та власне ім’я присутніх постійних членів колегіального органу, потім - запрошених осіб із зазначенням посад та у разі потреби найменування установ. Якщо кількість присутніх перевищує 15 осіб, зазначається їх загальна кількість з посиланням на список, що додається до протоколу.

Вступна частина включає порядок денний - перелік питань, запланованих до розгляду на засіданні, що розміщені у порядку їх значущості із зазначенням доповідача з кожного питання. Порядок денний дається наприкінці вступної частини.

Слова «Порядок денний» друкуються від межі лівого поля, після них ставиться двокрапка. Кожне питання нумерується арабськими цифрами і друкується з абзацу. Формування питань у порядку денному починається з прийменника «Про».

  1. Основна частина протоколу складається з розділів, які повинні відповідати пунктам порядку денного. Розділи нумеруються арабськими цифрами і будуються за такою схемою: СЛУХАЛИ - ВИСТУПИЛИ - ВИРІШИЛИ (УХВАЛИЛИ, ПОСТАНОВИЛИ).

Зазначені слова друкуються великими літерами без відступу від межі лівого поля. Після слів ставиться двокрапка.

  1. Після слова «СЛУХАЛИ» зазначається текст виступу основного доповідача. Прізвище та власне ім’я кожного доповідача друкуються з нового рядка. Текст виступу викладається у третій особі однини.
  2. Тексти або тези доповіді та виступів, оформлені як окремі документи, до тексту протоколу не включаються. Після відомостей про доповідача ставиться тире і зазначається «Текст доповіді (виступу) додається до протоколу».
  3. Після слова «ВИСТУПИЛИ» фіксуються виступи тих осіб, що взяли участь в обговоренні доповіді. Виступи оформлюються у протоколі із зазначенням найменування посад, прізвища та власного імені промовців у називному відмінку, а також з викладенням змісту питання та відповідей на нього. Зміст виступів викладається від третьої особи однини.
  4. Після слова «ВИРІШИЛИ» («УХВАЛИЛИ», «ПОСТАНОВИЛИ») фіксується прийняте рішення з розглянутого питання порядку денного. Рішення повинне бути конкретним і включати складові, що відповідають на такі питання: кому, що зробити і в який строк.

Рішення, що містять кілька питань, поділяють на пункти і підпункти, які нумеруються арабськими цифрами. Підпункти нумеруються цифрами з дужкою.

  1. У разі коли на засіданні приймається рішення про затвердження документа, який обговорювався на засіданні, цей документ додається до протоколу і в ньому робиться посилання на номер і дату протоколу. За наявності інших документів, що розглядалися на засіданні та факт обговорення яких зафіксовано у тексті протоколу, вони нумеруються арабськими цифрами (Додаток 1, Додаток 2). У відповідних пунктах протоколу робиться посилання на ці додатки.
  2. Реквізит «Відмітка про наявність додатків» наприкінці тексту протоколу не зазначається.
  3. Протокол підписується головуючим на засіданні колегіального органу та секретарем.
  4. Паперові копії протоколів або витяги з них засвідчуються печаткою і надсилаються у разі потреби заінтересованим установам, посадовим особам, працівникам. Список розсилки складає і підписує секретар.

 

Службові листи

 

  1. Службові листи складаються з метою обміну інформацією між установами як:

відповіді на виконання завдань, визначених в актах органів державної влади вищого рівня, дорученнях вищих посадових осіб;

відповіді на запити, звернення, а також іншу кореспонденцію органів влади вищого рівня;

відповіді на виконання доручень установ вищого рівня;

відповіді на запити інших установ;

відповіді на звернення громадян;

відповіді на запити на інформацію;

ініціативні листи;

супровідні листи.

  1. У разі наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення установою документів у паперовій формі, службовий лист оформлюється у паперовій формі на спеціальному для листів бланку формату A4 (210 х 297 міліметрів). Якщо текст листа не перевищує семи рядків, використовується бланк формату А5 (210 х 148 міліметрів).
  2. Лист має такі реквізити: дата, реєстраційний індекс, посилання на документ, на який дається відповідь, адресат, заголовок до тексту, текст (основний реквізит службового листа), та особисте звернення (у разі потреби), відмітка про наявність додатків (у разі потреби), підпис, відмітка про виконавця.
  3. Датою листа є дата реєстрації вихідної кореспонденції.
  4. Як правило, у листі порушується одне питання.
  5. Текст листа викладається від першої особи множини з використанням слів: «просимо повідомити...», «роз’яснюємо, що...», або від третьої особи однини – «Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради інформує...», «Виконавчий комітет Сергіївської сільської ради вважає за доцільне».

Якщо лист складено на бланку посадової особи, текст викладається від першої особи однини - Прошу...», «пропоную...».

  1. Службові листи підписуються відповідно до п.48 цієї Інструкції. Гербовою печаткою засвідчуються лише гарантійні листи.
  2. Службовий лист у паперовій формі візує автор документа, керівник структурного підрозділу, у разі потреби (якщо в листі порушуються важливі та принципові питання) керівники заінтересованих структурних підрозділів установи, а також заступник керівника установи, який координує роботу структурного підрозділу установи, в якому створено відповідний лист.

 

Документи до засідань колегіальних органів

 

  1. Підготовка та оформлення документів до засідань колегіальних органів здійснюються з метою організаційного забезпечення відповідного органу.
  2. Засідання колегіальних органів сільської ради та її виконавчих органів проводяться відповідно до затверджених планів їх роботи та у разі потреби.

У плані роботи колегіального органу зазначаються питання, що повинні розглядатися, дата розгляду, прізвище, власне ім’я доповідача та найменування структурного підрозділу апарату колегіального органу, який готує документи для розгляду питання колегіальним органом.

Проект плану роботи колегіального органу складається секретарем цього органу, яка відповідно до своїх повноважень забезпечує організацію роботи цього органу, з урахуванням пропозицій структурних підрозділів.

Керівники структурних підрозділів завчасно подають для включення до плану роботи колегіального органу перелік питань, які вони вважають за необхідне розглянути на його засіданні. До переліку додається довідка з обґрунтуванням підстав для внесення питання на розгляд колегіального органу.

Затверджений колегіальним органом план роботи доводиться до відома членів колегіального органу і керівників структурних підрозділів. Додаткові питання до затвердженого плану роботи колегіального органу можуть бути включені за рішенням його голови. Секретар колегіального органу, інформує всіх членів колегіального органу та відповідальних виконавців про внесені до плану зміни.

  1. Документи з питань, що вносяться на розгляд колегіального органу, повинні подаватися не пізніше ніж за п’ять днів до засідання, а у разі проведення позачергового засідання - не пізніше ніж за один день. Зазначені документи містять:

доповідну записку, адресовану колегіальному органу (у разі потреби), в якій ґрунтовно викладені питання з висновками і пропозиціями;

проект рішення (розпорядження, постанови) колегіального органу, завізований керівниками заінтересованих структурних підрозділів його апарату, та документи до нього (аналітичні довідки, таблиці, діаграми тощо), завізовані їх керівниками;

довідку про погодження проекту рішення (розпорядження, постанови) із заінтересованими структурними підрозділами установи та у разі потреби іншими установами;

список осіб, які запрошуються на засідання колегіального органу;

інші документи, необхідні для розгляду питань.

  1. Документи, підготовлені для розгляду колегіальним органом, а також один примірник їх копій, зберігаються у секретаря колегіального органу.
  2. У разі проведення закритого засідання колегіального органу або закритого обговорення окремих питань підготовка документів з відповідних питань здійснюється з дотриманням порядку роботи з документами, що містять інформацію з обмеженим доступом.
  3. За підготовку документів для проведення засідань колегіального органу відповідають керівники заінтересованих структурних підрозділів.
  4. Секретар колегіального органу здійснює контроль за своєчасним поданням документів на розгляд та перевіряє їх на наявність у повному обсязі та правильність оформлення.

Документи, подані з порушенням установленого порядку і строків, до розгляду не приймаються.

  1. Результати засідання колегіального органу оформлюються протоколом згідно з вимогами, зазначеними у пунктах 105-122 цієї Інструкції.
  2. Рішення колегіального органу можуть бути реалізовані шляхом видання розпоряджень, якими вони вводяться в дію.
  3. Витяги з протоколів оформлюються на відповідному бланку і засвідчуються печаткою.

 

Документи про службові відрядження

 

  1. Відрядження працівників сільської ради та її виконавчих органів здійснюються у відповідності з планами роботи, а також згідно з документами, які надходять від центральних та місцевих органів виконавчої влади.

142.У разі виникнення потреби у направленні працівника у відрядження, не передбачене планом роботи сільської ради та її виконавчих органів, керівником структурного підрозділу, в якому працює працівник, готується доповідна записка на власне ім’я керівника установи, з якою метою відряджається працівник.

Доповідна записка разом з проектом розпорядження про відрядження передається адресату, як правило, не пізніше ніж за три доби до початку відрядження.

  1. Для реєстрації відряджень ведеться журнал реєстрації відряджень (додаток 8).
  2. Після повернення з відрядження працівник відповідно до порядку, визначеного розпорядженням (наказом) установи, готує у триденний строк письмовий звіт про відрядження (виконання завдання), а також подає звіт про використання коштів у строки, визначені законодавством.

Звіт про відрядження (виконання завдання) та звіт про використання коштів підписуються працівником, який перебував у відрядженні, та передаються відповідальній особі за роботу із кадровими документами  та до бухгалтерської служби установи відповідно.

 

  1. Організація документообігу та виконання документів

 

Вимоги щодо раціоналізації документообігу

 

  1. Документи, створені у паперовій формі, проходять і опрацьовуються в установі на єдиних організаційних та правових засадах організації документообігу із документами, створеними в електронній формі, визначених Інструкцією з діловодства в електронній формі. У разі наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення установою документів у паперовій формі, застосовуються засади організації документообігу, визначені цією Інструкцією.

Порядок документообігу регламентується цією Інструкцією, Положеннями про структурні підрозділи виконавчого комітету та посадовими інструкціями.

У разі впровадження в установах системи електронного документообігу загальним відділом розробляється Інструкцію з документування управлінської інформації в електронній формі та організації роботи з електронними документами в діловодстві, електронного міжвідомчого обміну, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року №55 «Деякі питання документування управлінської діяльності».

Організація документообігу у разі застосування засобів автоматизації діловодства повинна забезпечити сумісність традиційного та автоматизованого способу опрацювання документів із можливостями засобів автоматизації діловодства.

  1. Ефективна організація документообігу передбачає:

проходження документів в установі найкоротшим шляхом;

скорочення кількості інстанцій проходження документів (зокрема, під час погодження);

уникнення дублетних операцій під час роботи з документами;

централізацію (здійснення однотипних операцій з документами водному місці);

усунення ручних рутинних операцій, які можна автоматизувати.

 

Приймання та первинне опрацювання документів,

 що надходять до установи

 

  1. Доставка документів до сільської ради може здійснюватися з використанням засобів поштового та електрозв’язку, через систему взаємодії, а також кур’єрською службою.

Поштою та через кур’єрську службу доставляється письмова кореспонденція у разі наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення установою документів у паперовій формі, поштові картки, бандеролі, дрібні пакети, а також періодичні друковані видання.

Каналами електрозв’язку доставляються: телеграми, факсограми, телефонограми, електронні документи із застосуванням електронного цифрового підпису та документи в електронній формі без електронного цифрового підпису (у сканованій формі).

  1. Усі документи, що надходять до сільської ради та її виконавчих органів, приймаються відділом загальним або спеціалістом до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства.

Порядок розкриття конвертів визначається інструкцією з діловодства установи.

Рекомендована, спеціальна та кореспонденція з оголошеною цінністю приймається під розписку в журналі, реєстрі або повідомленні про вручення.

  1. Уразі надходження кореспонденції з відміткою «Терміново» фіксується не лише дата, а і години та хвилини доставки.

Уразі відсутності в установі системи електронного діловодства документи, що надійшли через систему взаємодії, друкуються та оформлюються службою діловодства як паперова копія електронного оригіналу, засвідчена печаткою.

  1. Конверти зберігаються і додаються до документів у разі, коли лише за конвертом можна встановити адресу відправника, час відправлення та одержання документа або у конверті відсутні окремі документи чи встановлено невідповідність номерів документів номерам, зазначеним на конверті, а також адресні ярлики рекомендованих конвертів і пакетів.

У разі відсутності додатків, зазначених у документі, або окремих аркушів, а також наявності помилок в оформленні документа, що унеможливлює його виконання (відсутність підпису, відбитку печатки, грифу затвердження тощо), документ не реєструється і повертається відправникові із зазначенням причини повернення або йому повідомляється про повернення документа телефоном.

Уразі пошкодження конверта робиться відповідна відмітка у поштовому реєстрі.

Уразі відсутності, нецілісності вкладень внаслідок пошкодження конверта, упакування, що призвело до неможливості прочитання тексту документа, складається акт у двох примірниках, один з яких надсилається кореспонденту, а інший зберігається у справах виконавчого комітету або спеціалістом до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства.

  1. Документ повертається відправникові без розгляду у разі його надходження не за адресою, надходження паперового примірника документа, який вже надійшов у електронній формі через систему взаємодії, або надходження документа у паперовій формі без наявних на те підстав, які визнаються обґрунтованими для створення установою документів у паперовій формі.
  2. Уразі одержання факсимільного повідомлення документ не реєструється.

 

Попередній розгляд документів

 

  1. Всі вхідні документи підлягають попередньому розгляду в загальному відділі або спеціалістом до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства.
  2. Під час попереднього розгляду визначається:

 чи має документ бути допущений до реєстрації;

чи потребує розгляду керівництвом сільської ради (її виконавчого органу) або передачі після реєстрації до структурного підрозділу або структурних підрозділів відповідно до функціонального розподілу обов’язків в сільській раді;

чи належить до документів термінового розгляду (опрацювання).

  1. На стадії попереднього розгляду здійснюється відбір документів, що не підлягають реєстрації загальному відділу або спеціалістом до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства, а також таких, що передаються для спеціального обліку структурним підрозділам, що визначено у (додатку 9).

 

Реєстрація документів

 

  1. Реєстрація документів полягає у веденні запису облікових даних про документ у журналі реєстрації, яким фіксується  факт  створення,  відправлення або одержання документа шляхом проставляння на ньому реєстраційного  індексу  з  подальшим записом  у  зазначених формах необхідних відомостей про документ.

Реєстрація документів провадиться з метою забезпечення їх  обліку, контролю  за  виконанням  і  оперативним  використанням  наявної в документах інформації.

Реєструються документи незалежно  від  способу  їх  доставки, передачі чи створення.

  1. Реєстрація документів проводиться централізовано загальним відділом або спеціалістом до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства.

Структурні підрозділи установи реєструють створені ними доповідні та службові записки.

Місце реєстрації окремих груп спеціалізованих документів (накази (розпорядження), договори, звіти, прейскуранти, заяви тощо) визначається зведеною номенклатурою справ Сергіївської сільської ради та її виконавчих органів.

  1. Документи реєструються лише один раз: вхідні - у день надходження або не пізніше наступного дня, якщо документ надійшов у неробочий час, створювані - у день підписання або затвердження.
  2. У разі передачі зареєстрованого документа з одного структурного підрозділу до іншого новий реєстраційний індекс на документі не проставляється.
  3. Документи реєструються за групами залежно від назви виду, автора і змісту документів. Наприклад, окремо реєструються:

акти органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та доручення вищих посадових осіб, запити, звернення, а також кореспонденція Верховної Ради України, що надійшла до установи;

розпорядження (накази) з основної діяльності;

розпорядження (накази) з адміністративно-господарських питань;

розпорядження (накази) з кадрових питань (особового складу) (відповідно до їх видів та строків зберігання);

рішення виконавчого комітету;

рішення сільської ради;

акти ревізій фінансово-господарської діяльності;

бухгалтерські документи;

заявки на матеріально-технічне постачання;

службові листи;

звернення громадян;

запити на інформацію.

  1. Документи, що передаються електронною поштою у сканованій формі без електронного цифрового підпису, реєструються разом з іншими документами із зазначенням електронної адреси відправника та адресата.

Під час реєстрації документа надається умовне позначення – реєстраційний індекс, який оформляється відповідно до пункту 33 цієї Інструкції з діловодства. Індекс вхідного документа при його реєстрації загальним відділом або спеціалістом до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства складається з порядкового номера реєстрації вхідних документів з початку року і індекса за номенклатурою справ.

Індекс вихідного документа складається з індексу справи за номенклатурою і порядкового номера реєстрації вихідних документів із початку року.

Реєстрація документа здійснюється з використанням журнальної (паперової) або карткової форми реєстрації (додатки 10, 11).

  1. Уразі застосування системи електронного діловодства установи формується єдина централізована база реєстраційних даних установи, що забезпечує працівників інформацією про всі документи установи та їх місцезнаходження.

 

Організація передачі документів та їх виконання

 

  1. Для забезпечення своєчасного виконання документів загальний відділ або спеціаліст до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства вживає заходів щодо оперативної передачі кореспонденції керівництву сільської ради та її виконавчих органів.
  2. Зареєстровані документи передаються на розгляд керівництва установи в день їх надходження або наступного робочого дня у разі їх надходження після 17 години. Акти органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, доручення вищих посадових осіб, запити і звірення народних депутатів, а також кореспонденція Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, кореспонденція, що надходить від установ вищого рівня, передаються на розгляд невідкладно.
  3. Документи, розглянуті керівництвом установи, повертаються з відповідною резолюцією до загального відділу або спеціаліста до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства, який здійснює передачу документів на виконання.
  4. Документ, виконавцями якого є кілька структурних підрозділів, передається виконавцям одночасно у вигляді копій з передачею оригіналу головному виконавцю, визначеному в резолюції першим.
  5. Факт передачі документів виконавцям фіксується шляхом проставлення відповідної відмітки в журналі реєстрації вхідної кореспонденції із зазначенням інформації про виконавців, яким передано паперовий оригінал документа та його копії.
  6. Передача документа з одного структурного підрозділу до іншого в обов’язковому порядку здійснюється через загальний відділ або спеціаліста до посадових обов’язків якого входить ведення діловодства, який робить відповідну відмітку в журналі реєстрації вхідної кореспонденції. Документи, виконання яких перебуває на контролі, передаються до інших структурних підрозділів або іншим виконавцям тільки з повідомленням про це підрозділ або особу, на яку покладені повноваження щодо здійснення контролю.
  7. Передача документів у межах структурного підрозділу здійснюється через особу, відповідальну за діловодство в структурному підрозділі.
  8. Відповідальність за виконання документа несуть особи, зазначені у розпорядчому документі, резолюції керівника установи, та працівники, яким безпосередньо доручено його виконання.

Головний виконавець організовує роботу співвиконавців, зокрема визначає строки подання ними пропозицій, порядок погодження і підготовки проекту документа.

Співвиконавці відповідають за підготовку на належному рівні та своєчасне подання головному виконавцю пропозицій. У разі несвоєчасного подання пропозицій співвиконавцями, головний виконавець інформує про це керівника, який надав доручення.

  1. Виконання документа передбачає збирання та опрацювання необхідної інформації, підготовку проекту відповіді на документ чи нового документа, його оформлення, погодження, подання для підписання (затвердження) відповідному керівнику.
  2. Перед поданням проекту документа на підпис відповідному керівнику, автор документа зобов’язаний перевірити правильність його складення та оформлення, посилання на нормативно-правові акти, уточнити цифрові дані, наявність необхідних віз і додатків.
  3. Документ подається на підпис разом з документами, на виконання чи на підставі яких його складено.
  4. Якщо документ надсилається до кількох виконавчих органів (структурних підрозділів) сільської ради, після його реєстрації загальний відділ організовує виготовлення необхідної кількості примірників.
  5. Автор документа у разі відпустки, відрядження, звільнення зобов’язаний передати іншому працівникові згідно з діючим розподілом усі невиконані документи та поінформувати загальний відділ про передачу документів, виконання яких перебуває на контролі.

 

Організація моніторингу виконання документів

 

  1. Контроль за виконанням документів здійснюється з метою забезпечення своєчасного та належного їх виконання.

У разі впровадженя системи електронного документообігу основні засади проведення моніторингу виконання документів визначаються Інструкцією з діловодства в електронній формі.

  1. У структурних підрозділах безпосередній контроль    за виконанням    документів    здійснює   особа, відповідальна за діловодство.
  2. Строк виконання документа може встановлюватися у нормативно-правовому акті, розпорядчому документі або резолюції керівника установи.
  3. Строки можуть бути типовими або індивідуальними.

Типові строки виконання документів установлюються законодавством. Строки виконання основних документів наводяться у (додатку 12).

Індивідуальні строки встановлюються керівником установи.

  1. Документи, в яких строк виконання не зазначено, які не є документами інформаційного характеру або не містять контрольних завдань, повинні бути виконані не пізніше ніж за 30 днів з моменту реєстрації документа в установі, до якої надійшов документ.
  2. Якщо завдання потребує термінового виконання, у тексті завдання обов’язково зазначається конкретний кінцевий строк виконання.
  3. Співвиконавці зобов’язані подавати пропозиції головному виконавцю протягом першої половини строку, відведеного для виконання доручення, завдання.
  4. У разі потреби індивідуальний строк виконання документа може бути продовжено за обґрунтованим проханням виконавця, яке подається без погодження з іншими структурними підрозділами безпосередньо посадовій особі, яка встановила строк. Відповідне прохання подається не пізніше ніж за три робочих дні до закінчення встановленого строку.
  5. Пропозиція щодо продовження строку виконання завдань, визначених у Постановах Верховної Ради України, актах Президента України, що надіслані Кабінетом Міністрів України, обласною державною адміністрацією подається відповідальною за виконання службою разом з проектом листа до установи за сім днів до закінчення встановленого строку.
  6. Безпосередній моніторинг виконання документа проводиться на підставі резолюції керівника установи.
  7. Реєстраційно-моніторингові картки документів, щодо виконання яких проводиться моніторинг, для зручності можуть групуватися за строками (наближенням строків) виконання документів, за виконавцями, за кореспондентами або групами (розпорядження з основної діяльності, розпорядження з адміністративно-господарських питань, доручення керівника установи тощо).

 На один документ може бути заведена лише одна реєстраційно-моніторингова картка незалежно від кількості виконавців або строків виконання окремих завдань, зазначених у документі.

  1. Дані про хід виконання документа можуть вноситися до реєстраційно-моніторингової картки на підставі їх запиту телефоном або під час перевірки роботи структурного підрозділу - виконавця.
  2. За запитом структурного підрозділу служба контролю надає інформацію про документи, виконавцем яких є відповідний підрозділ, щодо яких проводиться моніторинг.
  3. Інформація про стан виконання взятих на контроль документів узагальнюється станом на перше число кожного місяця і подається керівнику установи (додаток 13).

 

Інформаційно-довідкова робота з документами

 

  1. Інформаційно-довідкова робота з документами полягає в пошуку необхідних документів з використанням реєстраційно-контрольних карток або автоматизованого банку реєстраційних даних.

191.Для підвищення ефективності роботи, розробляється номенклатура справ.

  1. У разі запровадження системи автоматизації діловодства або системи електронного документообігу пошук конкретного документа здійснюється за реквізитами (заголовок, назва виду документа, дата прийняття, номер документа, автор документа тощо) або за контекстом (ключовим словом або фразою). Пошуковий запит може мати будь-яку комбінацію реквізитів.

 

Порядок опрацювання та надсилання вихідних документів

 

  1. Вихідні документи у паперовій формі, створені в сільській раді та її виконавчих органах у разі наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення документів у паперовій формі, надсилаються адресатам з використанням засобів поштового зв’язку, електрозв’язку, а також доставляються кур’єрською службою.
  2. Опрацювання документів для відправлення засобами поштового зв’язку здійснюється відповідальною особою загального відділу, а в структурних підрозділах – особа відповідальна за діловодство згідно Правил надання послуг поштового зв’язку.
  3. Вихідні документи опрацьовуються і надсилаються централізовано в день їх надходження від структурних підрозділів - виконавців або не пізніше наступного робочого дня.
  4. Не допускається:

надсилання або передача документів без їх реєстрації;

дублетне надсилання примірника, у тому числі оригінального, документа у паперовій формі, якщо його примірник або копію вже надіслано в електронній формі через систему взаємодії.

  1. Під час приймання від виконавців вихідних документів відповідальні особи зобов’язані перевірити:

правильність оформлення документа (склад і розміщення в ньому всіх реквізитів);

наявність і правильність зазначення адреси;

наявність на документі відмітки про додатки;

наявність усіх необхідних підписів (печаток) на документі та додатках до нього;

наявність додатків та їх відповідність заявленому складу;

відповідність кількості примірників кількості адресатів;

наявність віз на паперовому примірнику вихідного документа (у разі необхідності його створення), що залишається у справах сільської ради.

  1. На оригіналах документів, які підлягають поверненню, на верхньому правому полі першої сторінки ставиться штамп «Підлягає поверненню».
  2. Документи, що надсилаються одночасно одному і тому ж адресатові, вкладаються в один конверт (упакування). На конверті проставляються реєстраційні індекси всіх документів, які містяться у конверті.
  3. Адреси можуть наноситися на конверт друкарським способом.
  4. Досилання або заміна надісланого раніше документа здійснюються за вказівкою посадової особи, яка підписала документ. У такому випадку в документі зазначається, що він є досиланням або надсилається на заміну раніше надісланому.
  5. Години прийому відділом загальним або відповідальною особою за діловодство вихідних документів, інших поштових відправлень від виконавців визначаються інструкцією з діловодства установи.

 

  1. Систематизація та зберігання документів у діловодстві

 

Складення номенклатури справ

 

  1. У разі впровадження системи електронного документообігу основні засади складання номенклатури справ, формування справ та зберігання документів в установах визначаються Інструкцією з діловодства в електронній формі.

Цією Інструкцією визначаються окремі особливості систематизації та зберігання документів у паперовій формі, які застосовуються у разі наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення сільською радою та її виконавчими органами документів у паперовій формі.

  1. Номенклатура справ - це обов’язковий для кожної установи систематизований перелік назв (заголовків) справ, що формуються в її діловодстві, із зазначенням строків зберігання відповідних справ (додаток14).
  2. Зведена номенклатура справ установ складається у чотирьох примірниках, на кожному з яких повинен бути заповнений гриф погодження з відповідним державним архівом. Перший (недоторканний) примірник зведеної номенклатури справ зберігається в особи відповідальної за діловодство, другий - використовується особою відповідальною за діловодство як робочий, третій - передається відповідальному працівнику за ведення архівної справи установи для здійснення контролю за формуванням справ у структурних підрозділах, четвертий - надсилається до державного архіву.
  3. Структурні підрозділи установ отримують витяги з відповідних розділів затвердженої зведеної номенклатури справ для використання у роботі.
  4. Графи номенклатури справ заповнюються таким чином.

У графі 1 проставляється індекс кожної справи. Індекс справи структурного підрозділу складається з індексу структурного підрозділу установи (за штатним розписом або класифікатором структурних підрозділів) та порядкового номера справи в межах підрозділу. Наприклад: 06-12, де 06 - індекс самостійного відділу, 12 - порядковий номер справи, або 04.1-07, де 04.1 - індекс відділу у складі управління, 07 - порядковий номер справи.

У разі наявності у справі томів індекс ставиться на кожному томі, наприклад: т. 1, т. 2.

У графу 2 включаються заголовки справ (томів).

Заголовок справи повинен чітко у стислій узагальненій формі відображати склад і зміст документів справи.

Не дозволяється вживання в заголовках справ неконкретних формулювань («різні матеріали», «загальне листування», «вхідна кореспонденція», «вихідна кореспонденція» тощо), а також вставних слів і складних синтаксичних зворотів.

Під час формулювання заголовків справ враховуються такі ознаки формування справ, як номінальна, авторська, кореспондентська, предметно-питальна, хронологічна, географічна.

Документи формуються у справи на основі окремої ознаки або сполучення ознак.

Заголовок справи складається з елементів, що розміщуються у такій послідовності: назва виду справи (листування, журнал, книга тощо) чи виду документів у справі (накази, протоколи, акти тощо); автор документів (найменування установи, структурного підрозділу); кореспондент або адресат (найменування установи, до якої адресовані або від якої надійшли документи); короткий зміст документів справи (питання, з якого формується справа); назва регіону (території), з якою пов’язаний зміст документа; дата (період), до якої належать документи справи; вказівки на наявність копій документів у справі (у разі потреби).

У заголовках особових (персональних) та інших справ, що містять документи з одного питання, пов’язані послідовністю ведення процедур діловодства, вживається термін «справа», наприклад: «Особова справа», «Персональна справа».

У заголовках справ, що містять документи з одного питання, не пов’язані послідовністю ведення процедур діловодства, вживається термін «документи», а після нього в дужках зазначаються основні види документів справи, наприклад: «Документи (плани, анкети, довідки) про проведення огляду стану діловодства та архівної справи у вищих навчальних закладах».

Термін «документи» вживається також у заголовках справ, що містять документи-додатки до будь-якого нормативно-правового акта або розпорядчого документа установи.

У заголовках справ, призначених для групування документів одного виду, зазначається вид документа у множині та автор документів, наприклад: «Протоколи засідань колегії Державної архівної служби».

У заголовках справ, що містять листування, зазначаються кореспондент і короткий зміст документів, наприклад: «Листування з Міністерством фінансів про затвердження і зміну штатного розпису».

У заголовках справ, що містять листування з кореспондентами, однорідними за характером діяльності, такі кореспонденти не перераховуються, а зазначається їх узагальнене найменування, наприклад: «Листування з органами місцевого самоврядування з питань забезпечення соціального захисту населення».

У заголовках справ, що містять листування з різними кореспондентами, такі кореспонденти не зазначаються, наприклад: «Листування про організацію семінару з підвищення кваліфікації працівників кадрових служб».

У заголовках справ, що містять планово-звітну документацію, зазначається період (місяць, квартал, півріччя, рік), в якому планується створення документів, або період їх фактичного виконання, наприклад:

  1. План основних організаційних заходів установи на 2022 рік.
  2. Звіт про використання бюджетних коштів установою за 2021 рік.

Якщо справа складається з кількох томів, формулюється загальний заголовок справи із зазначенням номера тома.

Під час розміщення заголовків справ у номенклатурі враховується важливість документів, включених до справи, їх взаємозв’язок та строки зберігання. На початку розміщуються заголовки справ щодо документів, які надійшли від органів вищого рівня, далі - щодо організаційно-розпорядчої документації, планово-звітної документації, листування, обліково-довідкових видів документів.

Графа 3 номенклатури заповнюється наприкінці календарного року.

У графі 4 номенклатури зазначаються строки зберігання справ, номери статей за переліком документів із строками зберігання.

У графі 5 робляться позначки про перехідні справи; про форму створення документів справи (електронна, паперова, змішана); про посадових осіб, відповідальних за формування справ; про передачу справ до архіву установи чи інших установ для їх продовження тощо.

 

Формування справ

 

  1. Формування справ - це групування виконаних документів у справи відповідно до номенклатури справ.
  2. Під час формування справ не допускається включення до справ чорнових, особистих документів, розмножених копій та документів, що підлягають поверненню. Документи постійного і тимчасового зберігання групуються у справи окремо. За обсягом справа у паперовій формі не повинна перевищувати 250 сторінок (30-40 міліметрів завтовшки).
  3. Документи групуються у справи в хронологічному та/або логічному порядку.
  4. Положення, правила, інструкції тощо, затверджені розпорядчими документами, групуються разом із зазначеними документами.
  5. Розпорядження (накази) з питань основної діяльності установи, з адміністративно-господарських питань, з кадрових питань (особового складу) групуються у різні справи. Розпорядження (накази) з кадрових питань (особового складу) групуються відповідно до їх видів та строків зберігання.
  6. Протоколи засідань колегіальних органів групуються у справи в хронологічному порядку і за номерами. Документи до засідань зазначених органів систематизуються за датами та номерами протоколів, а в межах групи документів, що стосуються одного протоколу, - за порядком денним засідання.
  7. Доручення установ вищого рівня і документи, пов’язані з їх виконанням, групуються у справи за напрямами діяльності установи або за авторами ініціативних документів. Документи у невеликій кількості групуються в одну справу. У справі документи систематизуються за датами доручень.
  8. Затверджені плани, звіти, кошториси групуються у справи окремо від проектів цих документів.
  9. Листування групується за змістом та кореспондентською ознакою і систематизується в хронологічному порядку: документ-відповідь розміщується за документом-запитом.
  10. Особові справи посадових осіб місцевого самоврядування формуються у порядку, визначеному НАДС.
  11. Розрахунково-платіжні відомості (особові рахунки) працівників установи систематизуються в межах року за прізвищами в алфавітному порядку, а відомості щодо виплати грошей (відомості щодо нарахування заробітної плати) повинні бути сформовані щомісяця за календарний рік.
  12. Методичне керівництво і контроль за формуванням справ в установі та її структурних підрозділах здійснюються службою діловодства та архівом установи

 

Зберігання документів в установах

 

  1. Документи з часу створення (надходження) і до передачі до архіву зберігаються за місцем їх формування. Нормативно-правові акти зберігаються за місцем їх видання, а документи щодо їх розроблення, погодження тощо - за місцем створення.

Керівники структурних  підрозділів і   працівники, відповідальні   за  організацію  діловодства  в  цих  підрозділах, зобов'язані забезпечити зберігання документів і справ.

221.У робочих кімнатах справи повинні зберігатися у вертикальному положенні в шафах, що закриваються. Для підвищення оперативності розшуку документів справи розміщуються відповідно до номенклатури справ. На корінцях обкладинок справ зазначаються індекси за номенклатурою.

  1. Видача справ, складених з документів у паперовій формі, у тимчасове користування працівникам структурних підрозділів сільської ради здійснюється з дозволу керівника структурного підрозділу, у якому було сформовано справу, іншим установам -  з  письмового дозволу голови сільської ради.
  2. Надання справ у тимчасове користування здійснюється не більш як на один місяць.
  3. Вилучення документів із справи постійного зберігання забороняється. У виняткових випадках вилучення документів допускається з дозволу керівника установи з обов’язковим залишенням у справі засвідчених належним чином копій.

 

  1. Порядок підготовки справ до передачі для архівного зберігання

 

Експертиза цінності документів

 

  1. У разі впровадження системи електронного документообігу основні засади проведення експертизи цінності, складення описів справ, оформлення справ та передачі справ до архіву установи визначаються Інструкцією з діловодства в електронній формі.

Цією Інструкцією визначаються окремі особливості підготовки справ, сформованих у паперовій формі, до передачі для архівного зберігання, які застосовуються за наявності підстав, які визнаються обґрунтованими для створення установою документів у паперовій формі.

  1. Проведення експертизи цінності документів полягає у їх всебічному вивченні з метою внесення до Національного архівного фонду або вилучення з нього та встановлення строків зберігання документів, що не підлягають внесенню до Національного архівного фонду.
  2. Для організації та проведення експертизи цінності документів у сільській раді утворена постійно діюча експертна комісія.
  3. Експертиза цінності документів проводиться щороку в структурних підрозділах виконавчого апарату експертною комісією  під керівництвом загального відділу.
  4. Під час проведення експертизи цінності документів здійснюється відбір документів постійного та тривалого (понад 10 років) зберігання для передачі до архіву установи, вилучення для знищення документів і справ за минулі роки, строки зберігання яких закінчилися.

Вилучення документів для знищення без проведення попередньої експертизи їх цінності забороняється.

  1. Відбір документів постійного зберігання здійснюється на підставі типових та відомчих (галузевих) переліків документів із строками зберігання, номенклатури справ установи шляхом перегляду кожного аркуша справи. Доручення органів влади вищого рівня, що надійшли до установи у вигляді паперової копії, не можуть бути відібрані як документи постійного чи тривалого (понад 10 років) зберігання.
  2. За результатами експертизи цінності документів складаються описи справ постійного зберігання, з кадрових питань (особового складу), акт про вилучення для знищення документів у паперовій формі (додаток 15).
  3. Зведені описи справ постійного, тривалого (понад 10 років) зберігання та з кадрових питань (особового складу) та акт про вилучення для знищення документів, не віднесених до Національного архівного фонду, розглядаються експертною комісією одночасно. Акти разом з описами справ постійного зберігання та з кадрових питань (особового складу) подаються в установленому порядку на розгляд експертно-перевірної комісії Державного архіву. Погоджені акти затверджуються сільським головою, після чого установа має право знищити документи.
  4. Акт про вилучення для знищення документів складається щодо документів, не внесених до Національного архівного фонду, на складається, як правило,  на всі справи сільської ради та її виконавчих органів. Найменування структурного підрозділу зазначаються перед групою заголовків справ цього підрозділу.

 

Складення описів справ, що складені у паперовій формі

 

  1. Опис справ - архівний довідник, призначений для обліку та розкриття змісту одиниць зберігання, одиниць обліку, закріплення їх систематизації у межах архівного фонду.
  2. Описи справ укладаються окремо на справи постійного та тривалого (понад 10 років) зберігання та з кадрових питань (особового складу). На справи тимчасового (до 10 років) зберігання описи не складаються. Уразі ліквідації чи реорганізації установи такі описи складаються обов’язково.
  3. Описи справ структурного підрозділу виконавчого апарату складаються щороку за встановленою формою  (додаток  16).

237.Номер опису справ структурного підрозділу сільської ради повинен складатися з індексу структурного підрозділу за номенклатурою справ з додаванням початкової літери назви категорії документів, що включаються до опису, та чотирьох цифр року, в якому розпочато справи, включені до опису. Наприклад, описи справ постійного, тривалого (понад 10 років) зберігання та з кадрових питань (особового складу) структурного підрозділу з інд. 5, що розпочаті у 2011 році, матимуть номери: 5 П - 2011; 5 Т - 2011; 5 ОС - 2011.

238.Під час складання описів справ слід дотримуватися таких вимог:

кожна справа вноситься до опису під самостійним порядковим номером (якщо справа має кілька томів, кожний том вноситься до опису під окремим номером);

графи опису оформлюються відповідно до відомостей, зазначених на обкладинці справи;

у разі внесення до опису кількох справ підряд з однаковим заголовком зазначається повністю лише заголовок першої справи, а всі інші однорідні справи позначаються словами «те саме», при цьому інші відомості про справи вносяться до опису повністю (на кожній новій сторінці опису заголовок відтворюється повністю);

графа опису «Примітка» використовується для відміток про особливості фізичного стану справ, про передачу справ іншим структурним підрозділам установи або іншій установі, про наявність копій документів у справі.

  1. Описи справ ведуться протягом кількох років з використанням єдиної наскрізної нумерації. Справи кожного року становлять річний розділ опису.
  2. У кінці опису робиться підсумковий запис із зазначенням кількості (цифрами і словами) справ, що обліковуються за описом, а також обумовлюються особливості нумерації справ в описі (літерні та пропущені номери справ).
  3. У річний розділ опису справ вносяться також справи, не завершені протягом календарного року. У таких випадках у кінці річних розділів опису кожного наступного року, протягом якого справи продовжувалися в діловодстві, зазначається «Документи з цього питання див. також у розділі за ______ рік, № _____».
  4. Опис справ структурного підрозділу сільської ради підписується укладачем із зазначенням його посади, погоджується з  начальником загального відділу   і  затверджується  керівником  структурного підрозділу. 
  5. Опис справ структурного підрозділу сільської ради складається у двох примірниках,  один з яких передається разом із справами до архівного підрозділу,  а інший залишається як контрольний  примірник  у структурному підрозділі.
  6. На основі описів  справ  структурних підрозділів архівний підрозділ готує  зведені описи справ постійного та тривалого  (понад 10 років) зберігання, з кадрових питань (особового складу).
  7. Зведений опис справ постійного зберігання складається у чотирьох примірниках, тривалого (понад 10 років) зберігання - у двох примірниках, з кадрових питань (особового складу) - у трьох примірниках. Один примірник затвердженого опису подається державному архіву.
  8. Виконавчі органи зобов’язані описувати документи постійного та тривалого (понад 10 років) зберігання, з кадрових питань (особового складу) не пізніше ніж через два роки після завершення справ у діловодстві, а також передавати документи постійного зберігання відповідно до затверджених описів справ до державних архівів в установлені законодавством строки.

 

Оформлення справ, складених у паперовій формі

 

  1. Оформлення справи постійного  і  тривалого  (понад  10 років) зберігання передбачає нумерацію аркушів у справі, складення (у разі потреби) внутрішнього опису документів  справи,  наявність засвідчуваного   напису  справи  про  кількість  аркушів  і  про особливості фізичного стану та формування справи,  підшивання  або оправлення   справи,  оформлення  обкладинки  (титульного  аркуша) справи.
  2. Документи тимчасового зберігання, сформовані у справи, не   підшиваються,  аркуші  не  нумеруються,  уточнення  елементів оформлення  обкладинки  не  проводиться,  за  винятком   первинної бухгалтерської документації.
  3. Після закінчення діловодного   року  до  написів  на обкладинках справ  постійного  і  тривалого  зберігання  вносяться необхідні уточнення,  перевіряється відповідність заголовків справ на обкладинці змісту підшитих документів, вносяться у разі потреби до  заголовка  справи  додаткові  відомості (проставляються номери розпоряджень, протоколів, зазначаються види і форми звітності тощо).
  4. Дата на обкладинці  справи  повинна  відповідати  року початку і закінчення справи;  у справі,  що має документи за більш ранні роки, ніж рік утворення справи, під датою робиться напис: "є документи за ___ роки".
  5. На обкладинках справ,  що  складаються з кількох томів (частин),  проставляються дати  першого  і  останнього  документів кожного тому (частини).  У разі зазначення точної календарної дати проставляється число,  місяць і  рік.  Число  і  рік  позначаються арабськими цифрами, місяць пишеться словом.
  6. На обкладинці справи  проставляється  номер  справи за описом і за погодженням з архівним підрозділом - номер  опису і фонду.
  7. У разі зміни  найменування  установи   (її структурного підрозділу) протягом періоду, який охоплюють документи справи, або під   час   передачі   справи   до  іншої  установи  (структурного підрозділу) на обкладинці справи  зазначається  нове  найменування сільської ради (структурного підрозділу), а попереднє береться в дужки.
  8. Написи на обкладинках  справ  постійного  та тривалого (понад 10 років) зберігання робляться чітко  чорним  світлостійким чорнилом  або пастою.  Забороняється наклеювання титульного аркуша на обкладинку справи.

 

Передача справ, складених у паперовій формі, до архіву установи

 

  1. Справи постійного та  тривалого   (понад   10   років) зберігання,  з  кадрових  питань (особового складу) через два роки після завершення їх  ведення  передаються  до  архівного підрозділу  виконавчого апарату (далі – архівний підрозділ) в упорядкованому стані для подальшого зберігання та користування.

Справи тимчасового  (до 10 років включно) зберігання можуть передаватися до архівного підрозділу  за рішенням голови сільської ради.

  1. Приймання-передача справ до  архівного підрозділу  здійснюється   начальником загального відділу в присутності працівника структурного підрозділу, який передає упорядковані та оформлені справи.
  2. Якщо окремі справи необхідно залишити  у  структурному підрозділі  для  поточної  роботи,  загальний відділ оформляє видачу справ у тимчасове користування.
  3. Справи постійного та  тривалого   (понад   10   років) зберігання передаються до архівного підрозділу за описом.

У кінці опису начальник відповідальний працівник архівного підрозділу, розписується   у   прийнятті   справ  з  обов'язковим  зазначенням кількості (цифрами і словами) переданих справ і  проставляє  дату. Один примірник опису повертається структурному підрозділу, всі інші залишаються в архівному підрозділі.

  1. Справи, що передаються до архівного підрозділу, повинні бути зв'язані належним чином.

Сільська рада та її виконавчі органи зобов'язані  забезпечити    зберігання    архівних документів  та  передачу документів,  що належать до Національного архівного фонду,  після закінчення встановлених граничних  строків їх  зберігання  в  архівному підрозділі  для  постійного зберігання до Державного архіву.

 

Секретар виконавчого комітету

Сергіївської сільської ради                                                 Надія ІЛЛЯШЕНКО

 

ПОГОДЖЕНО

Протокол експертної комісії

архівного відділу

райдержадміністрації

_____________№___

СХВАЛЕНО

Протокол експертної комісії

Сергіївської сільської ради

20.12.2021 р. № 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                       Додаток 1 

                                                                                                           до Інструкції   

 

ВИМОГИ
 до оформлення документів, що виготовляються за допомогою друкувальних засобів

 

  1. Для друкування текстів службових документів використовується гарнітура Times №ew Roma, №, шрифт розміром 12-14 друкарських пунктів. Дозволяється використовувати шрифт розміром 8-12 друкарських пунктів для друкування реквізиту „Прізвище виконавця і номер його телефону „, виносок, пояснювальних написів до окремих елементів тексту документа або його реквізитів тощо.

 Під час друкування заголовків дозволяється використовувати напівжирний шрифт (прямий або курсив).

  1. Текст документів на папері формату А4 (210 х 297 міліметрів) рекомендовано друкувати через 1-1,5 міжрядкового інтервалу, а формату А5 (148 х 210 міліметрів) - через 1 міжрядковий інтервал.

Текст документа, що подається для державної реєстрації до Мін’юсту, друкується на папері формату А4 (210 х 297 міліметрів) з використанням гарнітури Times №ew Roma№ та шрифту розміром 14 друкарських пунктів, через 1,5 міжрядкового інтервалу.

Реквізити документа (крім тексту), які складаються з кількох рядків, друкуються через 1 міжрядковий інтервал. Складові частини реквізитів  „Адресат”, „Гриф затвердження”, „Гриф погодження” відокремлюються один від одного через 1,5 міжрядкового інтервалу.

Реквізити документа відокремлюються один від одного через 1,5-3 міжрядкових інтервали.

  1. Назва виду документа друкується великими літерами.
  2. Розшифрування підпису в реквізиті „Підпис” друкується на рівні останнього рядка назви посади.
  3. Максимальна довжина рядка багаторядкових реквізитів (крім реквізиту тексту) - 73 міліметри (28 друкованих знаків).

Якщо заголовок до тексту перевищує 150 знаків (5 рядків), його дозволяється продовжувати до межі правого поля. Крапка в кінці заголовка не ставиться.

  1. Під час оформлення документів слід дотримуватися таких відступів від межі лівого поля документа:

12,5 міліметра - для абзаців у тексті;

92 міліметри - для реквізиту  „Адресат”;

104 міліметри - для реквізитів „Гриф затвердження” та „Гриф обмеження доступу до документа”;

125 міліметрів - для розшифрування підпису в реквізиті „Підпис”.

  1. Не робиться відступ від межі лівого поля для реквізитів „Дата документа”, „Заголовок до тексту документа”, „Текст” (без абзаців), „Відмітка про наявність додатків”, „Прізвище виконавця і номер його телефону”, „Відмітка про виконання документа і надсилання його до справи”, найменування посади у реквізитах „Підпис” та „Гриф погодження”, засвідчувального напису „Згідно з оригіналом”, а також слів „СЛУХАЛИ”, „ВИСТУПИЛИ”, „ВИРІШИЛИ”, „УХВАЛИЛИ”, „НАКАЗУЮ”, „ЗОБОВ’ЯЗУЮ”.
  2. За наявності кількох грифів затвердження і погодження вони розміщуються на одному рівні вертикальними рядками. Перший гриф - від межі лівого поля; другий - через 104 міліметри від межі лівого поля.
  3. Якщо в тексті документа міститься посилання на додатки або на документ, що став підставою для його видання, слова „Додаток” і „Підстава” друкуються від межі лівого поля, а текст до них - через 1 міжрядковий інтервал.

 

Продовження додатка 1

 

  1. Під час оформлення документів на двох і більше сторінках друга та наступні сторінки повинні бути пронумеровані.

Номери сторінок ставляться посередині верхнього поля аркуша арабськими цифрами без зазначення слова „сторінка” та розділових знаків. Перша сторінка не нумерується.

  1. Тексти документів постійного зберігання друкуються на одному боці аркуша. Документи із строком зберігання до 5 років можна друкувати на лицьовому і зворотному боці аркуша.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2 

                                                                                                                до Інструкції (пункт 20.1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3 

                                                                                                                до Інструкції (пункт 20.1)

 

 

 

ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

 

РІШЕННЯ

 

__.__.____                                                                                                      №___

 

Про ________________________________________________________________________________________________

   

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________, виконавчий комітет Сергіївської сільської ради ВИРІШИВ:

 

  1. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Сільський голова                                                              Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 4 

                                                                                                                до Інструкції (пункт 20.1)

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ  СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ

 

 

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

 

__.__.____                                                                                                №___

 

Про __________________________       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сільський голова                                                              Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 5 

                                                                                                                до Інструкції (пункт 20.1)

 

ВИКОНАВЧИЙ  КОМІТЕТ

СЕРГІЇВСЬКОЇ  СІЛЬСЬКОЇ  РАДИ

вул. Центральна, 9, с. Сергіївка, Миргородський р-н, Полтавська обл..37332,

тел.+380665867386, факс (05354) 54-1-31 E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  Код ЄДРПОУ 41066102

 

23.12.2021 №02-19/935

 

На   _____________від _______________

 

Полтавській регіональній філії Державного підприємства

«Національні інформаційні системи»

 

В зв’язку з внесенням змін в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в частині Місце знаходження юридичної особи, просимо внести зміни в облікові дані, а саме змінити місцезнаходження юридичної особи «ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ СЕРГІЇВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ» з Україна, 37332, Полтавська обл., Гадяцький район, село Сергіївка, вул. Центральна, будинок 9 на вірне Україна, 37332, Полтавська обл., Миргородський район, село Сергіївка, вул. Центральна, будинок 9.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

Олег ДИЧОК 0667796769

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                       Додаток 6 

                                                                                                                до Інструкції (пункт 20.1)

 

 

 

 

            СЕРГІЇВСЬКА  СІЛЬСЬКА  РАДА

вул. Центральна, 9, с. Сергіївка, Миргородський р-н, Полтавська обл..37332,

тел.+380665867386, факс (05354) 54-1-31 E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.  Код ЄДРПОУ 21051094

 

23.12.2021 №02-19/936

 

На   _____________від _______________

 

Полтавській регіональній філії Державного підприємства

«Національні інформаційні системи»

 

В зв’язку з внесенням змін в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань в частині Місце знаходження юридичної особи, просимо внести зміни в облікові дані, а саме змінити місцезнаходження юридичної особи «СЕРГІЇВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА» з Україна, 37332, Полтавська обл., Гадяцький район, село Сергіївка, вул. Центральна, будинок 9 на вірне Україна, 37332, Полтавська обл., Миргородський район, село Сергіївка, вул. Центральна, будинок 9.

 

Сільський голова                                                                             Ігор ЛІДОВИЙ

 

Олег ДИЧОК 0667796769

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                 Додаток 7 

                                                                                                                до Інструкції (пункт 67)

 

 

 

Продовження додатка 7

 

 

 

 

                                                                                                                                      Додаток 8 

                                                                                                               до Інструкції (пункт 143)

 

 

ЖУРНАЛ
реєстрації відряджень

 

Прізвище,

ініціали

Місце роботи та посада

Місце

відрядження

Дата і номер

наказу (розпорядження)

Дата

вибуття у відрядження

Дата

прибуття з відрядження

1

2

3

4

5

6

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                   Додаток 9 

                                                                                                                до Інструкції (пункт 155)

 

 

 

               ПЕРЕЛІК

документів, що не підлягають реєстрації службою діловодства

 

  1. Графіки, наряди, заявки, рознарядки.
  2. Зведення та інформація, надіслані до відома.
  3. Навчальні плани, програми (копії).
  4. Рекламні повідомлення, плакати, програми нарад, конференцій тощо.
  5. Прейскуранти (копії).
  6. Норми витрати матеріалів.
  7. Вітальні листи і запрошення.
  8. Друковані видання (книги, журнали, бюлетені).
  9. Форми статистичної звітності.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                Додаток 10-11

                                                                                                                до Інструкції (пункт 161)

 

 

              

ЖУРНАЛ

реєстрації вхідних документів*

 

Дата надходження

та індекс

документа

Кореспондент,

дата і індекс одержаного документа

Короткий зміст

Резолюція

або відповідальний

виконавець

Підпис особи,

яка отримала

документ

 Відмітка про

виконання

документа

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЖУРНАЛ

 реєстрації документів, створених установою*

 

 

 Дата та

індекс

документа

 Кореспондент

 Короткий зміст

Відмітка про

виконання документа

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                 Додаток 12

                                                                                                                до Інструкції (пункт 179)

 

 

СТРОКИ

виконання основних документів

 

  1. Укази, розпорядження і доручення Президента України - у разі, коли в акті чи дорученні Президента України строк виконання завдання не визначено, його виконання здійснюється протягом 30 календарних днів з дати набрання чинності цим актом.
  2. Запит народного депутата України - не пізніше ніж у п’ятнадцятиденний строк з дня його надходження або в інший установлений Верховною Радою України строк. Запит депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим - у п’ятнадцятиденний строк, депутата місцевої ради - в установлений зазначеною Радою строк.

Якщо запит народного депутата України (депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутата місцевої ради) з об’єктивних причин не може бути розглянуто в установлений строк, надсилається відповідно до закону письмове повідомлення суб’єктам внесення запиту.

  1. Звернення народного депутата України (депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутата місцевої ради) - протягом не більш як 10 днів з дня надходження.

У разі неможливості розгляду звернення народного депутата України (депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутата місцевої ради) в установлений строк йому повідомляють про це офіційним листом із зазначенням причин продовження строку розгляду. Строк розгляду депутатського звернення з урахуванням строку продовження не може перевищувати 30 днів з моменту його надходження.

  1. Рішення Кабінету Міністрів України щодо доопрацювання проектів нормативно-правових актів - до 10 днів після розгляду проекту акта на засіданні Кабінету Міністрів України (якщо не встановлено інший строк).
  2. Постанови та висновки Колегії Рахункової палати - 15 днів з дня реєстрації документа в установі (якщо інший строк не встановлено у документі).
  3. Погодження проектів актів Кабінету Міністрів України установами, яким ці проекти надіслано для розгляду, - у строк, установлений їх головними розробниками.
  4. Протест прокурора на акт, що суперечить закону, - у десятиденний строк після його надходження. Про наслідки розгляду протесту в той самий строк повідомляється прокурору.

Письмовий припис прокурора про усунення порушень закону - негайно, про що повідомляється прокурору.

Подання прокурора з вимогами усунення порушень закону, причин цих порушень і умов, що їм сприяють, підлягає невідкладному розгляду. Не пізніше ніж у місячний строк слід вжити відповідних заходів до усунення порушень закону, причин та умов, що їх спричиняють, і про наслідки повідомити прокурору.

Постанова прокурора про порушення дисциплінарного провадження або провадження про адміністративне правопорушення - у десятиденний строк після її надходження, якщо інше не встановлено законом.

  1. Запит на публічну інформацію від фізичної, юридичної особи, об’єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб’єктів владних повноважень (далі - запитувачі), та надання відповіді на запит на інформацію - не більше п’яти робочих днів від дня надходження запиту.

У разі коли запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, про стан довкілля, якість харчових продуктів і предметів побуту,

 

 

Продовження додатка 12

 

аварії, катастрофи, небезпечні природні явища та інші надзвичайні події, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь повинна бути надана не пізніше ніж протягом 48 годин з дня надходження запиту.

У разі коли запит стосується великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувачу в письмовій формі не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів з дня надходження запиту.

Відстрочення в задоволенні запиту на інформацію допускається в разі, коли запитувана інформація не може бути надана для ознайомлення в передбачені строки у разі настання обставин непереборної сили. Рішення про відстрочення доводиться до відома запитувача у письмовій формі з роз’ясненням порядку оскарження прийнятого рішення.

  1. Звернення громадян - не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх надходження.

Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник установи або його заступник встановлюють необхідний строк для його розгляду, про що повідомляють особі, яка подала звернення. При цьому загальний строк вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів.

  1. Листи-доручення і листи-запити установ вищого рівня - до зазначеного в них строку.
  2. Телеграми, в яких порушуються питання, що потребують термінового вирішення, - до двох днів, решта - протягом 10 днів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                 Додаток 13

                                                                                                                до Інструкції (пункт 189)

 

 

 

 

ЗВЕДЕННЯ*

про виконання документів, що підлягають

індивідуальному контролю, станом на _________20__ р.

 

 

Найменування

та індекс

структурних

підрозділів

Документи на контролі

усього

надійшло за

попередній місяць

з них

виконано

виконуються

у строк

 

продовжено

строк

виконання

 

прострорчено

1

2

3

4

5

6

7

8


Найменування посади           ________  __________________________ керівника служби діловодства                  (підпис)         (Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ)

___  _____________ 20__ р.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                  Додаток 14

                                                                                                                до Інструкції (пункт 204)

 

 

Найменування установи

 

НОМЕНКЛАТУРА СПРАВ

 

 

 

 __________ № ________         

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Найменування посади керівника установи

_______ ____________________________     (підпис)       (Власне ім’я,  ПРІЗВИЩЕ)

          М.П.

 

___ ____________ 20___ р.

На__________ рік

 

Індекс справи

Заголовок справи

(тому, частини)

Кількість справ

(томів, частин)

Строк

зберігання

справи (тому,

частини) і

номери статей

за переліком

Примітка

1

2

3

4

5

 

_________________________________________________________________ (назва розділу*)

Найменування посади

особи, що склала номенклатуру               ________  __________________________

                                                                                (підпис)                (Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ)

___ __________ 20___ р.

СХВАЛЕНО

 

ПОГОДЖЕНО

Протокол засідання

експертної комісії установи

 

__________ № ___

 

Протокол засідання

експертно-перевірної комісії державного архіву

__________ № ___

 

Підсумковий запис про категорії та кількість справ, складених у______ році      в установі

 

За строками зберігання

Разом

У тому числі

 

 

Таких, що

переходять

З відміткою „ЕПК”

 

Постійного

 

Тривалого (понад 10 років)

 

Тимчасового (до 10 років включно)

 

Усього

 

Посада особи, що зробила запис ________ __________________________

                                                         (підпис)     (Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ)

___ ____________ 20___ р.

 

 

 

                                                                                                                                  Додаток 15

                                                                                                                до Інструкції (пункт 231)

 

Найменування установи

 

 

АКТ

__________№ _________

 

 

ЗАТВЕРДЖУЮ

Найменування посади керівника установи

________ _________________________

   (підпис)                      (Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ)

            МП

_____________ 20___ р.

_____________________

            (місце складення)

 

про вилучення для знищення

документів, не внесених до

Національного архівного фонду

 

            На підставі _____________________________________________________

                                                               (назва і вихідні дані

____________________________________________________________________

                                                          переліку документів із зазначенням строків їх зберігання

____________________________________________________________________

                                                                   або типової (примірної) номенклатури справ)

 

відібрано для знищення як такі, що не мають культурної цінності та втратили практичне значення, документи фонду № ______________________________

                                                                                                                              (найменування фонду)

 

 

Заголовок

справи

або

груповий

заголовок

справ

Дата

справи

або

останні

дати

справ

Номери

описів

(номен-

клатур)

за рік

(роки)

 

Індекс справи

(тому, частини)

за номенклатурою

або номер справи

за описом

Кількість

справ

(томів,

частин)

 

Строк

зберігання

справи

(тому, частини)

і номери

статей за

переліком

Примітка

1

2

3

4

5

6

7

8

 

Разом _______________________________ справ за __________ роки

                                         (цифрами і словами)

 

 

 

Найменування посади

особи, яка проводила

експертизу цінності

документів                              ________  __________________________

                                                                          (підпис)             (Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ)

___  __________ 20___ р.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                          Продовження додатка 15

 

                                                                                                

ПОГОДЖЕНО

Протокол засідання експертно-перевірної комісії

державного архіву

 

___________ № ______

 

СХВАЛЕНО

Протокол засідання експертної комісії установи

 

 

__________ № ________

 

 

 

Описи справ постійного (тривалого) зберігання за ____________ роки схвалено, а з особового складу погоджено експертно-перевірною            комісією ____________________________________________________________

(найменування державного архіву)

 

(протокол від ___  _____________ 20___ р. № ___________)

 

 

Документи в кількості ______________________________________ справ

                       (цифрами і словами)

вагою _________________________ кілограмів здано в ____________________

____________________________________________________________________

(найменування установи)

на переробку за приймально-здавальною накладною від ________ №  ___ або знищено шляхом спалення.

 

 

 

Найменування посади особи,

яка здала (знищила) документи   ________ __________________________

                                                             (підпис)    (ініціали (ініціал імені), прізвище)

___ _____________ 20___ р.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Секретар сільської ради                                                                       Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                  Додаток 16

                                                                                                                                     до Інструкції

 

 

ЗВІТ*

про обсяг документообігу

 за ___ ________________ 20__ р.

 

 

Документи

Кількість документів

 

оригінали

копії

усього

 

Вхідні

 

Вихідні

 

Внутрішні

_______________

Усього

 

Керівник ________                            ______                                  _____________________

загального відділу                               (підпис)                                            (Власне ім’я, ПРІЗВИЩЕ)

 

___ ________________ 20__ р.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                        

                                                                                                                                  Додаток 17

                                                                                                                                     до Інструкції

ПЕРЕЛІК 

документів, що затверджуються 

з проставлянням грифа затвердження

 

  1. Акти (готовності об’єкта до експлуатації; списання; інвентаризації; експертизи; вилучення справ для знищення; передачі справ; ліквідації установ тощо).
  2. Звіти (про основну діяльність; відрядження; тощо).
  3. Кошториси витрат (на утримання штату, будинків, приміщень, споруд; на капітальне будівництво тощо).
  4. Номенклатури справ.
  5. Нормативи (витрачання матеріалів, електроенергії; чисельності працівників тощо).
  6. Описи справ.
  7. Плани з основної діяльності.
  8. Посадові інструкції.
  9. Програми (фінансово-економічні; проведення робіт і заходів; відряджень тощо).
  10. Протоколи засідань колегіальних органів (за потреби).
  11. Статути (положення) установ.
  12. Структура установи.
  13. Штатні розписи.

 

  

                                                                                                                                  Додаток 17

                                                                                                                                     до Інструкції

ПЕРЕЛІК

документів, підписи на яких скріплюються гербовою печаткою

 

  1. Акти (виконання робіт, списання, експертизи, фінансових перевірок; вилучення справ для знищення; обстежень тощо).
  2. Довідки (лімітні; про виплату страхових сум; використання бюджетних асигнувань на зарплату; про нараховану зарплату тощо).
  3. Договори (про матеріальну відповідальність, оренду приміщень; про виконання робіт тощо).
  4. Документи (довідки, посвідчення тощо), що засвідчують права громадян і юридичних осіб.
  5. Доручення на одержання товарно-матеріальних цінностей, бюджетні, банківські, пенсійні, платіжні.
  6. Зразки відбитків печаток і підписів працівників, які мають право здійснювати фінансово-господарські операції.
  7. Кошторис витрат (на утримання апарату управління; на калькуляцію за договором тощо).
  8. Листи гарантійні (на виконання робіт, надання послуг тощо).
  9. Номенклатури справ.
  10. Описи справ.
  11. Подання і клопотання (про нагородження орденами і медалями; про преміювання).
  12. Реєстри (чеків, бюджетних доручень).
  13. Спільні документи, підготовлені від імені двох і більше установ.
  14. Статутні документи.
  15. Трудові книжки.
  16. Штатні розписи.
  17. Рішення сесій.

18 Рішення виконавчого комітету.

 

Карта захисних споруд полтавської області

вгору